17.01.2019    03:35

Με δύο σενάρια για τις συντάξεις κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στην Κομισιόν

Κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019. Από την αξιολόγηση του προϋπολογισμού θα κριθεί εν πολλοίς εάν οι εταίροι θα δεχτούν να μετατεθεί ή ακυρωθεί η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που απολαμβάνει ένα μέρος των συνταξιούχων.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει δημοσιονομικά σενάρια για περικοπή και μη περικοπή των συντάξεων, και ανάλογη διαχείριση των αντίμετρων.

Η κυβέρνηση έχει αναδείξει τις συντάξεις σε κύριο πολιτικό ζήτημα, καθώς η χώρα ούτως ή άλλως μπαίνει σε προεκλογική περίοδο ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου και των βουλευτικών εκλογών που θα λάβουν χώρα το αργότερο το επόμενο φθινόπωρο.

Χθες ήταν η διορία για την κατάθεση των προσχεδίων από όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Στο 18σέλιδο σχέδιο επισημαίνεται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας βελτιώνονται και συνεπώς η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να μεταβληθεί προς ένα νέο μείγμα πολιτικής.

Η Αθήνα υποστηρίζει πως η πορεία των δημόσιων οικονομικών είναι εντός των ορίων του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου το 2019, και ως εκ τούτου, είναι πλήρως συμβατό με τον δημοσιονομικό στόχο που έχει τεθεί στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική 2019-2022.