23.06.2018    13:07

Με ειρωνικό τρόπο σχολιάζει το Der Spiegel τη δήλωση Μάρδα για τους πρόσφυγες-επενδυτές

Με αναφορές στη «θητεία» του Δημήτρη Μάρδα ως αναπληρωτής του Γιάνη Βαρουφάκη το Spiegel Online αναφέρεται στο σχέδιο του για τους πρόσφυγες – επενδυτές.

Υπό τον τίτλο «Όποιος έχει χρήματα μπορεί να μείνει» το Spiegel Online επισημαίνει ότι «δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται στην Ελλάδα – η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει τώρα να κερδίσει χρήματα από αυτούς».

«Ο Δ. Μάρδας δεν είπε ακριβώς πως πρόκειται να εφαρμοστεί το σχέδιο. Μια δυνατότητα θα ήταν η διεύρυνση ενός νόμου που ψηφίστηκε το 2014. Αυτός επιτρέπει σε πολίτες εκτός ΕΕ να λάβουν πενταετή και ανανεώσιμη άδεια παραμονής εφόσον αποκτήσουν στην Ελλάδα ακίνητα ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ» αναφέρει το περιοδικό.

Ο συντάκτης του άρθρου σχολιάζει ότι το γεγονός ότι «ο Μάρδας λανσάρει ένα τέτοιο σχέδιο δεν προκαλεί έκπληξη» κι αυτό γιατί όπως τονίζεται « ο οικονομολόγος είναι εξοικειωμένος με την αναγκαιότητα να είναι δημιουργικός στο οικονομικό πεδίο».

Θυμίζει ότι κατά τη θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η κυβέρνηση βρισκόταν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση ενώπιον της χρεοκοπίας και κατέβαλε ένα μεγάλο μέρος των προσπαθειών της με στόχο να συγκεντρώσει εγκαίρως τα απαιτούμενα χρήματα για τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα».