25.06.2019    07:46

Μητσοτάκης για Πόρισμα Παρασκευόπουλου: Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί, αλλά και αδιόρθωτοι – Τα ΑΕΙ θα καθαρίσουν από συμμορίες

Με ανάρτηση στο διαδίκτυο σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ υποστηρίζοντας για τα μέλη της κυβέρνησης ότι δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί αλλά και αδιόρθωτοι.

«Γυρίζοντας από τη σύνοδο του ΕΛΚ διάβασα το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ. Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί, αλλά και αδιόρθωτοι» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ για να προσθέσει.

«Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter.

Υπενθυμίζεται στις προτάσεις για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα περιλαμβάνει το Πόρισμα Παρασκευόπουλου, ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρεται ότι θα πρέπει να… παραχωρούνται χώροι για καταλήψεις σε ομάδες όπου μετέχουν κατά πλειοψηφία φοιτητές αλλά και να συσταθεί ομάδα διαπραγμάτευσης για την διαχείριση κρίσεων στα ΑΕΙ.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος του εμπορίου ναρκωτικών στα ΑΕΙ – εντός και εκτός ιδρυμάτων – το οποίο συναντάται τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη , προτείνεται να ενταχθεί ειδικό μάθημα για το θέμα των εξαρτήσεων σε διάφορα τμήματα, ώστε οι απόφοιτοι να έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση. Επίσης, αναφέρουν ότι στο ζήτημα με τα νακρωικά θα μπορούσε να βοηθήσει η ανάπτυξη συστημάτων street work, με εξειδικευμένες ομάδες ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

Κατά τα λοιπά, ανάμεσα στους τρόπους αντιμετώπισης της ανομίας στους χώρους των ΑΕΙ, προτείνεται να υπάρξει φωτισμός σε αύλειους χώρους με τρόπο – όπως λένε οι συντάκτες του πορίσματος – που να μην μπορεί να καταστραφεί , να ενημερωθούν οι φοιτητές πως όταν καταστρέφεται το πανεπιστήμιο δεν μπορούν να καταστραφούν οι ζημιές χωρίς την επιβάρυνση των φορολογουμένων κ.λ.π.

Μεταξύ των… ρηξικέλευθων προτάσεων για τον περιορισμό της περιστατικών βίας εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων  είναι η απομάκρυνση… των ΑΤΜ από τα ΑΕΙ.

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Νίκη Κεραμέως και ο αν. Τομεάρχης Εσωτερικών Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχετικά με το πόρισμα Παρασκευόπουλου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Χρειάστηκαν 8 μήνες στον κ. Παρασκεύοπουλο και την επιτροπή του για να εκδώσουν ένα πόρισμα αναφορικά με τη βία στα πανεπιστήμια. Και πού κατέληξαν τελικά; Αφού μας ξεκαθαρίζουν ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, προτείνουν τις εξής εξόχως αποτελεσματικές λύσεις:

• Για την αντιμετώπιση των καταλήψεων, προκρίνεται ο εποικοδομητικός διάλογος με τους καταληψίες.
• Για τη διακίνηση ναρκωτικών στα πανεπιστήμια, η επιτροπή Παρασκευόπουλου προτείνει την ανάπτυξη street work για τον περιορισμό της.
• Για τις ληστείες και τις εκρήξεις στα A.T.M., προτείνεται η… απομάκρυνσή τους από τα πανεπιστήμια.

Και φυσικά για τη βία εν γένει, η λύση είναι η “ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη”.

Είναι γεγονός ότι δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από μια επιτροπή της οποίας προΐσταται ο κ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος ως Υπουργός Δικαιοσύνης αποφυλάκισε χιλιάδες καταδικασμένους για κακουργήματα.

Και ενώ το πόρισμα κάνει όλες αυτές τις τραγελαφικές αναφορές, δεν περιλαμβάνει το αυτονόητο: ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη. Και προφανώς αυτή η διάταξη δεν θα πρέπει να μένει στα χαρτιά αλλά να εφαρμόζεται στην πράξη. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Κυβέρνηση να αφήσει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Και αυτό θα κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».