26.09.2018    00:58

Μητσοτάκης: Θέλω να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων – Προτεραιότητά μου η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού – Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου

Ως τεράστιο λάθος χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αδιαφορία του Α. Τσίπρα για πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές και δεσμεύτηκε ότι η πρώτη του προτεραιότητα θα είναι  η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ,  σε σχετική ερώτηση για το τέλος του γ΄ προγράμματος ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Στις 21 Αυγούστου τελείωσε το τρίτο πρόγραμμα όπως προβλεπόταν. Ο βασικός σκοπός του τρίτου προγράμματος ήταν η χώρα να αποκαταστήσει σταδιακά την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου.

Σήμερα η Ελλάδα είναι εκτός αγορών, το επιτόκιο δανεισμού είναι κοντά στο 4,5% και ο κ. Τσίπρας είπε περίπου ότι δεν τον νοιάζει. Πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Η Ελλάδα βγαίνει από την ολοκλήρωση του προγράμματος με αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα, με προψηφισμένα μέτρα για συντάξεις και αφορολόγητο και αυτό ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο». Αν είναι δυνατόν ο διχασμός του ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε να είναι το βασικό πρόταγμα μιας πρότασης. Το να χτυπάει κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο στην Ελλάδα δεν βοηθά στην ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των αγορών».

Μέτρα

Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα σημείωσε ότι: ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ένα μενού μέτρων για τα οποία συμφώνησε με τους δανειστές μόνο την κοστολόγηση. Κρατήστε λοιπόν, μικρό καλάθι.

Επίσης, τόνισε: θα ψηφίσουμε μόνο τα μέτρα που αντέγραψε από εμάς ο κ. Τσίπρας. Δεν έχουμε λόγο να μην το κάνουμε. Η μείωση εισφορών και φόρων είναι αδιαπράγματευτη για τη ΝΔ – Δεν γίνεται αλλιώς να επανακάμψουμε – Πρέπει να είμαστε πιστοί και στο υπόλοιπο μέρος του προγράμματος μας για να κερδίσουμε την αξιοπιστία των αγορών

ΕΝΦΙΑ

Και μιλώντας για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε: Εμείς θέλουμε π.χ τη μείωση του ΕΝΦΙΑ να την επικαρπωθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες. «Εμείς για τον ΕΝΦΙΑ έχουμε πει εδώ και δυο χρόνια ότι θέλουμε να μειώσουμε τη συνολική επιβάρυνση κατά 30%, να εισπράττουμε περίπου 2 δισ. αντί για 2,8 δισ. που εισπράττουμε σήμερα. Θέλουμε το όφελος να το καρπωθούν όλοι οι πολίτες και οι πιο αδύναμοι αλλά και η μεσαία τάξη. Εγώ δεν βλέπω πελάτες, βλέπω πολίτες».

Ερωτηθείς για τη χθεσινή του εξαγγελία περί μεταφοράς της αρμοδιότητας για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι: το πόσο υψηλός ή χαμηλός θα είναι ο ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από τους Δήμους. Εάν κάποιος Δήμος θέλει να αυξήσει τον φόρο για να προσφέρει περισσότερα στους πολίτες του θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Αλλά θα λογοδοτεί στους Πολίτες του. Θα πρέπει να περάσουμε περισσότερες αρμοδιότητες, φόρους αλλά και υποχρεώσεις στους Δήμους. Για αυτό και ορίζω ότι θα χρειαστούμε μια διετή περίοδο προσαρμογής.

Συντάξεις

Σχετικά με το θέμα της περικοπής συντάξεων ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι ψηφισμένο μέτρο και αχρείαστο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν το ψηφίσαμε. Εμείς καταθέσαμε τροπολογία για να πάρει πίσω το μέτρο αυτό αλλά για να εκθέσουμε αυτή τη διγλωσσία. Η ψήφισή του είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης. Μακάρι να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής συντάξεων. Το ίδιο ισχύει και για το αφορολόγητο, τόνισε.

Ασφαλιστικό

Ερωτηθείς για το θέμα του ασφαλιστικού, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε: επιμένουμε στη λογική του ατομικού κουμπαρά για τους νέους ασφαλισμένους γιατί σήμερα δεν υπάρχει κανένας νέος που να πιστεύει ότι θα πάρει σύνταξη.

Συμφωνία Πρεσπών

Ερωτηθείς για τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής: Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος τους εξαπάτησε και ποιος συνεχίζει να ψεύδεται.  Τζάμπα μάγκας είναι ο κ. Καμμένος, ο οποίος λέει ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία αυτή αλλά παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση που θα την φέρει για ψήφιση. Είπα στους Έλληνες πολίτες πολύ ειλικρινά ότι η συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα από τη στιγμή της υπογραφής της.

Επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αυτή και δεν θα την κυρώσει την επόμενη ημέρα. Παράλληλα, σημείωσε ότι: από τη στιγμή που η συμφωνία όμως κυρώνεται, το θέμα για το ΝΑΤΟ έχει τελειώσει. Παράγει έννομα αποτελέσματα που θα είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψουμε.

Τόνισε επιπρόσθετα πως εξήγησε «στο ΕΛΚ τη στάση μας και μίλησα για συμφωνία που βρίσκει αντίθετη τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης και εξήγησα γιατί δεν έπρεπε ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Μέσα από την ψήφο του ο ελληνικός λαός θα στείλει μήνυμα και για την συμφωνία».

Για τη μεσαία τάξη

Δεν αποδέχομαι μια κοινωνία όπου η μεσαία τάξη συμπιέζεται προς τα κάτω και δεν υπάρχει καμία αίσθηση προόδου, δυνατότητας και ευκαιρίας για τους λιγότερο προνομιούχους. Η εντύπωση ότι κάποιοι κυβερνούν όχι για όλους τους Έλληνες αλλά για όσους θεωρούν εκλογικούς τους πελάτες, διαρρηγνύει το συμβόλαιο κοινωνίας – κράτους. Θέλω να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, και αυτών που θα έχουν ψηφίσει άλλο κόμμα».