23.06.2018    13:08

Μοσκοβισί: Εφαρμόστε τα μέτρα και μιλάμε για το χρέος

Μόνο εάν εφαρμοστούν τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, διαμήνυσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στην ευρωβουλή.

Ερωτηθείς από τον αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ανέφερε ότι σε σχέση με το ελληνικό χρέος υπάρχουν «προθεσμίες» και «χρονοδιάγραμμα», σύμφωνα με το οποίο, πρέπει «πρώτα να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις» και «να εφαρμοστεί το πρόγραμμα».

Όπως ανέφερε, το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων εφαρμόστηκε και τώρα «βρισκόμαστε στη διαδικασία έγκρισης του δεύτερου πακέτου», καθώς απομένουν «φιλόδοξες και θαρραλέες» μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και το «συνταξιοδοτικό», ενώ σχολίασε λέγοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στη «σωστή κατεύθυνση» για περαιτέρω «εκταμιεύσεις» αλλά και την «ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

«Πιστεύω πως στις αρχές του έτους θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος» υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί, αφήνοντας ανοιχτό το πότε αυτή θα ολοκληρωθεί.

Τα όσα είπε ο Επίτροπος, έρχονται σε συνέχεια της χθεσινής τοποθέτησης του εκπροσώπου της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος είχε θέσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα που πρέπει να τηρηθεί ώστε να αρχίσουν οι συζητήσεις για το χρέος.

Κόκκινα δάνεια, μισθολογικό βάρος του δημοσίου, μέτρα ενίσχυσης εσόδων, άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, νέα ανεξάρτητη ΓΓΔΕ» ήταν τα κρίσιμα ζητήματα που απομένουν να επιλυθούν σύμφωνα με τον Ντέκλαν Κοστέλο.