12.12.2019    03:09

Μπρα ντε φερ με ΔΝΤ για το αφορολόγητο – Eurogroup: Πριν το τέλος Μαρτίου η εκταμίευση της δόσης

Εξαιρετικά σκληρή προμηνύεται η «μάχη» ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την ημερομηνία ενεργοποίησης του μειωμένου αφορολογήτου αλλά και την εφαρμογή των «αντίμετρων» του 2019 και του 2020.

Το θέμα, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, θα παραμείνει ως εκκρεμότητα μέχρι τις αρχές Ιουνίου, καθώς για τη λήψη οριστικών αποφάσεων οι θεσμοί έχουν ζητήσει να έχουν στα χέρια τους τόσο τα τελικά αποτελέσματα για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά το 2017 όσο και τα πρώτα δεδομένα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τη φετινή χρονιά.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ζητά διπλό μαχαίρι σε συντάξεις και αφορολόγητο το 2019 και μη εφαρμογή των αντιμέτρων προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα παράλληλα με τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Αν περάσει τελικά η συνταγή του ΔΝΤ, το 2019, όταν θεωρητικά η Ελλάδα θα οδεύει σε εκλογές, οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως και δύο συντάξεις, καθώς εκτός από το μαχαίρι των αποδοχών τους κατά 18% θα υποστούν και καθήλωση του αφορολογήτου σε έως 5.700 ευρώ.

Φορολογικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες έως και κατά 650 ευρώ, ενώ στα χαρτιά θα μείνουν οι μειώσεις φόρων για επιχειρήσεις, οι έστω και οριακές ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρα τα οποία προβλέπονται στον κατάλογο των ψηφισμένων αντιμέτρων.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να φτιάξει ήδη αφήγημα παροχών την επομένη της λήξης του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ δεν έχουν καθόλου ένα τέτοιο στόρι στο μυαλό τους.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα δημοσιεύσει την εκτίμησή της για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 στις 23 Απριλίου, αμέσως μετά το Eurogroup της Σόφιας, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2018 θα γίνει γνωστός στις 4 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια για διαπραγματεύσεις θα είναι ασφυκτικά, καθώς Βρυξέλλες, Αθήνα και Ουάσιγκτον έχουν συμφωνήσει στην αναγκαιότητα να υπάρξει συμφωνία επί όλων των ανοικτών θεμάτων μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Το δημοσιονομικό -από το οποίο εξαρτάται ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων και των αντίμετρων- έχει «αποκολληθεί» από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Και αυτό διότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θέλουν να επέλθει τεχνική συμφωνία (compliance report) μέσα στον Μάιο. Αυτός θα είναι και ο πρώτος εξαιρετικά θερμός μήνας των διαπραγματεύσεων καθώς:

1. Στις αρχές Μαΐου θα επανέλθουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να κλείσουν τα 88 προαπαιτούμενα.
2. Στις 5 Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθούν τα stress tests των τραπεζών.
3. Στις 24 Μαΐου θα συνεδριάσει το Eurogroup, στο οποίο θα πρέπει να κλείσει η τεχνική συμφωνία επί των 88 προαπαιτούμενων προκειμένου στη συνέχεια η διαπραγμάτευση να επικεντρωθεί στα κρίσιμα πολιτικά θέματα, όπως είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του χρέους, η αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων του προγράμματος του ESM, ο μηχανισμός εποπτείας της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο κ.λπ.

Στη μάχη για να αποφευχθεί η μείωση του αφορολογήτου από την 1/1/2019 αλλά και για να ενεργοποιηθεί το «καλό πακέτο» μέτρων του 2019, η Αθήνα φαίνεται να βρίσκει ως σύμμαχο την Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες φέρονται να συμμερίζονται την εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα κλείσει τελικώς πάνω από το 3% του ΑΕΠ ακόμη και μετά τη διάθεση περίπου 1,4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού μερίσματος το οποίο διανεμήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο). Αν αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί στις 22 Απριλίου, τότε η Κομισιόν αναμένεται να συμπλεύσει με την Αθήνα με το επιχείρημα ότι αν το πρωτογενές πλεόνασμα φτάνει κοντά στο 3,5% με ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1,4% (σ.σ.: αυτός ήταν ο ρυθμός του 2017), τότε πολύ δύσκολα θα μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι το 2018 και το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ειδικά από τη στιγμή που ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα είναι μεγαλύτερος.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμηση πως το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 και μετά δεν θα ξεπεράσει το 1,5% και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητάει να εφαρμοστεί από την Πρωτοχρονιά όχι μόνο η μείωση των συντάξεων αλλά και η μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.250 ευρώ, χωρίς μάλιστα να ενεργοποιηθεί κανένα από τα «θετικά μέτρα» του 2019.

Πριν το τέλος Μαρτίου η εκταμίευση της δόσης

Στο δεύτερο μισό του Μαρτίου τοποθέτησε την εκταμίευση της δόσης ο Μ.Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, που όπως είπε, αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το τέλος του προγράμματος είπε, συμπληρώνοντας ότι και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους προχωράνε.  Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι αναγκαίος όρος για τη διευθέτηση του χρέους είναι η ολοκλήρωση και των 88 «απαιτητικών» προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης.

«Είμαστε 100 ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου που θα πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία πακέτο για την Ελλάδα. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος» τόνισε ο Π.Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας σε ό,τι αφορά το είδος της εποπτείας στη μεταμνημονιακή εποχή ότι «δεν μπορεί να μοιάζει με νέο πρόγραμμα με κανένα τρόπο».

Δίνοντας δε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ελληνικής ιδιοκτησίας πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή, τόνισε ότι θα αποτελέσει σημαντικό τεστ αξιοπιστίας.

H συνεδρίαση του Eurogroup

Η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος αποτέλεσε το πρώτο θέμα του Eurogroup, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σώματος, Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Θα ενημερωθούμε από τους θεσμούς για την πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα» σημείωσε ο Μ. Σεντένο.

Συνεχίζοντας ο κ. Σεντένο αναφέρθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο που είχε νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, επαινώντας τις προσπάθειες της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος. «Η Ελλάδα σημειώνει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter, ο Μ. Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Επιπλέον ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι στο μεταξύ αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση των 5,7 δισ. από την τρίτη αξιολόγηση και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή. «Εργαζόμαστε ήδη για την ελάφρυνση του χρέους και για την προετοιμασία της ομαλής εξόδου από το πρόγραμμα» κατέληξε ο Μ. Σεντένο.