16.07.2019    22:21

Νέα εξέλιξη: Αντιμέτωποι με δύο χρόνια φυλάκισης οι Έλληνες στρατιωτικοί

Με ποινή τουλάχιστον δύο χρόνων φέρεται να βρίσκονται αντιμέτωποι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι μετά και τη χθεσινή απόφαση του εισαγγελέα συνεχίζουν κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές εισαγγελικές πηγές που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Τούρκος εισαγγελέας ανέφερε ότι «λόγω του γεγονότος ότι το κατώτατο όριο της ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι τουλάχιστον δύο έτη, στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η συνέχιση της κράτησής τους».

Οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης συνελήφθησαν στις 3 Μαρτίου με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή και σύμφωνα με τους Τούρκους η θέση τους  βαρύνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι είναι στρατιωτικοί και όφειλαν να έχουν την ελάχιστη γνώση προσανατολισμού.

Επισήμως πάντως δεν έχει ασκηθεί καμία κατηγορία από την τουρκική δικαιοσύνη.

Συνάντηση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είχε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία πρέσβης Κρίστιαν Μπέργκερ, διαπιστώνοντας ότι βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Ο Τούρκος πρόεδρος «χρησιμοποιεί την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για να διαπραγματευθεί άλλα πράγματα κι αυτό είναι το απαράδεκτο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μία ημέρα μετά την απόρριψη από την τουρκική δικαιοσύνη και του έκτου αιτήματος αποφυλάκισης των δύο αξιωματικών.

Μιλώντας στον Ant1 ο κ. Τζανακόποπουλος παρατήρησε πως «η Τουρκία στην υπόθεση αυτή, που είναι υπόθεση καραμπινάτης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται ότι λειτουργεί με όρους που δεν είναι μέσα στα όρια».

«Δεν είναι δυνατό να παίζουμε με ανθρώπινες ζωές στο παιχνίδι της διπλωματικής σύγκρουσης, διότι τότε είμαστε εκτός των ορίων και περνάμε σε ένα πεδίο αρκετά εχθρικό» πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει σύντομα μια μεταστροφή της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό. Όπως εκτίμησε, «ο κ. Ερντογάν μετά τις εκλογές νιώθει αρκετά ασφαλής κι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δύναται να υπάρξει μια χαλάρωση και νομίζω ότι η επιλογή που θα γίνει, θα είναι για μια αποκλιμάκωση των σχέσεων και εκεί είναι που μπορεί να τεθεί και το ζήτημα των δύο φυλακισμένων στρατιωτικών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσουν οι περικοπές στις συντάξεις από την Πρωτοχρονιά του 2019. Σημείωσε ακόμη πως «υπάρχει η προοπτική να δούμε από το 2019 μια πολιτική στοχευμένων παρεμβάσεων και φορολεαφρύνσεων, όχι με την λογική του εφάπαξ βοηθήματος μέσω του υπερπλεονάσματος, αλλά με μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης»,

Ερωτηθείς για την αντίδραση του Βερολίνου στην αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού ανέφερε ότι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στην ολοκλήρωση του προγράμματος και ότι η χώρα «αλλάζει σελίδα» μετά τις 20 Αυγούστου. Επισήμανε παράλληλα ότι καθώς ζητούνται ισοδύναμα, δηλαδή πάγια μέτρα, «ανοίγει πόρτα» ώστε ο ΦΠΑ να παραμείνει «παγωμένος» και το 2019.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, με φόντο και τους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς για την συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι δέχεται και σέβεται τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση ως το τέλος της τετραετίας. Ταυτόχρονα έκανε λόγο για «σκοπιμότητες» από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία – όπως είπε – εγείρει διαρκώς ζήτημα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.