24.06.2019    23:39

Νέα κατάρρευση στο Χρηματιστήριο – Mαζικό sell off στις τράπεζες παρασύρει όλο το ταμπλό – Νέα επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα

Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχεται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας σημαντικό έδαφος και τη στήριξη των 645 μονάδων, υπό το βάρος νέου sell off στον τραπεζικό κλάδο, το οποίο έχει επεκταθεί σχεδόν σε ολόκληρο το ταμπλό.

Oι φόβοι μιας μακράς κρίσης στο Χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές επιβεβαιώνονται καθώς η εβδομάδα ανοίγει με μεγάλες απώλειες. Στη σκιά της ελληνικής τραπεζικής κρίσης και των φόβων για νέα ανακεφαλαιοποίηση αλλά με τον ιταλικό τυφώνα να είναι έτοιμος να σαρώσει τα πάντα, ο Γενικός Δείκτης άνοιξε τη Δευτέρα με απώλειες οι οποίες μετά τις 12 το μεσημέρι κινούνταν σε επίπεδα άνω του 2,5%.

Το νέο «αίμα» στο χρηματιστήριο δείχνει ότι η αγορά και οι επενδυτές κινούνται σε θολά νερά και κανείς πλέον δεν είναι βέβαιος ότι θα έρθει μια ισχυρή ανοδική αντίδραση.

Το αντίθετο, μάλιστα, κάποιοι πιστεύουν ότι δεν αποκλείεται να χαθεί και η «κόκκινη γραμμή» των 600 μονάδων.

Δίχως τέλος φαίνεται ότι είναι το ξεπούλημα των τραπεζικών, και όχι μόνο, μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να κινείται σε επίπεδα σε χαμηλά σχεδόν 30 μηνών πλησιάζοντας επικίνδυνα το όριο των 500 μονάδων.

Η σύγκρουση της ιταλικής κυβέρνησης με την Κομισιόν αναζωπυρώνει τους φόβους για μια νέα ευρωπαϊκή κρίση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια ασθενή οικονομία όπως η ελληνική.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ενισχύθηκε στα επίπεδα του 3,6%, για πρώτη φορά από το 2014, ενώ στο 4,61% βρίσκεται και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

Λίγο πριν τις 12 η Πειραιώς σημείωνε απώλειες 10,22%, η  Eurobank να είναι στο -5,96%, η  Εθνική στο -4,64%, η  Alpha Bank στο -3,99%.

Είναι χαρακτηριστικό της κατηφόρας που έχει πάρει η ελληνική αγορά ότι στις 11 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ ο γενικός δείκτης βρισκόταν στις 692 μονάδες. Σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα των 640 μονάδων. Τα δε επιτόκια του 10ετούς από 4,08% έχουν ξεπεράσει και το 4,6%.

Νεα επιδείνωση στα ομόλογα 

Μεταξύ ΗΠΑ, Ιταλίας αλλά και εγχώριων προβλημάτων έχουν εγκλωβιστεί τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον κλοιό πιέσεων που επιμένουν εδώ και πέντε περίπου μήνες και που έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές μέχρι… νεοτέρας και σίγουρα όχι πριν το επόμενο έτος.

Η απόδοση των αμερικάνικων 10ετών ομολόγων την Παρασκευή «χτύπησε» υψηλό 7 ετών και το 3,248%, μετά την δημοσίευση των στοιχείων από την αγορά εργασίας τα οποία ενίσχυσαν τις ανησυχίες γύρω από τον πληθωρισμό, καθώς και για περισσότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Αν και η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ είναι κλειστή σήμερα λόγω αργίας, το sell-off της περασμένης εβδομάδας θα συνεχίσει να επηρεάζει τις διεθνείς αγορές ομολόγων, με την Ευρώπη να έχει έναν… παραπάνω λόγο να ανησυχεί, και αυτός δεν είναι άλλος από την Ιταλία.

Οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξάνονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 και στο 3,52% με το spread να αγγίζει τις 295 μ.β, αφού η Κομισιόν απέρριψε την πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ρήξης μεταξύ της Ρώμης και της ευρωζώνης. Η ισχυρή πτώση των τιμών στα ιταλικά ομόλογα εντάθηκε μετά και την επιστολή που έστειλαν ο Β. Ντομπρόβσκις και ο Π. Μοσκοβισί στον Ιταλό ΥΠΟΙΚ Τζιοβάνι Τρία, επισημαίνοντας πως υπάρχει «σημαντική απόκλιση» των δημοσιονομικών στόχων από τη δημοσιονομική πορεία, με την ιταλική κυβέρνηση να την απορρίπτει.

Η μετάδοση των ιταλικών (και όχι μόνο) τριγμών είναι και πάλι ταχύτατη στα ελληνικά ομόλογα τα οποία παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα στα εξωτερικά σοκ και το τελευταίο διάστημα σημειώνουν έντονη μεταβλητότητα μη μπορώντας να αυτονομηθούν, ενώ η τραπεζική «θύελλα» που έχει χτυπήσει το ελληνικό Χρηματιστήριο επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η  απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξάνεται στο 4,647% με άνοδο της τάξης του 3,11% από την Παρασκευή και στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουνίου με το spread να διαμορφώνεται στις 412 μ.β. Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις του 5ετούς, στο 3,639% με άνοδο 3,09% από την προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ στο 4,185% διαμορφώνεται η απόδοση του 7ετούς.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, εάν το κλίμα γύρω από την Ιταλία συνεχίσει να επιδεινώνεται και οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν τη χώρα, τότε οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με το 10ετές να εκτιμάται περίπου στο 4%, σε περίπτωση υποβάθμισης κατά μία βαθμίδα.

Αυτό σημαίνει πως οι ελληνικές αποδόσεις (με τα ελληνικά ομόλογα να παραμένουν εκτός  «επενδυτικής βαθμίδας»), θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να αναμένει φθηνότερο κόστος δανεισμού για την Ελλάδα από ό,τι για την Ιταλία.