17.01.2019    03:44

Νέα στοιχεία για το θρίλερ με τους Ρώσους κατασκόπους – Το ζεύγος Γκαμπαερίδη, ο ρώσος Αλεξέι Ποπόφ και η ρελάνς Πάϊατ – Πως η Αλεξανδούπολη έγινε… ρωσικό σπίτι

H Αλεξανδρούπολη, ο πρώην πρόξενος Aλεξέϊ Ποπόφ, το Αγιο Ορος και η χρηματοδότησή του με σκοπό τον έλεγχο στην περιοχή, η μυστική διπλωματία, πολιτική και εκκλησιαστική, κατάσκοποι και «περίεργες» κινήσεις στη Βόρεια Ελλάδα με φόντο το «Μακεδονικό».

Όλα αυτά συνθέτουν το παζλ των ελληνορωσικών σχέσεων που πλέον βρίσκονται στο ναδίρ, ειδικά μετά τις απελάσεις ρώσων διπλωματών και τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες.

Όπως αποκαλύπτεται, τα τελευταία γεγονότα, πέραν του ότι δείχνουν μια ολοκληρωτική στροφή της ελληνικής διπλωματίας στη Δύση, προκαλούν προβληματισμό και πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι συνέβη τελικά κι αν οι Ρώσοι όντως έπαιξαν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι προκειμένου να ενισχύσουν το «μακεδονικό πνεύμα» και την αντίσταση κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Πρόκειται για μια εκδοχή που ενδεχομένως βολεύει την κυβέρνηση η οποία έχει καταγγείλει εκβιασμούς βουλευτών και σχέδιο εκτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι ΑΝΕΛ που κάποτε ήταν πολύ κοντά στη Μόσχα και ζητούσαν δάνεια, εκτύπωση δραχμών ή συμπράξεις για συμπαραγωγή όπλων, τώρα έχουν ξεθάψει το τσεκούρι του πολέμου κατά της Ρωσίας.

Η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο

Μια ματιά μόνο στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων δείχνει το πολύ κακό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών. Στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, στη λεωφόρο Δημοκρατίας 349, βρίσκεται το «ρωσικό σπίτι», ένας πολιτιστικός σύλλογος, πρόεδρος του οποίου είναι η Ιουλία Γαβρίλοβα, σύζυγος του Γκαμπαερίδη.


Το «ρωσικό σπίτι» πρωτοστάτησε στην ανέγερση του μνημείου των στρατιωτών και σε πολλές άλλες δραστηριότητες, όπως η επίσκεψη τον Μάιο του 2017 πολυμελούς αντιπροσωπείας από την Αγία Πετρούπολη υπό τον επικεφαλής των οκτώ δήμων της πόλης Βαλερί Γκάρνετς, η ίδρυση Γραφείου Ενημέρωσης και Επιχειρηματικής Συνεργασίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την Αγία Πετρούπολη, η ανέγερση ναΐσκου ρωσικού ρυθμού σε χώρο του στρατοπέδου ΖΗΣΗ, τον οποίο παραχώρησε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως.

Ποια είναι η Ιουλία Γαβρίλοβα

To όνομά της είναι Ιουλία Γαβρίλοβα. Είναι πανέμορφη, οικονομολόγος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ρώσικο Σπίτι»,  που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για μία  γυναίκα ιδιαίτερα δραστήρια. Είναι παντρεμένη με τον Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη, επίτιμο πρόξενο της Ρωσίας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Το 2014 μάλιστα, ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος, με το συνδυασμό του σημερινού δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη.

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Ρώσικο Σπίτι» έχει ιδιαίτερα συμβολικό ρόλο στην πορεία σύσφιξης των σχέσεων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με την αδελφοποιημένη το 2016 Αγία Πετρούπολη, αλλά και της πόλης Σοσνόβυ Μπορ, με την οποία η Αλεξανδρούπολη έχει αδελφοποιηθεί το 2010.

 Ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης, το Ρωσικό Σπίτι και η κόντρα με το Evros news

Ο Kωνσταντίνος Γκαμπαερίδης δηλώνει πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Παλιννοστούντων Επιχειρηματιών, σύμβουλος του δημάρχου Αλεξανδρούπολης και του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης, και ήταν από εκείνους που προωθούσαν τη δραστηριοποίηση της ρωσικής τράπεζας Rost Βank, εκπρόσωποι της οποίας είχαν συναντηθεί τον Νοέμβριο του 2014 με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Ακη Γεροντόπουλο.

Εκτός από την Αλεξανδρούπολη, φρόντισε να αδελφοποιήσει με την Αγία Πετρούπολη και τους δήμους Κομοτηνής και Δράμας.

Τον διόρισε και ανακάλεσε ο Κοτζιάς!

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τον διόρισε επίτιμο πρόξενο της ρωσικής ομοσπονδίας με έδρα την Αλεξανδρούπολη στις 24 Μαρτίου 2015 αλλά το επόμενο έτος ανακάλεσε τον διορισμό του με νέο προεδρικό διάταγμα (27 Μαΐου 2016).

Η κόντρα του με το evros news

Επιστολή με την οποία απαντάει σε δημοσιεύματα του Evros-news.gr,  έστειλε ο κ.Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης, όπου με έμμεσο τρόπο και επειδή το site ασκεί κριτική στον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη που τον έχει δίπλα του, κατηγορεί ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι είμαστε… πράκτορες των Αμερικανών και σαμποτάρουμε την ελληνορωσική συνεργασία στην περιοχή.

Ο Γκαμπαερίδης αφού κάνει αρχικά ανάλυση για τον ρόλο των media στις μέρες μας, εξαπολύει κατηγορίες ότι διαστρεβλώνοντα η πραγματικότητα, η οποία είναι ότι από το 2010 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες έρχονται στην Αλεξανδρούπολη και αναρρωτιέται γιατί την ίδια στιγμή γράφει το site  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για την δημιουργία αμερικανικών επιχειρήσεων και αμερικανικής βάσης στην περιοχή. Κάτι που έχει φυσικά επιβεβαιωθεί με πολλές δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, άλλων Αμερικανών αξιωματούχων και δεκάδων αθηναϊκών ΜΜΕ που μας επιβεβαίωσαν πλήρως, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τις εξελίξεις.

Απάντηση του Κωνσταντίνου Γκαμπαερίδη στις πρωτοφανείς διαστρεβλώσεις του evros-fake-news.gr για την ελληνορωσική συνεργασία Αλεξανδρούπολη 

«Ο Τύπος και οι δημοσιογράφοι είναι από τα πρώτα θύματα της κρίσης που κατασκευάστηκε κατά της Ελλάδας, μεταλλάσσοντας μέρος του Τύπου σε Μίντια και των δημοσιογράφων σε μιντιάδες.
Μίντια (Media) είναι η αγγλική λέξη για τα Μέσα («εργαλεία κλπ), που υποτίθεται ότι είναι ενημέρωσης «της μάζας», αλλά στην πράξη είναι μαζικής επιβολής, αφού όλοι μάθαμε πια ότι τα συστημικά Μίντια λειτούργησαν για την μαζική χειραγώγηση των πολιτών ώστε να επιβληθεί το σημερινό καθεστώς Κατοχής.

Είναι πολύ σωστή η διαπίστωση ότι η μετάλλαξη του Τύπου σε Μίντια και αρκετών δημοσιογράφων σε μιντιάδες αποτελεί βασικό πυλώνα των μηχανισμών που στηρίζουν τη διάλυση της ελληνικής κοινωνίας κυρίως με τις μνημονιακές κυβερνήσεις της δεκαετίας που διανύουμε. Εγώ το έχω διαπιστώσει αυτό προσφάτως από τις διάφορες προσωπικές επιθέσεις για να σταματήσει η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας.

Οι μιντιάδες του evros-news.gr, όμως, εξαπέλυσαν από τον Ιούλιο του 2017 μία επίθεση χωρίς ίχνος δημοσιογραφικής δεοντολογίας με διασπορά διαστρεβλωμένων «ειδήσεων», οι οποίες αποκαλύπτουν πλήρη άγνοια για τα τεκταινόμενα στην Αλεξανδρούπολη από το 2010 και μετά, σε σημείο που κάποιος να απορεί αν ζουν στην Αλεξανδρούπολη, Θράκη ή μήπως στο εξωτερικό. Εκτός φυσικά αν ενσυνείδητα συμπεριφέρονται έτσι, γνωρίζοντας ότι υπονομεύουν την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας στην περιοχή μας στις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες.

Εδώ θα απαντήσω συνοπτικά αλλά θα ακολουθήσει αναλυτικότερη παρουσίαση-απάντηση διότι οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν τα παιχνίδια που παίζονται εις βάρος τους (και από ποιους) σε όλη την Βόρεια Ελλάδα και συνειδητά υπονομεύουν την ανάπτυξη που προέρχεται από την ελληνορωσική συνεργασία, ώστε μετά να παρουσιάζουν τις κατοχικές δυνάμεις των Μνημονίων ως την «μόνη λύση».

Η εν λόγω ιστοσελίδα φαίνεται να έχει αναλάβει εργολαβία συκοφάντησης οποιουδήποτε σχετίζεται με την προώθηση της ελληνορωσικής συνεργασίας στον οικονομικό, πολιτιστικό και άλλους τομείς, χωρίς να ενδιαφέρεται αν η διακοπή ή πρόκληση δυσκολιών σε αυτή την συνεργασία δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε επαγγελματίες και στην οικονομία της περιοχής μας.

Το evros-news.gr με εμμονή αμφισβητεί αυτό που όλοι οι κάτοικοι της περιοχής μας το γνωρίζουν ως γεγονός, ότι δηλαδή μετά το 2010 υπάρχει σημαντική τουριστική εισροή από την Ρωσία ως αποτέλεσμα διαρκών και συντονισμένων προσπαθειών και συνεργασίας μας με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, τον Μητροπολίτη, τον πρόεδρο Επιμελητήριου και άλλους.

Πριν ξεκινήσουμε δεν είχε πατήσει το πόδι του στην Αλεξανδρούπολη ούτε ένας Ρώσος ούτε εμφανιζόταν η Αλεξανδρούπολη στις αναζητήσεις στο ρωσικό διαδίκτυο. Σήμερα έχουμε χιλιάδες διανυκτερεύσεις και ομοίως για τις διαδικτυακές εμφανίσεις της πόλης μας».

Η απάντηση του Evros-news.gr

  1. Ο κ.Γκαμπαερίδης μιλάει για χιλιάδες Ρώσους τουρίστες που έρχονται από το 2010 και μετά στην Αλεξανδρούπολη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αγνοούμε “αυτό που όλοι οι κάτοικοι της περιοχής μας το γνωρίζουν ως γεγονός, ότι δηλαδή μετά το 2010 υπάρχει σημαντική τουριστική εισροή από την Ρωσία ως αποτέλεσμα διαρκών και συντονισμένων προσπαθειών και συνεργασίας μας με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, τον Μητροπολίτη, τον πρόεδρο Επιμελητήριου και άλλους. Πριν ξεκινήσουμε δεν είχε πατήσει το πόδι του στην Αλεξανδρούπολη ούτε ένας Ρώσος ούτε εμφανιζόταν η Αλεξανδρούπολη στις αναζητήσεις στο ρωσικό διαδίκτυο. Σήμερα έχουμε χιλιάδες διανυκτερεύσεις”.
  2. Υπάρχουν λοιπόν χιλιάδες Ρώσοι που έρχονται τα τελευταία 7 χρόνια και μένουν στα ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης. Προφανώς με τις απ’ ευθείας αεροπορικές πτήσεις από την Αγία Πετρούπολη και την Μόσχα που έχουν ξεκινήσει και εκτελούνται κανονικά προς το αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης όλα αυτά τα χρόνια, χάρη στις προσπάθειςς του κ.Γκαμπαερίδη και του κ.Λαμπάκη. Τι; Δεν έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις που μας υπόσχονταν; Α, θα κατηγορηθείτε ως… πράκτορες των Αμερικάνων και εσείς,
  3. Υποστηρίζει πως ενώ γράφουμε ότι είναι προσωπικός σύμβουλος του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, τον συκοφαντούμε επειδή ρωτάμε γιατί του καλύπτει ο Δήμος Αλεξανδρουπόλεως οδοιπορικά, έξοδα διανυκτέρευσης και ημερήσια αποζημίωση αφού αυτά τα δικαιούνται μόνο «…οι επιστημονικοί συνεργάτες και σύμβουλοι». Την ίδια στιγμή όμως που λέει ότι είναι άμισθος σύμβουλος του κ.Λαμπάκη, δεν υπάρχει κάποιο επίσημο έγγραφο που να κατοχυρώνει αυτή την ιδιότητα και με βάση το νόμο, δεν δικαιούται ο δήμος Αλεξανδρούπολης να πληρώνει όλα αυτά αν δεν έχει επίσημη ιδιότητα.
  4. Τον περασμένο Σεπτέμβριο που συνόδεψε πάντως τον δήμαρχο σε ένα ακόμα ταξίδι στη Ρωσία, ο κ.Λαμπάκης που ρωτήθηκε είχε δηλώσει πως δεν είναι πλέον σύμβουλος του ο κ.Γκαμπαερίδης αλλά συνεργάζεται με το “Ρώσικο Σπίτι”, στο οποίο Πρόεδρος είναι η σύζυγος του κ.Γαβρίλοβα.
  5.  Αρχίζει στη συνέχεια τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, υποστηρίζοντας ότι η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ για “Τεράστια Αμερικανική επένδυση έρχεται στη Αλεξανδρούπολη!!! Πρόκειται για μονάδα συναρμολόγησης ελικοπτέρων», δεν ισχύει. Μόνο που αυτή επιβεβαιώθηκε από τα γεγονότα, μια και αμερικανικά ελικόπτερα ήρθαν ήδη στο λιμάνι και αποσυναρμολογήθηκαν, ο πρέσβης των ΗΠΑ και άλλοι αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει τα γραφόμενα μας και πολλά αθηναϊκά ΜΜΕ στη συνέχεια έκαναν το ίδιο και μάλιστα με πρωτοσέλιδα τους, μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.
  6. Υποστηρίζει λοιπόν ότι την μία μέρα «θάβουμε» την πραγματική, διαρκή, παραγωγική και ειρηνική ρωσική επένδυση ανθρώπινης τουριστικής παρουσίας (τους χιλιάδες τουρίστες δηλαδή που κατακλύζουν την Αλεξανδρούπολη με τις απ’ ευθείας πτήσεις από Ρωσία στην Αλεξανδρούπολη) και την επομένη ανεβάζουμε στα σύννεφα την αμερικανική πολεμική «επένδυση». Οι κρίσεις δικές σας.
  7. Υποστηρίζει “φωτογραφίζοντας” το Evros-news.gr ότι είμαστε… πράκτορες των Αμερικανών και σαμποτάρουμε την ελληνορωσική συνεργασία. Άλλωστε οι Ρώσοι, οι ομόδοξοι μας ορθόδοξοι, πάντα ήταν στο πλευρό της Ελλάδας. Από την επανάσταση του 1821 που θα ερχόταν να βοηθήσει τον ξεσηκωμένο ελληνικό λαό το… ξανθό γένος αλλά μας… πούλησε, από την Μικρασιατική καταστροφή που επενέβησαν και την απέτρεψαν(τί δεν το έκαναν;), από τον εμφύλιο, από την επέμβαση τους όταν οι Τούρκοι έκαναν απόβαση το 1974 και κατέλαβαν ένα μεγάλο μέρος της εκμεταλλευόμενοι τα “εγκλήματα” των τότε Ελλήνων κυβερνώντων και των Αμερικανών(οι Ρώσοι φίλοι μας που ήταν;). Για να μην πάμε στο πρόσφατο… παραμύθι ότι θα βοηθήσουν οικονομικά την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με δισεκατομμύρια και μάλιστα οι Λαφαζαναίοι και οι Τσιπροκαμμένοι τους πίστεψαν. Μέχρι και τώρα που ποπύλησαν τους S400 στην Τουρκία. Και πολλά ακόμα.
  8. Ισχυρίζεται ο κ.Γκαμπαερίδης ότι: “Σχετικά με την «αυτοπαρουσίασή» μου ως Επίτιμου Προξένου στο evros-news.gr ας δουν στην αρχή του ΦΕΚ 368, 24 Απριλίου 2015: «Με το από 24.03.2015 Προεδρικό Διάταγμα, που εκδόθηκε στην Αθήνα με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 του Συντάγματος και των άρθρων 10 παρ. 1 και 2 και 12 παρ. 1 του κυρωτικού Νόμου 90/1975, αναγνωρίζεται ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης του Γεωργίου, ως Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με έδρα την Αλεξανδρούπολη και δικαιοδοσία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Το ΥΠΕΞ αναγνώρισε την τοποθέτησή μου ως Επίτιμου Προξένου, από τον Μάρτιο του 2015. Μπήκαμε λοιπόν στην επίσημη σελίδα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα και είδαμε ότι πουθενά δεν αναφέρεται Επίτιμο Προξενείο στην Αλεξανδρούπολη, παρά μόνο στις πόλεις:

Επίτιμα προξενεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα

ΕΠΙΤΙΜΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΡΩΣΊΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ & ΔΟΔΕΚΑΝΗΣΑ

Εμμ. Πορταλιου 23, 74100 Ρέθυμνο, Κρήτης, τ. +30 28310 35016, φ. +30 28310 35004

ΕΠΙΤΙΜΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΡΩΣΊΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Ε. Παλεοκαστριτσας 14, Κέρκυρα, τ. +30 266 108 19 71/73, φ. +30 266 108 19 72

ΕΠΙΤΙΜΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Μαντζαρου 11, Πατρα, 26442, τ. +30 2610 426 444, φ. +30 2610 439 239

ΕΠΙΤΙΜΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ

Αγίου Κωνσταντίνου, Λαμία, ξενοδοχείο «Λεβέντη», τ. +30 2235 032 251

Η επίσκεψη Πάιατ στην περιοχή

Έτσι λοιπόν η Αλεξανδρούπολη μετατρεπόταν αργά αλλά σταθερά σε μια «ρωσική πόλη». Ολα άλλαξαν με την έλευση του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ στην Αθήνα.

Ο Πάιατ με τις συχνές επισκέψεις του στη Βόρεια Ελλάδα και στο Αγιον Ορος ανέδειξε το ισχυρό ενδιαφέρον της χώρας του για την περιοχή, η οποία θεωρείται για γεωστρατηγικούς λόγους ιδιαίτερα σημαντική.

Ο Γκαμπαερίδης συμμετείχε στην ίδρυση του ελληνικού παραρτήματος της οργάνωσης Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ενωση, το οποίο ιδρύθηκε στη Βέροια, στις 14 Οκτωβρίου 2016, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Στεπάσιν.

Η πόλη επελέγη εξαιτίας του θρησκευτικού μνημείου που ονομάζεται «Βήμα του Αποστόλου Παύλου», στον περιβάλλοντα χώρο του οποίου βρίσκεται ανδριάντας του Αποστόλου των Εθνών, δωρεά του Πατριαρχείου Μόσχας και της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών και επειδή ο Μητροπολίτης Παντελεήμων θεωρείται φίλος της Μόσχας. Τον Μάιο του 2017 η Ενωση πραγματοποίησε εκδήλωση υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας για την 135η επέτειο της ίδρυσής της, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, στην οποία παρέστη η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Κυριακή Τεκτονίδου.

Σύμφωνα με τη Real News, σημαντικό ρόλο στην εκτέλεση αυτού σχεδίου ελέγχου της αθωνικής πολιτείας, σημαίνοντα ρόλο έπαιξε ο πρώην γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξέι Ποπόφ. Πρόκειται για το πρόσωπο που είχε τον έλεγχο τω επαφών με τους ιερωμένους, αλλά και την εποπτεία των χρηματοδοτήσεων στο Άγιο Όρος.

Ο άνθρωπος – κλειδί

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Ποπόφ ήταν ο άνθρωπος – κλειδί, πίσω από την προσπάθεια των Ρώσων να αυξήσουν την επιρροή τους στο Άγιο Όρος και να αποκτήσουν ισχυρά ερείσματα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.Επισκέφθηκε το Άγιο Όρος για πρώτη φορά το 1976 ως ακόλουθος της πρεσβείας της -τότε- ΕΣΣΔ στην Αθήνα. Από τότε, πήγαινε πολύ τακτικά. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν έχει λείψει από καμία σημαντική επίσκεψη Ρώσου πολιτικού ή θρησκευτικού αξιωματούχου εκεί, τα τελευταία χρόνια.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, πως ήταν εκείνος που ανέγνωσε τους χαιρετισμούς του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, και του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ,, κατά την ενθρόνιση του νέου ηγουμένου της Μονής Αγίου Παντελεήμονος Ευλογίου, τον Οκτώβριο του 2016.
Ο Ποπόφ μιλά άπταιστα ελληνικά και έχει άριστη γνώση γύρω από θέματα ορθοδοξίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Real News”, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Γενικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, η ρωσική χρηματοδότηση προς της μονές του Αγίου Όρους αυξήθηκε. Στόχος ήταν να αυξηθεί η επιρροή του Πατριαρχείου της Μόσχας στο Άγιο Όρος, σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.
Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, όταν έγινε γνωστό στη Μόσχα ότι Αθήνα και Σκόπια ήταν σε καλό δρόμο για την επίλυση του Σκοπιανού, οι Ρώσοι θέλησαν να εμποδίσουν τη συμφωνία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τα ρωσικά χρήματα στο Άγιο Όρος φέρονται να χρηματοδοτήθηκαν κινητοποιήσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Παράλληλα, επιχειρήθηκε και η απόπειρα χρηματισμού βουλευτών.

Τσίπρας: Κομμένη η πλάκα

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου. “Κομμένη η πλάκα”, φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες του, ζητώντας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν τις αιτιάσεις ότι η Αθήνα ήθελε να δώσει διαπιστευτήρια στις ΗΠΑ εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. “Δεν γινόμαστε η ουρά κανενός, είπε χαρακτηριστικά ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας. Μάλιστα, επισημαίνει πως η Ελλάδα δεν υπέκυψε στις πιέσεις να προχωρήσει σε απελάσεις με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ, επειδή τότε πίστευε πως δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις. “Αυτή τη φορά υπήρχαν οι αποδείξεις, διαπιστώσαμε παιχνίδι σε βάρος της χώρας”, τονίζει.