22.04.2019    14:01

Νέα Υόρκη: Επηρεασμένος από το ISIS ο δράστης από το Μπανγκλαντές

Επηρεασμένος από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και άλλες οργανώσεις ήταν ο φερόμενος ως δράστης της απόπειρας τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη, αν και έδρασε μόνος του βάσει των ενδείξεων των αμερικανικών αρχών.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θα τονίσω ότι ο ύποπτος είχε επηρεαστεί από αυτές τις οργανώσεις», τόνισε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, ερωτηθείς αν ο 27χρονος Ακάγεντ Ούλαχ είχε εμπνευστεί από τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος.


Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ο 27χρονος από το Μπρούκλιν, με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, πυροδότησε αυτοσχέδια βόμβα σε σήραγγα κοντά στην Τάιμς Σκουέαρ, προκαλώντας τρεις τραυματισμούς.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, στις 07:20 το (15:20 ώρα Ελλάδας), σε σήραγγα όπου ενώνονται οι μεταφορικοί κόμβοι της Τάιμς Σκουέαρ και του σταθμού λεωφορείων Πορτ Οθόριτι (Λιμενική Αρχή) κοντά στην 42η Οδό και την 8η Λεωφόρο.

Κατά την αστυνομία, ο εκρηκτικός μηχανισμός που έφερε ο ύποπτος δράστης βασιζόταν σε μια βόμβα σωλήνα.

Ο κ. Κούομο δήλωσε ότι η εκρηκτική ύλη εντός του σωλήνα πυροδοτήθηκε, αλλά ο σωλήνας δεν εξερράγη. «Οπότε κατέληξε να τραυματιστεί ο ίδιος και λίγοι ακόμη που βρίσκονταν κοντά του», πρόσθεσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

Όπως συμπλήρωσε, ο δράστης φέρεται να βρήκε πληροφορίες στο διαδίκτυο για να κατασκευάσει την βόμβα.

Νωρίτερα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο έκανε για λόγο για «απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης».

Ο 27χρονος ύποπτος διέθετε από το 2012 έως το 2015 άδεια οδήγησης λιμουζίνας, η οποία είχε λήξει.