18.06.2018    22:11

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσακαλώτου – Σταθάκη με τους δανειστές (upd)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο των θεσμών, με στόχο να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης, ενόψει της νέας τηλεδιάσκεψης Euro-working Group της Κυριακής.

Η σύσκεψη δεν αποκλείεται να είναι μαραθώνια προκειμένου έστω και μέσα στη νύχτα να βρεθεί η χρυσή τομή. «Αγκάθια» παραμένουν τα ζητήματα των «κόκκινων» δανείων και του πλαισίου που θα διέπει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την αισιοδοξία τους για συμφωνία που θα επιτρέψει την εκταμίευση της υποδόσης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία παραμένει «παγωμένη» από τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά και την αποδέσμευση των 10 δισεκ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Βασικό σημείο διαφοράς παραμένουν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα προστατεύουν νοικοκυριά από την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας τους σε περίπτωση που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Αντίθετα, σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει σε ό,τι αφορά το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας που θα προστατεύει ακίνητα από πλειστηριασμούς, με τη χρυσή τομή να βρίσκεται στη ζώνη των 180.000 ευρώ.