23.09.2019    13:05

Νέο σοκ από τους θεσμούς – Ζητούν μείωση και των σημερινών συντάξεων – Μάλλον δεν αποφεύγεται νέο «μαχαίρι» των επικουρικών

Την «άμεση εφαρμογή» πολύ σκληρότερων παρεμβάσεων από εκείνες που προβλέπει το κυβερνητικό προσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό απαιτούν οι Θεσμοί. Ζητούν δραστική μείωση και στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών από το Υπ. Εργασίας. Χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και εθνική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια και 20 χρόνια ασφάλισης στο τραπέζι.

Διατύπωσαν ενστάσεις που αφορούσαν το ύψος της εθνικής σύνταξης  και τα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία χαρακτήρισαν υψηλά . Σύμφωνα με τα μοντέλα που παρουσίασε το υπουργείο , οι νέες συντάξεις αντιστοιχούν στο 65%-67% του μισθού ενώ οι δανειστές δεν αποδέχονται να υπερβαίνουν το 55%.
Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι  θα επιστρέψουν στην Αθήνα όταν λάβουν πλήρη «ποσοστικοποιημένα» στοιχεία για την πρόταση Κατρούγκαλου.
Παρότι η κυβέρνηση δε μετακινείται από την «κόκκινη γραμμή» περί προστασίας των κύριων συντάξεων, αν οι θεσμοί δε δεχτούν τελικά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα στον κλάδο επικούρησης, δε θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο μείωσης των επικουρικών συντάξεων άνω των 170 ευρώ. Αργά το βράδυ το υπουργείο προσπάθησε να μαζέψει τις διαρροές και να αμβλύνει τις εντυπώσεις σε σχέση με τα αιτήματα των δανειστών για μείωση και των κυρίων συντάξεων.

Πάντως στελέχη του υπουργείου Εργασίας, μετά τη διαρροή,  διαψεύδουν ότι οι θεσμοί ζήτησαν δραστικές μειώσεις στις συντάξεις…