20.10.2018    10:46

Ξαφνικά… θυμήθηκαν την εξαφανισμένη «μεσαία τάξη» – Ελαφρύνσεις 700 εκατ. την ώρα που ζητάνε 10 δισ! – Φορτώνουν με νέα ασφαλιστικά χρέη τους ελεύθερους επαγγελματίες

Η εξαφανισμένη «μεσαία τάξη» που έχει τσακιστεί από τους φόρους, μπαίνει στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, με στόχο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας να είναι σε θέση κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ να παρουσιάσει δέσμη παρεμβάσεων για την ελάφρυνση των βαρών από αυτή την οικονομική κατηγορία.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο θα επεξεργαστεί σειρά προτάσεων και θα καταθέσει διάφορα σενάρια προς τον πρωθυπουργό, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Η συζήτηση αφορά ένα ποσόν της τάξεως περίπου των 700 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019 και αποτελεί τον δημοσιονομικό χώρο εντός του οποίου μπορεί να κινηθεί η κυβέρνηση για στοχευμένες προς τη μεσαία τάξη φοροελαφρύνσεις. Το πιθανότερο σενάριο που εξετάζεται αφορά τροποποιήσεις στους φορολογικούς συντελεστές, προκειμένου να δοθεί κάποια φορολογική ανάσα. Αν και στη χθεσινή συνεδρίαση ακούστηκαν προτάσεις για ελαφρύνσεις με μείωση κάποιων συντελεστών ΦΠΑ ή του ΕΝΦΙΑ, αυτές φαίνεται ότι απορρίπτονται από το οικονομικό επιτελείο, καθώς είναι πιθανό να προκαλέσουν ενστάσεις από την πλευρά των εταίρων και θα είναι οριζόντιες παρεμβάσεις και όχι στοχευμένες στη μεσαία τάξη, όπως επιθυμεί στη δεδομένη συγκυρία η κυβερνητική ηγεσία.

Χωρίς να είναι απολύτως σαφές πώς προσδιορίζει η κυβέρνηση τη μεσαία τάξη, το μήνυμα που δόθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι αποτελεί κρίσιμο σημείο να «φανεί στην τσέπη» αυτής της κατηγορίας το μήνυμα που επίμονα η κυβέρνηση επιδιώκει να μεταδώσει, ότι, σιγά σιγά και μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η χώρα αφήνει πίσω τα δύσκολα και εισέρχεται σε μια νέα, καλύτερη εποχή.

Ειδικότερα, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι μέχρι τώρα δόθηκε προτεραιότητα στα πλέον αδύναμα οικονομικά στρώματα με παροχές όπως η διανομή του υπερπλεονάσματος, που αναμένεται ότι θα επαναληφθεί και εφέτος.

Σε αυτή τη φάση θεωρείται κρίσιμο, καθώς η κυβέρνηση έχει δεχθεί επικρίσεις για υπερφορολόγηση, να δοθεί ένα μήνυμα ότι είναι στις προτεραιότητές της η ελάφρυνση αυτών που έχουν σηκώσει τα μεγαλύτερα βάρη, με μείωση των συντελεστών φορολόγησης. Σχεδιασμός που δεν είναι άσχετος και με το γεγονός ότι οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ θα συμπέσουν με την έναρξη της προεκλογικής χρονιάς, καθώς το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 θα γίνουν εκλογές.

Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι τέλος του χρόνου

Αντιμέτωποι με την υποχρέωση να πληρώσουμε έως και 6 διαφορετικούς φόρους ύψους 10,8 δις ευρώ για τα εισοδήματα του 2017, την ακίνητη περιουσία του 2018 και τα οχήματα που σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουν το 2019 θα βρεθούμε εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου περίπου 2,5 εκατ. νοικοκυριά θα πρέπει να έχουν καταβάλει στα δημόσια ταμεία ένα ποσό συνολικού ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν την πρώτη δόση των φόρων που θα έχουν βεβαιωθεί από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης – συνολικά προβλεπόμενα έσοδα από 3 διμηνιαίες δόσεις ΦΕΦΠ ύψους περίπου 3,5 δις ευρώ).

Ακολουθούν άλλες δύο δόσεις, συνολικού ύψους άνω των 2,2 δισ. ευρώ, η πρώτη εκ των οποίων πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη έως το τέλος Νοεμβρίου 2018. Επιπλέον, έως το τέλος Ιουλίου πάνω από 250.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017.

Ακολουθούν άλλες 5 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2018. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου, εξάλλου, περίπου 6,45 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ENΦIA). Ακολουθούν άλλες 4 δόσεις, που λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου 2018, Νοεμβρίου 2018, Δεκεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019.

Τέλος, εντός του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018, πάνω από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2019. Συνολικά, εντός του χρονικού διαστήματος από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους έως και το τέλος Ιανουαρίου 2019 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν: φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2017, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το 2018 και τέλη κυκλοφορίας για το 2019.

Τα συνολικά πληρωτέα ποσά των παραπάνω φόρων υπερβαίνουν τα 10 δις ευρώ. Αν συνυπολογιστεί και η 5η δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία πρέπει να πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019, (αλλά πιστώνεται στον προϋπολογισμό του 2018) το συνολικό ύψος των 6 αυτών επιβαρύνσεων εκτοξεύεται στα 10,83 δις ευρώ. Ακολουθεί η αναλυτική παρουσίαση των φορολογικών υποχρεώσεων με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι τους προσεχείς 7 μήνες και ποιους έξι φόρους θα κληθούμε να πληρώσουμε;

ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: Ο φόρος για τα εισοδήματα του 2017: Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να πληρώσουν φέτος περισσότερα από 2,5 εκατ. νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ (Επισήμανση: παραπάνω αναφέρεται πως για τις 3 διμηνιαίες δόσεις ΦΕΦΠ τα εκτιμώμενα έσοδα ανέρχονται σε πάνω από 3,5 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Οπότε μάλλον πρέπει να μπει το συγκεκριμένο ποσό και όχι τα 2 δις). Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος που πρέπει να καταβάλουν τα νομικά πρόσωπα από τα τέλη Ιουλίου έως τις 31-12-2018 υπερβαίνει τα 2,65 δισ. ευρώ .

ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2017: Η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%. Το συνολικό ποσό ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα το 2017 μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ (Επισήμανση: Το συγκεκριμένο ποσό συμπεριλαμβάνεται και επιμερίζεται αναλογικά στις 3 διμηνιαίες δόσεις συνολικού ύψους 3,5 δις ευρώ του ΦΕΦΠ).

ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ: Το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2017: Με τα φετινά εκκαθαριστικά χιλιάδες μικρομεσαίοι και επαγγελματίες οφείλουν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος από 500 έως 650 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος φθάνει τα 185 εκατ. ευρώ. Επίσης, το συνολικό πληρωτέο ποσό του τέλους επιτηδεύματος των νομικών προσώπων ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ. (Επισήμανση: Τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος βεβαιώνονται παράλληλα με τα ποσά του φόρου εισοδήματος και περιλαμβάνονται σε αυτά.

ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗ: Όσοι φορολογούμενοι κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2017 αυτοκίνητα ΙΧ με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην ΕE από το 2008 και μετά, σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων, πισίνες και αεροσκάφη οφείλουν να πληρώσουν και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

ΕΝΦΙΑ: Το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν αναρτηθεί για εκατ. φυσικά πρόσωπα και 50.000 εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά με τον ΕΝΦΙΑ για το 2018. Συνολικά, 6,45 εκατ. φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,65 δισ. (τα 3,2 δις ευρώ είναι τα βεβαιωθέντα) ευρώ για τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018 πάνω από 5 εκατομμύρια κάτοχοι αυτοκινήτων και δικύκλων θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Καταληκτικές ημερομηνίες διευθέτησης κυριότερων φορολογικών υποχρεώσεων για Φυσικά & Νομικά πρόσωπα

31/7/2018

Εξόφληση της 1ης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) για τα εισοδήματα του 2017.

Εξόφληση της 1ης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (ΦΕΝΠ) από επιχειρήσεις, με σημείο αναφοράς τα εισοδήματα του 2017.

31/8/2018

Εξόφληση της 2ης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (ΦΕΝΠ)

28/9/2018

Εξόφληση της 2ης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ)
Εξόφληση της 3ης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (ΦΕΝΠ)
Εξόφληση της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2018, από Φυσικά & Νομικά πρόσωπα.

31/10/2018

Εξόφληση της 4ης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (ΦΕΝΠ)
Εξόφληση της 2ης δόσης του ΕΝΦΙΑ, από Φυσικά & Νομικά πρόσωπα.

30/11/2018

Εξόφληση της 5ης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (ΦΕΝΠ)
Εξόφληση της 3ης και τελευταίας δόσης του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ)
Εξόφληση της 3ης δόσης του ΕΝΦΙΑ, από Φυσικά & Νομικά πρόσωπα.

31/12/2018

Εξόφληση της 6ης και τελευταίας δόσης του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (ΦΕΝΠ)
Εξόφληση της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ, από Φυσικά & Νομικά πρόσωπα.
Καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το έτος 2019, ύψους περίπου 1,2 δις ευρώ, από ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δικύκλων.

31/1/2019 * Εξόφληση της 5ης και τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ, από Φυσικά & Νομικά πρόσωπα.

 

Μπαράζ πέντε πακέτων εκκαθαριστικών από τα ασφαλιστικά ταμεία

Με ένα πρωτοφανές μπαράζ πέντε πακέτων εκκαθαριστικών από τα ασφαλιστικά ταμεία θα βρεθούν αντιμέτωποι οι ελεύθεροι επαγγελματίες μέσα στις επόμενες εξήντα μέρες.

Τα πακέτα αυτά, τα οποία θα επιβαρύνουν μες στο καλοκαίρι τούς αυτοαπασχολούμενους, θα είναι διαδοχικά, θα αφορούν απλήρωτες εισφορές του 2017 για «μπλοκάκια» και παράλληλα ασφαλισμένους, εισφορές επικουρικού και εφάπαξ, αλλά και τους αμειβόμενους με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

Ο απίστευτος αυτός «καύσωνας»… εκκαθαριστικών που θα αφορούν νέες εισφορές έρχεται ενώ έως τις 31 Ιουλίου πρέπει οι επαγγελματίες να πληρώσουν την 1η δόση για τη φορολογία του εισοδήματός τους.

Με άλλα λόγια, αμέσως, από τα τέλη κιόλας του τρέχοντος μήνα, όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργοδότες θα πρέπει να αρχίσουν να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τόσο τους αβάσταχτους φόρους όσο και τις εισφορές τους, παλιές και νέες.

Πολλαπλό σοκ

Και την ίδια ώρα που θα επιβαρύνονται από τα νέα φορολογικά «χαράτσια» θα απειλούνται με νέα ασφαλιστικά χρέη, εφόσον δεν μπορέσουν να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές τις οποίες τους καταλογίζουν τα Ταμεία.

Μάλιστα, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις ορισμένοι αυτοαπασχολούμενοι μπορεί να επιβαρυνθούν και με τα πέντε αυτά εκκαθαριστικά ασφαλιστικών εισφορών, και μάλιστα στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα, δηλαδή εντός του τρέχοντος καλοκαιριού.

Αυτό σημαίνει πως κάποιοι μπορεί να κληθούν να καταβάλουν ανεξόφλητες εισφορές από το 2017 ως «μπλοκάκηδες» (αν έχουν πάνω από δύο εργοδότες), αλλά και ως παράλληλα ασφαλισμένοι (π.χ., αν είναι ταυτόχρονα μισθωτοί) και την ίδια ώρα να είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν εισφορές επικουρικού και εφάπαξ (π.χ., αν είναι δικηγόροι). Αν, μάλιστα, κόβουν για κάποια υπηρεσία τους και απόδειξη δαπάνης, θα πρέπει να πληρώσουν εισφορές και γι’ αυτές τις αποδοχές.

Και όλα αυτά ενώ θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα τις τρέχουσες εισφορές τους, αλλά και τις δόσεις από την εκκαθάριση των εισφορών τους για το 2017 ως ελεύθεροι επαγγελματίες, εφόσον δήλωσαν το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015. Εξάλλου, αναμένεται από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο η εκκαθάριση και των εισφορών του 2018, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019 καταργείται η έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών όλων των μη μισθωτών. Εξάλλου, ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει και τις κατώτατες εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών…

Ρυθμίσεις

Η ασφυκτική κατάσταση αυτή κάθε άλλο παρά «φτιασιδώνεται» από τις πρόσφατες ρυθμίσεις που έχει εισαγάγει το υπουργείο Εργασίας για τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων.

Ο λόγος για την υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών άνω των 50.000 ευρώ, αλλά και τη νέα διάταξη περί διαγραφής χρεών των παράλληλα ασφαλισμένων.

Και όλα αυτά ενώ το σύνολο των χρεών προς τα Ταμεία έχει εκτοξευθεί στα 33,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, έναντι 31,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

 Πιο αναλυτικά, οι νέες ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επαγγελματιών έχουν ως ακολούθως:

– Πρώτα-πρώτα, εντός του τρέχοντος μηνός αναμένονται τα «ραβασάκια» του ΕΦΚΑ με τις εκκαθαρίσεις των εισφορών των «μπλοκάκηδων» (αμειβομένοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών) και των παράλληλα ασφαλισμένων για το 2017.

Όποιοι από τους παραπάνω δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015 και, έτσι, προκύπτει σε βάρος τους χρεωστικό υπόλοιπο, θα πρέπει να το εξοφλήσουν σε 5 δόσεις.

Όσοι δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα θα τους προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο. Αν αυτό βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 50 ευρώ, θα συμψηφιστεί με μελλοντικές εισφορές τους. Αν είναι πάνω από 50 ευρώ, μπορεί να επιστραφεί στους δικαιούχους του, αν το επιθυμούν. Διαφορετικά, θα συμψηφιστεί με μελλοντικές υποχρεώσεις τους. Όλα αυτά υπό τον όρο της ανυπαρξίας παλιότερων ασφαλιστικών οφειλών. Αν υπάρχουν τέτοιες, συμψηφίζονται αυτομάτως με το πιστωτικό υπόλοιπο.

– Παράλληλα, ετοιμάζονται τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές οι οποίες επιβαρύνουν τους αμειβόμενους με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης (τίτλοι κτήσης) οι οποίες ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται ως ποσοστό 26,9% (20% για κύρια ασφάλιση και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ) επί του εισοδήματος το οποίο εισπράττουν οι εργαζόμενοι αυτοί από την υπηρεσία που παρείχαν και για την οποία αμείφθηκαν με απόδειξη δαπάνης.

Υπενθυμίζεται πως για την περίπτωση αυτή δεν ισχύουν οι κατώτατες εισφορές. Δεδομένου ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου δεν έχουν αναρτηθεί σχετικά ειδοποιητήρια, μαζί με την πρώτη καταβολή των εισφορών θα πρέπει να καταβληθεί αναδρομικά και η 1η δόση των εισφορών που δεν πληρώθηκαν κατά το 7μηνο του 2018.

– Εξάλλου, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών δρομολογεί τις εκκαθαρίσεις των εισφορών υπέρ του επικουρικού (7%) και του εφάπαξ (4%) τόσο για το 2017 όσο και για το 2018.

Οι εισφορές του 2017 θα υπολογιστούν με βάση το καθαρό εισόδημα 2016 συν καταβλητέες εισφορές 2017 βάσει εισοδήματος 2016.

Οι εισφορές του 2018 θα υπολογιστούν με βάση το 85% του εισοδήματος του 2017 (καθαρό εισόδημα 2017 συν καταβλητέες εισφορές 2017 βάσει εισοδήματος 2016). Η εξόφληση των εισφορών του 2017-2018 θα γίνει παράλληλα. Δηλαδή τα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ θα περιλαμβάνουν διπλές υποχρεώσεις. Π.χ., αν αναρτηθούν εντός του τρέχοντος μηνός, θα προβλέπουν προθεσμία καταβολής των εισφορών του Ιανουαρίου 2017, αλλά και του Ιανουαρίου 2018.

Στον «δρόμο» και η εκκαθάριση των εισφορών του 2018

Σαν να μην έφταναν οι αναδρομικές εκκαθαρίσεις εισφορών του 2017, έρχεται και η εκκαθάριση των εισφορών και για το τρέχον έτος.

Αν και η παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πάει πίσω την όλη διαδικασία, αυτή είναι δεδομένο ότι θα συμβεί. Αυτό σημαίνει πως από τον ερχόμενο Αύγουστο θα επαναϋπολογιστούν οι εισφορές που κατέβαλλαν από τον φετινό Ιανουάριο όλοι οι μη μισθωτοί (επαγγελματίες, αγρότες) με βάση τις δηλώσεις εισοδήματος του 2017. Για όσους δηλώσουν υψηλότερο εισόδημα το 2017 σε σχέση με το 2016, θα τους προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, το οποίο θα πρέπει να εξοφλήσουν μετά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Το αντίθετο θα ισχύσει για όσους προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο.

Ο χρόνος των εκλογών

Ο χρόνος των εκλογών συζητήθηκε επίσης χθες και, παρά την αναφορά ότι παραμένει στόχος η εξάντληση της τετραετίας, επισημάνθηκε ότι είναι αυξημένη, πλέον, η πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες τον Μάιο.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αφορά την κυβερνητική δέσμευση για μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Από την ενημέρωση που έγινε από τον πρωθυπουργό και στελέχη του οικονομικού επιτελείου, προκύπτει ότι στην κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι πως θα βρεθεί κάποια φόρμουλα «για λείανση του θέματος», όπως αναφέρει μέλος του Π.Σ.

Η εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να κινηθεί νομικά για κατάργηση της σχετικής δέσμευσης, αλλά, όπως επισημάνθηκε, «υπάρχουν ανοικτά αυτιά» στην πλευρά των εταίρων και θα επιτραπεί να δοθεί κάποια λύση: είτε με τη μορφή αναστολής της εφαρμογής του μέτρου για κάποιο χρονικό διάστημα είτε με τη χορήγηση κάποιας οικονομικής παροχής που θα αντισταθμίσει τις απώλειες για τους συνταξιούχους. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για τα θέματα της επομένης του μνημονίου ημέρας, ενώ στο τέλος Αυγούστου θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή.

Οσον αφορά τη συζήτηση για διοργάνωση εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εξόδου από το μνημόνιο, οι βασικές ιδέες αφορούν μετάβαση του κ. Τσίπρα στο Καστελλόριζο, όπως ο ίδιος έχει προαναγγείλει, εκδήλωση με ομιλία στην Πνύκα και κάποια συναυλία.

Την άνοιξη οι Πρέσπες στη Βουλή

Η βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει τουλάχιστον 151 ψήφους υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, προκειμένου αυτή να περάσει από τη Βουλή, διατυπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ενημέρωση που έγινε, αναφέρθηκε ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή την άνοιξη και δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την ψήφισή της με απόλυτη πλειοψηφία. Αναφορικά με τη στάση των ΑΝΕΛ, το κλίμα που μεταδίδεται είναι ότι «υπάρχει προβληματισμός για τη στάση που θα κρατήσουν, αλλά δεν θεωρείται ότι προκύπτει κάποιος κίνδυνος».

Εν τω μεταξύ, χθες, η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια αντέδρασε στις καταγγελίες Ζάεφ για προσπάθεια Ελλήνων επιχειρηματιών με φιλορωσικές καταβολές να επηρεάσουν το δημοψήφισμα, αναφέροντας ότι οι δηλώσεις αυτές είναι εικασίες και στοχεύουν στη διασπορά ρωσοφοβίας, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να παρουσιάσει στοιχεία.