23.05.2018    10:06

Διαξιφισμοί στη Βουλή στη συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα

Με τη σκέψη στις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη νέα κρίσιμη ευρωπαϊκή συνάντηση κορυφής με επίκεντρο το προσφυγικό και εν μέσω κλίματος που επαναβεβαιώνει το βαθύ συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, άρχισε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η τελική φάση συζήτησης και επεξεργασίας του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου». Πρόκειται για το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», επί του οποίου εθεωρείτο χθες πως σήμερα, προ της ψηφοφορίας, θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση, όπως αναμενόταν, δεχόταν διαρκώς κατά τη χθεσινή διαδικασία, μαζικά τα πυρά της κριτικής, τόσο για τον τρόπο νομοθέτησης, όσο και για το περιεχόμενο διατάξεων του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της καταγγελίας, διά στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Ι. Βρούτση, ότι μέσω συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου προωθούνται «εκατοντάδες προσλήψεις ημετέρων», χωρίς μάλιστα να είναι ευκρινές το κόστος που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τον κρατικό προϋπολογισμό. Σχετικές αναφορές έκανε στην τοποθέτησή του και ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη).

Οι επί της ακολουθούμενης διαδικασίας κριτικές παρατηρήσεις και σχόλια αφορούν τόσο το γνωστό και περιπετειώδες παρελθόν (διακοπή της κοινοβουλευτικής συζήτησης κατόπιν αντιδράσεων των Θεσμών) και τις αλλαγές στον προγραμματισμό της συζήτησης στην παρούσα φάση, ώστε να είναι παρών ο κ. Αλ. Τσίπρας, όσο και τη διάρθρωση του νομοθετήματος: Σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, προς ψήφιση σήμερα είναι περίπου το ένα τρίτο των διατάξεων, ενώ έχουν συμπεριληφθεί (ώς χθες το απόγευμα) 56 τροπολογίες: 16 υπουργικές και πενήντα βουλευτικές.

Για επικοινωνιακούς λόγους άλλαξε ο προγραμματισμός της Βουλής, υποστήριξαν ο κ. Βρούτσης και οι κ. Α. Λοβέρδος (Δημ. Συμπαράταξη) και Σπ. Δανέλλης (Ποτάμι).

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη έκανε λόγο για μέτρα που έχουν κοινωνικό πρόσωπο και τον εισηγητή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακά τεχνάσματα.

«Θα μπορούσε να είναι πιο ολοκληρωμένο αν δεν νομοθετούσαμε εν μέσω διαπραγμάτευσης. Το παράλληλο πρόγραμμα ούτε ξεκίνησε ούτε θα τελειώσει με αυτό το νομοσχέδιο», υπογράμμισε η κ. Τζούφη.

Όπως τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, «το Παράλληλο Πρόγραμμα, είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς προσπάθειας της σημερινής κυβέρνησης να νομοθετήσει υπέρ των πολιτών, αναπλάθοντας τον κοινωνικό ιστό που κατέστρεψαν οι προηγούμενες πολιτικές».

Ταυτόχρονα επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για «μαύρη βίβλο στον χώρο της υγείας», και προσέθεσε ότι «κάνουν σαν να μην έχει παρελθόν αυτός ο τόπος»

«Αιδώς Αργείοι», κατέληξε η κ. Τζούφη.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακά τεχνάσματα και προπαγάνδα.

«Αυτό το νομοσχέδιο εξαντλείται στα 100 εκατ. ευρώ για φιλοδωρήματα σε αναξιοπαθούντες. Αυτά είναι η φιλολαϊκή πολιτική μιας κυβέρνησης που δημιούργησε μεγάλα αδιέξοδα. Είναι άλλη μια φενάκη, άλλο ένα προπαγανδιστικό επιχείρημα, για να καλύψετε τις αδυναμίες και τις αναξιοπιστίες σας», υποστήριξε ο κ. Οικονόμου και κατέληξε λέγοντας:

«Η ΝΔ δεν θα στρώσει το επικοινωνιακό χαλί για να περάσει ο φιλολαϊκός ηγέτης και να πει το πόνημα του περί κοινωνικής ευαισθησίας. Εμείς θεωρούμε ότι αυτές οι πολιτικές είναι αδιέξοδες».