18.07.2019    00:37

«Όχι» από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην πρόταση Τσίπρα για τις επιτροπές – Διαλακτικό το Ποτάμι – Επίθεση Λεβέντη στους υπόλοιπους αρχηγούς (upd)

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου πριν από λίγα μόλις λεπτά ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την εισήγηση του διάρκειας 50 λεπτών για τα μεταναστευτικό ζήτημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους συνομιλητές του ανέλυσε τις θέσεις με τις οποίες θα πάει η Ελλάδα στην ΕυρωΤουρκική Σύνοδο.
Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες όπως η κατασκευή των hot spots με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν πώς στα τρία νησιά θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, ενώ για υπόλοιπα δύο θα ανοίξουν μεν με τις λειτουργικές του δομές να χρειάζονται βελτίωση.
Αναφέρθηκε μάλιστα και στο ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης Αθήνας – Άγκυρας – Βερολίνου στο περιθώριο της ΕυρωΤουρκικής Συνόδου, ξεκαθαρίζοντας πώς πάγια ελληνική θέση είναι ότι το προσφυγικό αφορά συνολικά την Ευρώπη που πρέπει να πιέσει την Τουρκία να αποδεχτεί τις δομές φιλοξενίας ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης των προσφύγων στο έδαφος της.
Σε ό,τι αφορά την Βόρεια Ελλάδα και Αττική ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στους αρχηγούς των κομμάτων ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα φιλοξενίας με επιδότηση ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες αλλά και τα hot spot θα φιλοξενήσουν από 3.000 πρόσφυγες αντίστοιχα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία.

Ο Πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του, πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς να συγκροτηθούν δύο επιτροπές, η μία προκειμένου να ετοιμάσει προτάσεις για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού και η άλλη για να προετοιμάσει την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Τσίπρας, πρότεινε σε κάθε μία από τις επιτροπές να συμμετέχουν τα κόμματα εκπροσωπούμενα από ένα πρόσωπο.

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό, τόνισε ότι η όποια μεταρρύθμιση θα πρέπει να πάρει τον δρόμο της έως το τέλος Δεκεμβρίου, αφού στο μεσοδιάστημα έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί και τα προαπαιτούμενα και θα πρέπει εν συνεχεία να τα νομοθετήσει με την ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών που διαθέτει.

Ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται πρωτίστως να προχωρήσει η Επιτροπή για το ασφαλιστικό και ίσως προτείνει και σήμερα Πρόεδρο, αφού πάρει τη σύμφωνη γνώμη και των πολιτικών αρχηγών. Το όνομα που ακούστηκε να είναι Πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής είναι του καθηγητή Σ. Ρομπόλη

Η Νέα Δημοκρατία  και το ΠΑΣΟΚ είπαν «όχι» και στις δύο επιτροπές. Όσο για το Ποτάμι, κι αυτό με τη σειρά του είναι αρνητικό στην επιτροπή για το ασφαλιστικό, ενώ αφήνει ένα «παράθυρο» όσον αφορά την επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση, εφόσον μέσα στο 2016 ψηφιστεί νέος εκλογικόες νόμος.

Ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να «μην πετροβολούν τον Τσίπρα, γιατί ακόμα δεν έχει φυγει το Grexit από το τραπέζι».

Και τόνισε ότι «πρέπει να γίνει οικουμενική κυβέρνηση με τεχνοκράτες υπουργούς. Δεν νοείται να μην είναι μέσα σε μια τέτοια κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία».

 

tsiprasΜε δέκα λεπτά καθυστέρηση έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας – Έκατσε στην αριστερή πλευρά με Γεννηματά και Καμμένο – Στη δεξιά πλευρά έκατσαν Πλακιωτάκης, Θεοδωράκης, Λεβέντης.

plakiotakisΣταύρος Θεοδωράκης, Φώφη Γεννηματά και Βασίλης Λεβέντης ήταν οι τρεις πρώτοι πολιτικοί αρχηγοί που έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12 το μεσημέρι για το προγραμματισμένο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ύστερα από πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς  τους πολιτικούς αρχηγούς. Αμέσως μετά, με ελάχιστα λεπτά διαφορά, έφτασε στην Ηρώδου Αττικού ο Γιάννης Πλακιωτάκης συνοδευόμενος από τον Γιάννη Βρούτση και τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Με δέκα λεπτά καθυστέρηση προσήλθε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Τελευταίος έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο συνόδευε η Όλγα Γεροβασίλη κα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.leventis

Η κυρία Γεννηματά μπήκε στην αίθουσα όπου θα συνεδριάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί κρατώντας στα χέρια της έναν πράσινο φάκελο και πήρε θέση στην αριστερή πλευρά του τραπεζιού αφού χαιρέτησε τον επικεφαλής του Ποταμιού.theodorakis

 

 

 

Το γεγονός ότι όλα τα κόμματα θεωρούν επιβεβλημένη τόσο την σταθεροποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί ότι δεν θα συναντήσει ουσιαστικές αντιστάσεις για τη σύσταση των δύο αυτών επιτροπών, αν και δεν έχουν γίνει λεπτομέρειες ούτε για το ποιοι θα την απαρτίζουν, ούτε ποιοι θα είναι επικεφαλής, ούτε βεβαίως ποια θα είναι η ατζέντα τους.

politkoiarxigoi1