11.12.2018    16:49

Ξεσηκωμός και στον ΣΥΡΙΖΑ με τις offshore

Το σημερινό «χτύπημα» στο πρωθυπουργικό γραφείο από την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται η θρυαλλίδα που θα προκαλέσει εξελίξεις.


Με κεντρικό τίτλο «Οφσάιντ με τις off shore», η Αυγή επικρίνει ευθέως την κυβέρνηση για την περιβόητη ρύθμιση, που δίδει τη δυνατότητα οffshore υπουργών. Με ένα κείμενο που σηματοδοτεί την αναδίπλωση του κυβερνώντος κόμματος, το επίσημο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας και ουσιαστικά υποδεικνύει στο Μέγαρο Μαξίμου τον μοναδικό δρόμο που έχει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κατακραυγή και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτήν.

Η παρέμβαση της Αυγής εκφράζει κατά τα φαινόμενα και το βαρύ κλίμα, αλλά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν παρασκηνιακά όλες αυτές τις ημέρες της αμηχανίας και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπήρξε αιφνιδιασμός ακόμα και βουλευτών και στελεχών για τη συγκεκριμένη διάταξη.

«Κόκκινη γραμμή για την κοινωνία το ασυμβίβαστο μεταξύ πολιτικής ενασχόλησης και «εξωχώριας» οικονομικής δραστηριότητας σε φορολογικούς παραδείσους, έστω και «φορολογικά συνεργάσιμους’’» γράφει η Αυγή και επισημαίνει: «Η νομική δυνατότητα υπουργών, βουλευτών και εν γένει κρατικών λειτουργών να αναπτύσσουν οικονομικές δραστηριότητες σε «φορολογικά συνεργάσιμα» κράτη, μεταξύ των οποίων και δεκάδες «φορολογικοί παράδεισοι», σε μια περίοδο που τα βάρη της εξόδου από την κρίση επωμίζονται όσοι δεν έχουν οδό διαφυγής, αποτελεί κοινωνική πρόκληση και πρέπει αμέσως να αρθεί».

Και ξεκαθαρίζει: «Είτε το απαίτησαν οι δανειστές είτε το εισηγήθηκε η GRECO (ομάδα κρατών για την καταπολέμηση της διαφθοράς), η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο να επιμείνει σε μια διάταξη που αφενός σκανδαλίζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και αφετέρου δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί, διότι καμία κυβέρνηση και κανένα πρόσωπο δεν θα μπορέσουν να σταθούν στη θέση τους. Το γεγονός ότι κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η Ν.Δ. γνώριζαν το θέμα και τώρα υποκρίνονται τον ανήξερο προφανώς και δεν πρέπει να λειτουργήσει συμψηφιστικά».