20.07.2019    11:34

Οδοφράγματα, φωτιές και μολότοφ στο κέντρο – «Οχυρό» κουκουλοφόρων τα Εξάρχεια

Mε επεισόδια, ρίψη μολότοφ και χημικών αμαυρώθηκαν για ακόμα μια χρονιά, φοιτητικές και μαθητικές πορείες, που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δέκα χρόνια μετά από την ημέρα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Αυτή την ώρα, η ένταση έχει μεταφερθεί στα Εξάρχεια με ομάδες κουκουλφόρων να έχουν στήσει οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων και υλικά από σπασμένα πεζοδρόμια στις οδούς Στουρνάρη, Τοσίτσα και Σπύρου Τρικούπη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα νεαρών έσπασε την είσοδο σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού επί της οδού Σπύρου Τρικούπη 16 και έχουν ανέβει στην ταράτσα.

Περίπου στις 18:00 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια για την προγραμματισμένη  πορεία προς τη Βουλή,  στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η πορεία στην μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στο κέντρο της Αθήνας.

Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία και καταστολή συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνονται προς τη Βουλή.

Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους «Το κίνημα του Δεκέμβρη με το δυναμισμό του άνοιξε νέους δρόμους για το κίνημα. Με την πρωτοφανή μαζικότητα και επιμονή του, με την άμεση και έμπρακτη αμφισβήτηση της κυβέρνησης, των θεσμών του κράτους, της εξουσίας και του πλούτου, με τη διάρκεια και τον παλμό του, με την άρνησή του να μείνει στα όρια της «νομιμότητας», του καθωσπρεπισμού και τελικά της υποταγής στους θεσμούς, έδειξε το δρόμο για μια συνολική και ριζική ανατροπή της μέχρι τότε πολιτικής της αστικής τάξης».

Και προσθέτουν: «Σήμερα 10 χρόνια μετά συνεχίζουμε μέχρι να νικήσουμε ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλων των επίδοξων διαχειριστών της κρίσης, ενάντια στην ΕΕ των μνημονίων και του ρατσισμού».

Η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας διεκόπη. Παράλληλα με εντολή της αστυνομίας, οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα» είναι κλειστοί κι οι συρμοί διέρχονται κανονικά χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.