20.10.2018    08:29

Μαξίμου: Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο Eurogroup – Γιατί πάει και το… too good to be true

Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στη διαπραγμάτευση, κληθείς από το Αθηναϊκό Πρακτορείο να σχολιάσει τις εξελίξεις, σημείωσε πως «είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου».

Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, «τότε φαίνεται ότι την ‘καυτή πατάτα’ θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ», σχολίασε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του που επικαλείται το Πρακτορείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Έντονες διαφωνίες σε κυβέρνηση και κόμμα

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σημειώθηκαν έντονες διαφωνίες για τη στρατηγική που ακολούθησε το Μαξίμου το τελευταίο διάστημα των διαπραγματεύσεων από τα περί λύσης «too good to be true» που δήθεν ήταν έτοιμες, ως και την παραίτηση από την παραπομπή του θέματος του χρέους στη Σύνοδο Κορυφής, όταν ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών κ. Λεμέρ είπε ότι η παραπομπή του θέματος του χρέους στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα δραματοποιούσε το ζήτημα και αυτό δεν το θέλει καμία πλευρά.

Οι διαφωνίες που σημειώθηκαν και κυρίως το κλίμα έντασης που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος,  σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας – μετά το άρθρο του σε Le Monde και Die Welt – σκλήρυνε και πάλι τη στάση του, τουλάχιστον δημοσίως, με τη σχετική διαρροή στο ΑΜΠΕ.