25.05.2018    10:23

Ο δισεκατομμυριούχος Ουίλμπουρ Ρος υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ

Ο δισεκατομμυριούχος Ουίλμπουρ Ρος εξασφάλισε άνετα την έγκριση της Γερουσίας για τη θέση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, παρά τα ερωτήματα που τέθηκαν για τους δεσμούς που μπορεί να είχε στο παρελθόν με Ρώσους ολιγάρχες.

Συνολικά 72 γερουσιαστές από τους 100, ανάμεσά τους και πολλοί Δημοκρατικοί, ενέκριναν τον διορισμό του 79χρονου επιχειρηματία, ο οποίος θα κληθεί να κάνει πράξη τις προεκλογικές εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ περί τόνωσης της απασχόλησης στη βιομηχανία των ΗΠΑ.

Ο Ρος, ο οποίος διαδέχεται άλλη μια δισεκατομμυριούχο, την Πένι Πρίτσκερ των Δημοκρατικών, θα κληθεί επίσης να συντονίσει την εμπορική πολιτική με τον ειδικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο, τον Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, που αναμένει την έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία.

Γεννημένος στο Νιού Τζέρσι το 1937, ο νέος υπουργός έκανε περιουσία ιδρύοντας επενδυτική εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στη «διάσωση» σιδηρουργείων και χαλυβουργείων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Κατόπιν δραστηριοποιήθηκε με τον ίδιο τρόπο στους κλάδους του άνθρακα, των υφασμάτων και των εξαρτημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Συγκέντρωσε έτσι μια περιουσία που το περιοδικό Forbes εκτιμά πως ανέρχεται σε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Ουόρεν, που ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, επέκρινε τον διορισμό, κρίνοντας ότι ο Ρος είναι «μια καρικατούρα» ενός «αρπακτικού» της Γουόλ Στριτ.

Καταθέτοντας στη Γερουσία, ο Ρος είπε ότι στόχος της κυβέρνησης Τραμπ θα είναι να τερματίσει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας και άλλων χωρών που συναλλάσσονται με τις ΗΠΑ.

Διεμήνυσε πως αν κάποιες χώρες δεν συμμορφώνονται με τους υφιστάμενους κανόνες του εμπορίου, θα τιμωρούνται. Επέκρινε ειδικά τις κινεζικές χαλυβουργίες για πρακτικές ντάμπινγκ. Ωστόσο υποβάθμισε το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα, που αποκάλεσε την «πιο προστατευτική» μεγάλη οικονομία του κόσμου.

Ορισμένοι πάντως θεωρούν ότι ο Ρος μπορεί να αποτελέσει μια φωνή-αντίβαρο στις εξαιρετικά ριζοσπαστικές προτάσεις του Πίτερ Ναβάρο, του πανεπιστημιακού καθηγητή που ο Τραμπ διόρισε επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπορίου του Λευκού Οίκου.

Ο Ναβάρο έχει εισηγηθεί να επιβληθεί δασμός 45% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, κάτι που είχε απειλήσει να πράξει ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.