15.08.2018    18:16

Ο Κατρούγκαλος καλεί ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ για το Aσφαλιστικό μετά το «ντου» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, απηύθυναν πρόσκληση στους προέδρους των ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ για συνάντηση στις 9 το πρωί της Μεγάλης Τρίτης στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συζητήσουν για το Ασφαλιστικό των δημοσιογράφων.

Νωρίτερα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εισέβαλαν στη συνεδρίαση της ΕΣΗΕΑ και διέκοψαν τη σύσκεψη, με αιχμή την πορεία της απεργίας στα ΜΜΕ.

Το περιστατικό συνέβη την ώρα που βρίσκονταν στη συνεδρίαση οι διευθυντές των ΜΜΕ, προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους ενάντια στο Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζήτησαν απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ.

Μείζονα μεταρρύθμιση το Ασφαλιστικό, με μέριμνα για τους πιο αδύναμους

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοινώνοντας τριμερή συνάντηση την Μεγάλη Τρίτη (26/4) “για να δούμε πως θα γίνει δυνατόν να διασωθεί ένα μέρος του αγγελιόσημου”.

Συγκεκριμένα, ο Κατρούγκαλος δήλωσε: “Επειδή θέλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ, έχω καλέσει αύριο σε μία τριμερή συνάντηση τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του γραπτού Τύπου όσο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, για να δούμε πως θα γίνει δυνατόν να διασωθεί ένα μέρος του αγγελιόσημου, το οποίο οι δανειστές απαίτησαν να καταργηθεί, θεωρώντας το ως κοινωνικό πόρο”.

Αναφερόμενος συνολικά στο Ασφαλιστικό-Συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, με τίτλο “Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος-Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων”, που κατατέθηκε στη Βουλή, το απόγευμα της Παρασκευής (22/4), ο υπουργός δήλωσε ότι “πρόκειται για μία μείζονα μεταρρύθμιση, που, για πρώτη φορά, εφαρμόζει ενιαίους κανόνες για όλους, στο πλαίσιο της αρχής της ισονομίας και με πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης”.

Όπως είπε, στο νομοσχέδιο υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους. “Όλοι όσοι ανήκουν στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα, ωφελούνται από τη μεταρρύθμιση τόσο στο επίπεδο των συντάξεων όσο και στο επίπεδο της αναπροσαρμογής των εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα. Μάλιστα, από τη διαπραγμάτευση, σε αρκετά σημεία, το νομοσχέδιο εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με το προσχέδιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Για παράδειγμα, όπως προσέθεσε, η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση των αγροτών υπολογίζεται πλέον στη βάση του 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, όχι στη βάση του 80% και “αυτό, χωρίς καμία μείωση στην εθνική σύνταξη, στην οποία θα λάβουν”.

Ο Κατρούγκαλος, μέσω των δηλώσεών του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι θα ακούσει με προσοχή όλες τις προτάσεις που θα γίνουν, στο πλαίσιο της νομοθετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στη Βουλή και θα αποδεχτεί, όσες από αυτές είναι δυνατόν να γίνουν αντικείμενο αποδοχής, “λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που απορρέουν, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης”.

Παράλληλα, ο Κατρούγκαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι “στο τέλος θα έχουμε μία μεταρρύθμιση τομή, που, για δεκαετίες, είχε ανάγκη αυτός ο τόπος”.