05.12.2019    19:28

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δοκίμασε βόμβα υδρογόνου και προκάλεσε σεισμό 5,1 Ρίχτερ στη Βόρεια Κορέα!

«Υποψιαζόμαστε έναν τεχνητό σεισμό και αναλύουμε την κλίμακα και το επίκεντρο του σεισμού με το ινστιτούτο πόρων γεωλογίας και ορυκτών», σχολίασε στο πρακτορείο Reuters ένας αξιωματούχος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Νότιας Κορέας.

Άλλωστε και ο ανώτατος εκπρόσωπος τύπου της Ιαπωνίας δήλωσε ότι  ο σεισμός που σημειώθηκε στη Βόρεια Κορέα «ίσως να οφείλεται σε πυρηνική δοκιμή, βάσει προηγούμενης εμπειρίας». kim-foto-sig2

«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών», μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.

Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας αυτής, στην οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.kim

Άμεσες ήταν οι πολιτικές αντιδράσεις σε παγκόσμια κλίμακα, μετά τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας για επιτυχή δοκιμή μικρής βόμβας υδρογόνου.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως, αν και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Πγιονγιανγκ, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Νεντ Πράις.

«Οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να προστατεύουν και να υπερασπίζονται τους συμμάχους τους στην περιοχή, απαντώντας όπως αρμόζει σε όλες τις βορειοκορεατικές προκλήσεις», προειδοποίησε, κλείνοντας, ο Πράις. Άμεση ήταν και η αντίδραση της Νότιας Κορέας που προανήγγειλε για εντατικοποίηση της παρακολούθησης της Βόρειας Κορέας μετά την «σοβαρή πρόκληση για την παγκόσμια Ειρήνη».

Ιαπωνία: Σοβαρή απειλή η δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει μια αυστηρή απάντηση στην σημερινή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο Άμπε πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα.

«Καταδικάζω απερίφραστα τη δοκιμή αυτή. Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα συνιστά μια σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας μας και δεν μπορούμε κατά κανέναν τρόπο να την ανεχθούμε» ανέφερε στη δήλωσή του.

Συνιστά επίσης «μια σοβαρή πρόκληση στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», συνέχισε.