23.05.2018    10:02

Ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου απαγορεύει διαφημίσεις με καλλίγραμμα σώματα!

Στην απαγόρευση διαφημίσεων που ενδέχεται να προκαλούν στους χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου «προβλήματα αυτοεκτίμησης που να συνδέονται με το σώμα τους και τις αναλογίες που διαθέτουν» προχωρά ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Σαν.

Oι διαφημίσεις που θα απαγορευτούν αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσε η δημοτική αρχή του Λονδίνου, με την απόφαση να πυροδοτεί ήδη αντιδράσεις.

Ειδικότερα, ο νέος αυτός κανονισμός θα εφαρμοστεί σε περίπου 12.000 διαφημίσεις που αναρτώνται κάθε χρόνο σε λεωφορεία, τραμ, μετρό και τρένα τα οποία κυκλοφορούν στο δίκτυο Μεταφορών για το Λονδίνο (TfL), το οποίο διαχειρίζονται οι αρχές της πόλης.

«Από τον επόμενο μήνα, το TfL δεν θα επιτρέπει την αφισοκόλληση διαφημίσεων που θα μπορούσαν (…) να πιέσουν (ψυχολογικά), ιδίως τους νέους, καθώς αντικρίζουν μια μη ρεαλιστική φυσική κατάσταση ή επισφαλή για την υγεία ή που ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει προβλήματα αυτοεκτίμησης που να συνδέονται με το σώμα» επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του δημάρχου του Λονδίνου. Ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν υπεραμύνθηκε αυτής της επιλογής.

«Ως πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, ανησυχώ πάρα πολύ από αυτού του είδους τις διαφημίσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υποτιμητικά για τους πολίτες, ιδιαίτερα τις γυναίκες, και να τις κάνουν να ντρέπονται για το σώμα τους. Έφθασε η στιγμή που θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό».

«Κατά τις μετακινήσεις στο μετρό ή το λεωφορείο, κανείς δεν πρέπει να νιώθει καταπιεσμένος από μη ρεαλιστικές προσδοκίες που συνδέονται με το σώμα του. Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους διαφημιστικές σχετικά με αυτό» πρόσθεσε ο Καν.

Τον Ιούλιο του 2015 η βρετανική αρχή επιτήρησης των διαφημίσεων είχε κρίνει ότι μια εταιρεία αφισοκόλλησης στο μετρό του Λονδίνου η οποία πουλούσε ένα σκεύασμα πρωτεΐνης με πρωταγωνίστρια μια νεαρή γυναίκα με μπικίνι δεν ήταν προσβλητική. Πολλοί ωστόσο πολίτες που χρησιμοποιούν το μετρό είχαν κρίνει ότι ήταν «σεξιστική».

Έντονες αντιδράσεις για την απόφαση στα κοινωνικά δίκτυα 

Πάντως, δεν είναι λίγοι και αυτοί που υπαινίσσονται, ή λένε ευθέως, ότι η απόφαση αυτή του δημάρχου σχετίζεται και με τις συντηρητικές του πεποιθήσεις, καθώς είναι μουσουλμάνος. Οι αντιδράσεις είναι έντονες στα κοινωνικά δίκτυα.

«Θα φέρει και τη σαρία;» διερωτάται ένας πολίτης. «Θα απαγορεύσει τις διαφημίσεις σάντουιτς με μπέικον;» ρωτά ένας άλλος. «Θα θέλει τις γυναίκες καλυμμένες» παρατηρεί ένας τρίτος. «Τον ψήφισα, αλλά φοβάμαι ότι έκανα λάθος» σχολιάζει μια γυναίκα. «Δεν περίμενε και πολύ να αρχίσει τις απαγορεύσεις…» δηλώνει ένας ακόμη Βρετανός. «Τι το κακό έχει ένα ωραίο γυμνασμένο σώμα;»  μια κοπέλα.