22.08.2019    17:41

Ο Πάνος Καμμένος «πνίγηκε» στις Πρέσπες – Γιατί άλλαξε στάση και πως δικαιώνεται ο Τσίπρας που είχε πει ότι «δεν θα ρίξει την κυβέρνηση» – Ολα είναι πλέον ανοικτά

Mετά τις χθεσινές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι σε δεινή θέση. Οσο παρασκήνιο και σκληρά παζάρια κι αν γίνουνμεταξύ Καμμένου και Τσίπρα ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει, οι πρόωρες εκλογές θα έρθουν αναπόφευκτα.

Μπορεί να έρθουν τον Μάιο, μπορεί και νωρίτερα, μέσα στον Απρίλιο. Οποτε κι αν γίνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα αναμετρηθούν με την Ιστορία και με την κοινωνία.

Κι όχι μόνο για το Μακεδονικό, αλλά και για την οικονομία, την φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πλειστηριασμούς, την ασφάλεια του πολίτη, την απαξίωση των θεσμών, τα ψέμματα και τόσα άλλα…

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στους Τσίπρα- Καμμένο μπορεί να μην έγινε τελικά χθες – αναμένεται να γίνει το αργότερο τη Δευτέρα – οι εξελίξεις ωστόσο φαίνεται να δικαιώνουν τον πρωθυπουργό, που είπε ότι δεν πιστεύει πως ο Π. Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση. Πώς ήρθε η αλλαγή στάσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, επιχείρησε χθες να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης και μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, η οποία διακόπηκε δήλωσε πως η μόνη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το Μακεδονικό, κινούμενος σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τη δήλωση του πιστού του βουλευτή Κώστα Κατσίκη που το πρωί δήλωνε ξεκάθαρα ότι στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη φράση «δεν θα υπάρχει πια κυβερνητικός εταίρος».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με την συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό».

Πηγές των ΑΝΕΛ εξηγούσαν ότι ο κ. Καμμένος επέλεξε να ρίξει τους τόνους, αφήνοντας στον πρωθυπουργό την πρωτοβουλία για το τι θα γίνει τελικά.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, δέχεται εισηγήσεις να τελειώνει με το θέμα Καμμένου, να «τελειώσει» τον κυβερνητικό εταίρο του ζητώντας ακόμη και τώρα ψήφο εμπιστοσύνης, προτού έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Ετσι, θα σβήσει τον Καμμένο και το κόμμα του καθώς θα του φύγουν 3-4 βουλευτές και στη συνέχεια, έχοντας πάνω από 151 και για τη συμφωνία, να προχωρήσει στην κύρωσή της.

Επισήμως πάντως το Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής και ο κ. Τσίπρας εμφανιζόταν διαθέσιμος ως αργά χθες βράδυ για να συναντηθεί με τον κ. Καμμένο, ανεπισήμως όμως κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η κρίση στην κυβέρνηση βαίνει προς εκτόνωση, κάτι που αναμένεται να φανεί τις επόμενες ώρες.

Πριν από αυτό άλλωστε, οι ίδιες πηγές εμφάνιζαν τον κ. Τσίπρα έτοιμο αν η συνάντηση με τον κ. Καμμένο δεν οδηγούσε σε θετικό αποτέλεσμα να προκαλέσει άμεσες πολιτικές εξελίξεις, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ψήφου εμπιστοσύνης, ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια επί της ουσίας ακυρώνει τη θέση του υπουργού Άμυνας ο οποίος από χθες το πρωί διατεινόταν ότι στα Σκόπια υπάρχει πρόβλημα κι ότι δεν θα περάσει η συμφωνία.

Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι στο Μαξίμου που εισηγούνται στον Τσίπρα, να μην έρθει σε ρήξη αλλά να βρεθεί μια λύση. Ο ίδιος επιμένει στη γραμμή που έβαλε στη συνέντευξη στο Open. Δηλαδή να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, να στηρίξει ο Καμμένος την κυβέρνηση κι αν δε θέλει να «μετρηθούν» όλοι στη Βουλή.

Ti έγινε στη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος – ο ίδιος αργότερα μέσω συνεργατών του το διέψευδε – ζήτησε από τους παρευρισκόμενους την έγκρισή τους προκειμένου να ανακοινώσει στον πρωθυπουργό ότι αποχωρούν οι υπουργοί των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι βουλευτές αιφνιδίασαν τον κ. Καμμένο και αρνήθηκαν να συμφωνήσουν με τη θέση του. Αντ΄ αυτού, ζήτησαν να είναι όλοι παρόντες στην συνεδρίαση προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο, η συζήτηση δεν προχώρησε και στο επόμενο θέμα που ήταν στην ατζέντα, δηλαδή αν οι ΑΝΕΛ αποσύρουν ή όχι την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, κάτι που αναμένεται να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο Βασίλης Κόκκαλης, για τον οποίο αναπτύχθηκε έντονη παραφιλολογία τις περασμένες ώρες, φέρεται να δέχθηκε μεγάλη πίεση τόσο από τον κ. Καμμένο όσο και από τον κ. Κατσίκη να ανοίξει τα χαρτιά του, αλλά αυτός δεν το έκανε εμμένοντας να είναι όλοι παρόντες, όχι μόνο η κ. Κουντουρά που απουσίαζε σε ταξίδι στο εξωτερικό αλλά και οι κ.κ. Κουίκ και Χρυσοβελώνη, για τους οποίους φέρεται να είπε: «Απ’ όσο γνωρίζω δεν έχουν αποχωρήσει από το κόμμα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Κόκκαλης φέρεται να άσκησε κριτική στους χειρισμούς των ΑΝΕΛ, κάνοντας λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο του κόμματος με ευθύνη όλων και του κ. Καμμένου, μιλώντας για εγκλωβισμό των ΑΝΕΛ στην λανθασμένη πρόβλεψη ότι η ΠΓΔΜ δεν θα κύρωνε τη συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος φέρεται να μην είχε επιθετικό ύφος, αλλά συναινετικό. Φέρεται να είπε πως δεν θέλει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών , αλλά ούτε και να την ρίξει, στάση που παραπέμπει στις πληροφορίες περί ψήφου κατά συνείδησης στη σχετική διαδικασία, που κατά μία ανάγνωση θα αποτελούσε μία λύση που θα επέτρεπε στους ΑΝΕΛ να μη ρίξουν την κυβέρνηση ψηφίζοντας 3 «όχι» (Καμμένος, Κατσίκης και Κόλλια Τσαρουχά) και 4 «ναι» (Ζουράρις, Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος και Κόκκαλης) , ανεξάρτητα με τη στάση τους στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το σχετικό σενάριο πάντως, διέψευσε ο κ. Καμμένος μιλώντας χθες με δημοσιογράφους, τονίζοντας πως «δεν ισχύει τίποτα από αυτά που διακινούνται στο Διαδίκτυο για ψήφο κατά συνείδηση στην ψήφο εμπιστοσύνης».

Ηταν φανερό ότι ο Πάνος Καμμένος ανέβαλε το ραντεβού με τον Τσίπρα για να μην πιει το πικρό ποτήρι που θα του σέρβιρε ο πρωθυπουργός: «Ή με στηρίζεις και προχωράμε ή φεύγεις και σου παίρνουν τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα».
Αυτό θα του έλεγε ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας θέλησε να κερδίσει κάποιες ώρες…