18.07.2019    06:33

Πίεση στους ΑΝΕΛ, τριγμούς στο Κίνημα Αλλαγής φέρνει η πρόταση μομφής – Συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής (Live)


Πίεση στους Ανεξάρτητους Έλληνες -οι οποίοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με τη συμφωνία για την ΠΓΔΜ αλλά εμφανίζονται αποφασισμένοι να στηρίξουν την κυβέρνηση- καθώς και τριγμούς στο Κίνημα Αλλαγής -όπου υπάρχουν αντίρροπες τάσεις για το Σκοπιανό- προκαλεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Η πρόταση δυσπιστίας που συνεχίζεται να συζητείται από τις 09:30 σήμερα το πρωί, υπεγράφη από το σύνολο των βουλευτών της Ν.Δ.

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι «κακή» και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας, ενώ σημείωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να την αποτρέψει. Επεσήμανε, δε, ότι οι αντιρρήσεις του εδράζονται στην «αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας» που συνιστούν όπως είπε «μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση». Καταλόγισε, όμως, στην κυβέρνηση ότι είπε ψέματα και για το θέμα της μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε Severna Makedonija. «Πού υπάρχει το Severna Makedonija στη συμφωνία που καταθέσατε στη Βουλή; Ψεύδεστε» κατήγγειλε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, κάνοντας εκ νέου λόγο για έλλειψη νομιμοποίησής της λόγω της διαφωνίας των ΑΝΕΛ.

Η συζήτηση της πρότασης μομφής αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω πίεση στους ΑΝΕΛ, οι οποίοι τάσσονται κατά της συμφωνίας, με τους βουλευτές του κόμματος πάντως να καλούνται να υπερψηφίσουν την κυβέρνηση. Πάντως, σε δήλωσή του μετά από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, ο εκπρόσωπος του κόμματος Θεόδωρος Τοσουνίδης ανέφερε πως «ευχαριστούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ευκαιρία που μας δίνει επί δύο ημέρες να αποκαλύπτουμε την αδυναμία του να καταλήξει σε οριστική απόφαση» και υπογράμμισε ότι «εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον τυχοδιωκτισμό του κ. Μητσοτάκη να αποσταθεροποιήσει τη χώρα».

Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΑΝΕΛ «θα παραμείνουμε ακλόνητοι στην απόφασή μας να μην στηρίξουμε απόφαση που στο όνομα της γειτονικής χώρας θα περιλαμβάνεται το όνομα της Μακεδονίας» και συμπλήρωσε ότι «αυτά που λέει ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ ισχύουν για πάντα».

Σε ό,τι αφορά το Κίνημα Αλλαγής, αν και αναμένεται να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, εμφανίζεται διχασμένο σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το Σκοπιανό, με το Ποτάμι να διατηρεί θετική στάση τη στιγμή που η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά τάσσεται κατά. Στο ΚΙΝΑΛ, υπέρ της συμφωνίας, φέρονται να έχουν ταχθεί και οι Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης.