25.05.2018    10:22

Παπαδοπούλου (ΑΝΕΛ): Όχι στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από την ΠΓΔΜ

«Λέμε όχι στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» για τα Σκόπια ή παραγώγου του ονόματος αυτού» τόνισε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται απλά για ένα όνομα, αλλά για την ταυτότητα».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Εψιλον σημείωσε ότι από τους γείτονες το όνομα συνδυάζεται και συνδέεται απόλυτα με τον αλυτρωτισμό τους. «Υπήρξαν γενιές των Σκοπιανών που μεγάλωσαν με τα σχολικά τους βιβλία, με το Σύνταγμά τους υιοθετώντας μια ταυτότητα. Επομένως δεν πρόκειται απλά για ένα όνομα».

«Υπέρ μιας λύσης όχι όμως οποιασδήποτε λύσης»

Η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι οι ΑΝΕΛ στηρίζουν την διαπραγματευτική προσπάθεια που καλώς γίνεται «στο πλαίσιο μιας πολυπεπίπεδης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής η οποία ασκείται με επιτυχία από τον αρμόδιο Υπουργό Εξωτερικών και σε άλλα ζητήματα όπως στο Κυπριακό. Επεσήμανε ακόμη πως οι ΑΝΕΛ είναι στην κατεύθυνση μιας λύσης «όχι όμως οποιασδήποτε λύσης».

Οι συγκυρίες, συμπλήρωσε, είναι ευνοϊκές για λύση στο Σκοπιανό και οι ευνοϊκές συγκυρίες – όπως είπε – είναι για να αξιοποιούνται, όχι για να καθορίζουν τις εθνικές θέσεις. Αναφερόμενο στον κ. Μητσοτάκη, τόνισε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει αν συμφωνεί με τη χρήση του ονόματος. Εμείς αναμένουμε μια απάντηση. Με τις αναφορές του ότι δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ουσιαστικά θέλει να αποφύγει τη στάση μερίδας των βουλευτών της ΝΔ, ιδιαίτερα των Μακεδόνων βουλευτών».

Για το πολυνομοσχέδιο και τη γ΄ αξιολόγηση

Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο και την πορεία της οικονομίας είπε ότι «με την επικείμενη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τη Δευτέρα θα κλείσει και η γ’ αξιολόγηση στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος».
Ουσιαστικά, πρόσθεσε, διανύουμε τη χρονιά κατά την οποία θα βγούμε από το μνημονιακό καθεστώς το οποίο επέβαλε στη χώρα το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. «Κανείς δεν λέει ότι τα δημοσιονομικά προγράμματα δεν έχουν αδικίες. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτή η κυβέρνηση απέτρεψε ό,τι μπορούσε να αποτραπεί από όσα δρομολογούσαν οι προηγούμενοι» είπε και μίλησε για ορατή ανάκαμψη της οικονομίας.