19.12.2018    06:47

Παυλόπουλος: Απαράδεκτη και αντιδημοκρατική η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

«Απαράδεκτη και αντιδημοκρατική» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε τουρκικές φυλακές στην Αδριανούπολη, καλώντας την Τουρκία να αναλογιστεί τις ευθύνες της.

«Στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στην Αδριανούπολη, κρατούνται, επί μακρό χρονικό διάστημα, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας κράτους δικαίου, δύο στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Αυτή η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να πλήξει τους δύο ηρωϊκούς στρατιωτικούς μας, αφού το ηθικό τους είναι ακμαίο στον υπέρτατο βαθμό, αποδεικνύοντας στην πράξη τι σημαίνει ελληνικός στρατός και ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση στεφάνου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 98η επέτειο της απελευθέρωσης της Αλεξανδρούπολης.

Επισήμανε ωστόσο ότι αυτή η αυθαιρεσία «πλήττει καιρίως, το κύρος της Τουρκίας και της ηγεσίας της». «Αυτή η αυθαιρεσία, που έχει προκαλέσει την ευρωπαϊκή αλλά και την διεθνή κατακραυγή, είναι πλήγμα κατά της Δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και, εν γένει, του Πολιτισμού μας» είπε και κάλεσε την Άγκυρα «να αλογισθεί, έστω και τώρα, τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Διεθνή Κοινότητα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε παράλληλα πως η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει ότι το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο έχουν καθορίσει τα σύνορα της Ελλάδας- άρα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- οριστικώς, αμετακλήτως και με απόλυτη σαφήνεια. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, «αμφισβητήσεις και, πολύ περισσότερο, ‘γκρίζες ζώνες’ ως προς τα σύνορά μας και το έδαφός μας δεν είναι νοητές ούτε πρόκειται να γίνουν ανεκτές από την Ελλάδα».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις «είναι, ανά πάσα στιγμή και έναντι παντός, έτοιμες να υπερασπισθούν τα σύνορά μας, το έδαφός μας και την κυριαρχία μας -μαζί δε τα σύνορα και το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης -πιστές σε όσα μας κληροδότησαν οι αγώνες των προγόνων μας».