17.09.2019    08:32

Ποιος ήταν ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου που έπεσε στον Πόρο – Προερχόταν από την Ικάρων και ήταν πατέρας τριών παιδιών

Από την Πολεμική Αεροπορία προερχόταν ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου που κατέπεσε ανάμεσα στον Πόρο και το Γαλατά το μεσημέρι της Τρίτης με αποτέλεσμα ο ίδιος όσο και οι δύο Ρώσοι επιβάτες του να χάσουν τη ζωή τους.

Ο άτυχος πιλότος, Νίκος Καρυστινός, είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Ικάρων και ήταν πατέρας τριών παιδιών.

Στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας το ελικόπτερο με κυβερνήτη τον Νίκο Καρυστινό και επιβάτες τους δύο Ρώσους έπεσε στη θάλασσα αφού πρώτα χτύπησε σε καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη.

Το ελικόπτερο ανήκε στην εταιρεία «Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ» η οποία με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γνωστοποιεί ότι «σήμερα και περί ώρα 15.40 κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου ελικόπτερο τύπου Agusta A 109, ιδιοκτησίας της θυγατρικής της εταιρείας ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ, με αποτέλεσμα οι τρεις επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους».

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «το ως άνω ελικόπτερο είχε παραχωρηθεί/εκμισθωθεί ήδη από ετών προς πλήρη διαχείριση και εκμετάλλευση στην εταιρεία με την επωνυμία «I FLY ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΕ»».

Το ΔΣ της εταιρείας στην ίδια ανακοίνωση εκφράζει τη λύπη του για το ως άνω θλιβερό γεγονός και γνωστοποιεί ότι «θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του ανωτέρω θέματος»

Από την πλευρά της «I Fly Αεροπορικές Υπηρεσίες ΑΕ» η διοίκηση σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως σήμερα το ελικόπτερο τύπου Agusta Α 109C με αριθμό νηολογίου SXΗΤΟ, που ανήκει στον στόλο της, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Γαλατά και στον Πόρο.

Όπως σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση, «το ατύχημα έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια πτήσης αεροταξί από τον Γαλατά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ε. Βενιζέλος, για την οποία είχαν τηρηθεί εκ των προτέρων όλες οι προβλεπόμενες διατυπώσεις. Στο ελικόπτερο επέβαιναν ο Έλληνας χειριστής και δύο αλλοδαποί άνδρες επιβάτες, τα στοιχεία των οποίων είχαν αρμοδίως γνωστοποιηθεί».

Επίσης, προσθέτει ότι «τα ειδικότερα πραγματικά περιστατικά και τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται» και για τον σκοπό αυτό παρέχει «στις αρμόδιες αρχές κάθε αναγκαία συνδρομή».

«Παραμένουμε στην απόλυτη διάθεση των οικείων των επιβαινόντων για την παροχή κάθε αναγκαίας αρωγής» καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας «Ι fly».

Ανδρες του Λιμενικού Σώματος μετέφεραν στη στεριά τις σορούς των δύο επιβατών και του νεκρού πιλότου του μοιραίου ελικοπτέρου. Πρόκειται για τους δύο ρώσους υπηκόους και τον έλληνα χειριστή του ελικοπτέρου, οι οποίοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην καμπίνα του ελικοπτέρου.

Λίγες ώρες αργότερα, ανασύρθηκε και το ελικόπτερο, με το One Channel να φέρνει στη δημοσιότητα συγκλονιστικές φωτογραφίες, στις οποίες διακρίνεται πως έχει διαλυθεί πλήρως.

ΥΠΑ: Το σχέδιο πτήσης του ελικοπτέρου που κατέπεσε στον Πόρο

Ελικόπτερο τύπου Agusta A109 με κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης, προερχόμενο από Κρανίδι με προορισμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει δύο επιβάτες ήταν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αυτό που κατέπεσε το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο οι τρεις επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με την ΥΠΑ, έχασε την επαφή του με τον Πύργο Έλεγχου Αθηνών και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές για τον εντοπισμό του.

Συγκεκριμένα στις 15:32 τοπική ώρα ο πιλότος του ελικοπτέρου επικοινώνησε με την προσέγγιση Αθηνών και ανακοίνωσε ότι σε μερικά λεπτά αναχωρεί από Γαλατά. Ωστόσο, μετά από αυτή τη συνομιλία, χάθηκε η οποιαδήποτε επικοινωνία με το κέντρο.

Η ΥΠΑ, από τη στιγμή που δεν είχε επικοινωνία με το ελικόπτερο, ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης, καθώς και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, δίνοντας το τελευταίο στίγμα του, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων.

Το πολιτικό ελικόπτερο ανήκε στην εταιρεία ifly, η όποια εδρεύει στην Πάχη Μεγάρων.

Η Υπα δηλώνει πως αναμένει τα αποτελέσματα από την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των επιβαινόντων και του πιλότου για το αεροπορικό δυστύχημα.