17.01.2019    03:35

Προς προανακριτική για την υπόθεση Novartis – Την Δευτέρα συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις τελικές αποφάσεις

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο Κοινοβούλιο σχετικά με την υπόθεση Νovartis, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα και η απόφαση κλίνει προς τη διενέργεια προανακροτικής επιτροπής.

Η προανακριτική επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέα και μπορεί τα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας να έχουν παραγραφεί όμως αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες (ξέπλυμα βρώμικού χρήματος) είναι διαρκές και δεν παραγράφεται ποτέ.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει τις τελικές αποφάσεις, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει το Προεδρείο της ΚΟ υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η Εισαγγελία Διαφθοράς, που χειρίζεται την έρευνα, αναζητά, παράλληλα, εξωχώριες εταιρείες και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία εμπλεκόμενων στην υπόθεση. Δικαστικές αρχές εκτιμούν ότι, λόγω της παραγραφής των αδικημάτων των πολιτικών, η δικογραφία θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη και γι’ αυτό ελπίζουν να βρεθεί, αν υπάρχει, η γραμμή «μαύρου» χρήματος για να στοιχειωθετηθεί κατηγορία για «ξέπλυμα» που είναι απαράγραπτη.

Η αναγκαιότητα εντοπισμού πολιτικού χρήματος, εκτιμάται, από εισαγγελικές πηγές που μίλησαν στην Καθημερινή ως «αναγκαίο στοιχείο για να αποδειχθούν τα καταγγελλόμενα από τους μάρτυρες», καθώς οι αναφορές τους σε δωροδοκίες πολιτικών, για πολλούς από αυτούς, δεν συνοδεύτηκαν από αποδεικτικά στοιχεία, έγγραφα, επιβεβαίωση από άλλες μαρτυρίες, λογαριασμούς, με αποτέλεσμα πολλοί από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς να ομιλούν για ψευδομάρτυρες και στημένες καταθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει αποστείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές και κυπριακές αρχές για το άνοιγμα λογαριασμών του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis, Kωνσταντίνου Φρουζή, αλλά και προσώπων που φέρονται να διαδραμάτισαν ρόλο «οχήματος» στη διακίνηση παράνομων πληρωμών. Τα πρόσωπα αυτά, όπως έχει προκύψει από τις έρευνες, διέθεταν εταιρείες συμβούλων ή επικοινωνίας, οι οποίες φέρεται να διευκόλυναν τις παράνομες πληρωμές. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς στο άνοιγμα λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα UBS, στην οποία υπήρχε λογαριασμό της Novartis για τις παράνομες πληρωμές, πρωτίστως, του δικτύου γιατρών οι οποίοι συνεργάστηκαν με τη φαρμακευτική εταιρεία.

Η ανεύρεση στοιχείων παράνομου χρηματισμού για τους πολιτικούς ή για στενούς τους συνεργάτες είναι άμεση προτεραιότητα για την έρευνα της υπόθεσης, η οποία μοιάζει σε πολλά σημεία χωρίς ιδιαίτερη τεκμηρίωση. Η κατάθεση για παράδειγμα του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» για τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο είναι ενδεικτική. «Θεωρώ, καταθέτει ο μάρτυρας, αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας για τα εμβόλια, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος να έλαβε δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ». Στο ίδιο μήκος και η κατάθεση του «Ιωάννη Αναστασίου», ο οποίος αναφερόμενος σε χρηματισμό του Αδ. Γεωργιάδη σημειώνει. «Ο Γεωργιάδης, όπως είναι ευρέως γνωστό, χρησιμοποιούσε ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων που λάμβανε ως δώρα από τη Novartis, εκδοτικές του δραστηριότητες».