15.10.2018    23:29

Πρόσφυγας καταγγέλλει ότι Σκοπιανοί τον έκαψαν στο πρόσωπο και τον ξυλοκόπησαν – Μόνο 200 δεχθήκαμε πίσω λέει η κυβέρνηση

Ξυλοδαρμό από τις αρχές της ΠΓΔΜ κατήγγειλε Αφγανός ο οποίος προσπάθησε, μαζί με την οικογένειά του, χθες το απόγευμα, να μπει στη γειτονική χώρα, διασχίζοντας έναν χείμαρρο κοντά στο χωριό Χαμηλό.

«Είχαμε ανάψει φωτιά μαζί με την οικογένειά μου και όταν μας πλησίασαν αστυνομικοί της ΠΓΔΜ ζητώντας μας να φύγουμε, με έκαψαν στο πρόσωπο με ένα ξύλο και με χτύπησαν», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στον καταυλισμό είναι απελπιστική, με χιλιάδες πρόσφυγες να ζουν μέσα στις λάσπες και να προσπαθούν, με όποιο τρόπο μπορούν, να προστατευθούν από τη συνεχιζόμενη βροχόπτωση.

Οι περισσότεροι συνεχίζουν να ελπίζουν ότι η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ θα ανοίξει, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στην επικείμενη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας.

Ήδη, πάντως, εκατοντάδες στρέφονται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να ενταχθούν σ΄ αυτό ως τη μοναδική νόμιμη λύση για να μεταβούν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Όσον αφορά τον αριθμό που επέστρεψαν πίσω στην Ελλάδα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραδέχεται για πρώτη φορά ότι υπήρξε επαναπροώθηση αριθμού προσφύγων όμως τους «κατεβάζει» στους 200.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσαν ότι πρόκειται μόνο για 200 περίπου άτομα, τα οποία ήταν λίγα μέτρα μετά τα σύνορα Ελλάδας-FYROM και τα οποία επέστρεψαν σε ελληνικό έδαφος. Διαψεύδουν παράλληλα ότι επρόκειτο για 1.500 άτομα και επιτίθενται στα γειτονικά Σκόπια ότι προσπαθούν να εμφανίσουν τους εαυτούς τους ως «προστάτες της Ευρώπης».

«Γύρω στις 06.00 περίπου 200 άτομα που βρίσκονταν στα χωράφια, λίγα μέτρα μετά την οριογραμμή Ελλάδας-FYROM και είχαν κρατηθεί επί τόπου όλη τη νύχτα, επέστρεψαν στο ελληνικό έδαφος κοντά στο μεθοριακό χωριό Χαμηλό και εξετάζονται από την Ελληνική Αστυνομία. Δεν υπάρχουν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι αριθμοί των προσφύγων που για λόγους εντυπωσιασμού αναγγέλλονται και γράφονται από τα Σκόπια, μέσα στην προσπάθειά τους να εμφανίσουν εαυτούς ως «προστάτες» της Ευρώπης», αναφέρουν στελέχη του υπουργείου προστασίας του Πολίτη.