19.10.2018    02:27

Πως «οι αλάνθαστοι» και οι… «τα ίδια θα κάναμε» ξηλώθηκαν από τις θέσεις τους – Το επικοινωνιακό παιχνίδι με τις αντικαταστάσεις των αρχηγών των Σωμάτων

Τους ίδιους αρχηγούς που θεωρούσε αλάνθαστους πριν από μερικές ημέρες. Τους επικεφαλής οι οποίοι δεν έβρισκαν κανένα επιχειρησιακό λάθος (μαζί με τον πολιτικό τους προϊστάμενο, κ. Τόσκα) και που δήλωναν υπερήφανοι για τη δουλειά που έκαναν, μαζί με τον κ. Τζανακόπουλο σε εκείνη την περιβόητη συνένευξη για τις ευθύνες, ξήλωσαν μετά από ένα έκτακτο ΚΥΣΕΑ.

Από την άλλη, όπως αναφέρουν τα Νέα, οι αποκλειστικά υπεύθυνοι της τραγωδίας αναζητούν συνεχώς δικαιολογίες για να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης είναι ακόμη εξαφανισμένος ενώ η Ρένα Δούρου δεν παραιτείται και ο  υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης… αναβαθμίστηκε.

Βεβαίως από την κυβέρνηση η λέξη συγγνώμη λέγεται σε δόσεις και η πολιτική ευθύνη περιορίζεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Και οι δύο, οι κ. Τσουβάλας της ΕΛΑΣ και Τερζούδης της Πυροσβεστικής, ήταν επιλογές του πρώην αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη και δεν θα μπορούσαν να μείνουν στη θέση τους. Όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σκεπτικό με το οποίο έγιναν οι απομακρύνσεις καθώς και οι επιλογές για την αντικατάστασή τους.

Κατ’ αρχάς έδιωξαν τους κ. Τσουβάλα και Τερζούδη, προφανώς γιατί τους θεώρησαν υπεύθυνους για λάθη στη διαχείριση της μεγάλης πυρκαγιάς. Τον αστυνομικό γιατί οι δυνάμεις εκείνη την τραγική ώρα έστελναν τον κόσμο προς το Μάτι, τον πυροσβέστη γιατί υποτίμησε την πυρκαγιά η οποία τάχιστα έφτασε στον οικισμό χωρίς κάποιος να ειδοποιήσει για εκκένωση.

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι πώς τώρα τους θεώρησαν υπεύθυνους αλλά πριν από δέκα ημέρες τους είχαν καλύψει πλήρως; Aν δείτε στο σχετικό βίντεο της συνέντευξης και ο Τσουβάλας και ο Τερζούδης δήλωσαν υπερήφανοι για τη δουλειά που έκαναν και είπαν ότι δεν θα άλλαζαν τίποτε αν ξαναγινόταν ένα τέτοιο περιστατικό.

Κανείς από την κυβέρνηση δεν τους «τράβηξε το αυτί» τότε. Θεώρησαν ότι αυτή τη γραμμή έπρεπε να ακολουθήσουν, ότι δηλαδή κανείς δεν ήταν υπεύθυνος για την τραγωδία αλλά έφταιγαν οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι προξγούμενοι με τα αυθαίρετα. Μάλιστα όταν στον Σκάι αναφέρθηκε ότι «υπάρχει δυσαρέσκεια για τους δύο αρχηγούς και όχι μόνο», το Μαξίμου έβγαλε μια οργισμένη αντίδραση – ανακοίνωση ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το μποϊκοτάζ του τηλεοπτικού σταθμού! Μάλλον έτσι τους συνέφερε και έτσι εκτίμησαν ότι μπορούν να το διαχειριστούν καλύτερα επικοινωνιακά…

Δείτε τι είπαν την ημέρα εκείνη:

Υπάρχει θέμα με τον αρχηγό της ΠΥ – Οργισμένη αντίδραση Μαξίμου εναντίον του Σκάι

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες τόσο από την ΠΥ, όσο και από την ΕΛΑΣ, φαίνεται να πληρώνουν το «μάρμαρο» για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Όλα δείχνουν ότι ο Αντιστράτηγος ΠΣ Σωτήριος Τερζούδης θα είναι ο πρώτος που θα εκδιωχθεί από τη θέση του, αναλαμβάνοντας όλες τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Η είδηση ότι σχεδιάζεται καρατόμηση των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, προκάλεσε την οργισμένη απάντηση κυβερνητικών κύκλων, οι οποίο σχολίασαν πως «το ηθικό, όμως, των επιτελικών στελεχών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αλλά και όλων όσων δίνουν τη μάχη στο πλευρό των πολιτών δεν πρόκειται να καμφθεί από τα ψέματα του ΣΚΑΙ».

Η αντίδραση του Μαξίμου

Την ώρα της μάχης, που οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, τον εντοπισμό των αγνοουμένων και την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους, ο ΣΚΑΙ ανακάλυψε δήθεν πρόθεση του Πρωθυπουργού για «καρατομήσεις» των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Με τον τρόπο αυτό και αφού σήμερα το πρωί απέτυχε να κάμψει το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων και των στελεχών τους, επιχειρεί  τώρα να υπονομεύσει τον αγώνα Πυροσβεστικής και Αστυνομίας και να κάμψει το ηθικό όσων δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, τη μάχη για τον περιορισμό των συνεπειών μιας πρωτοφανούς καταστροφής.

Το ηθικό, όμως, των επιτελικών στελεχών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αλλά και όλων όσων δίνουν τη μάχη στο πλευρό των πολιτών δεν πρόκειται να καμφθεί από τα ψέματα του ΣΚΑΙ.

Κάθε Έλληνας πολίτης γνωρίζει άλλωστε τις πρακτικές και το ρόλο του. Γνωρίζει πως ό,τι έκανε σήμερα το έχει κάνει στο παρελθόν και θα το ξανακάνει στο μέλλον.

Ο ΣΚΑΙ απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι παραμένει πιστός στην παράδοση της υπονόμευσης και της προβοκάτσιας. Δεν θα τον ακολουθήσουμε.

Εμπάργκο στον ΣΚΑΪ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Επίσης όπως αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «μετά από τη χυδαία επίθεση στο πρόσωπο των αρχηγών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, που σε εντεταλμένη υπηρεσία εκτέλεσε ο ΣΚΑΙ με αποκλειστικό στόχο να πλήξει το ηθικό των στελεχών και μελών των δύο Σωμάτων, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του δεν θα συμμετέχουν πλέον σε εκπομπές του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού.

Ο ΣΚΑΙ θα έχει τη δυνατότητα να επιδίδεται στην ακατάσχετη προπαγάνδα, τις συκοφαντίες και τα ψεύδη του εναντίον της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς χωρίς τη δική μας παρουσία».

Από κοντά και ο Καμμένος: Κανένας ΑΝΕΛ στον σταύλο του Σκάϊ

Λίγα λεπτά αργότερα από τις ανακοινώσεις του γραφελίου Τύπου του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, συντάχθηκε με την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με μήνυμα στο twitter ο Πάνος Καμμένος αναφέρει:

«Δεν θα ξαναπιάσεις κ. Πορτοσάλτε για λόγους αντιπολίτευσης στο στόμα σου τις Ένοπλες Δυνάμεις ΔΕΝ ΣΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ συνέχισε να πληρώνεσαι διαφημίζοντας τις προσευχές του Ερτογάν για χατήρι του μετόχου σου. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΕΛ ΣΤΟ ΣΤΑΥΛΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ».

Η ανακοίνωση του ΣΚΑΪ 

«Ο ΣΚΑΪ επιτελεί με επαγγελματισμό και αντικειμενικότητα την δημοσιογραφική του αποστολή. Έχει σταθεί με συνέπεια απέναντι στην αλαζονεία και την έπαρση πολλών κυβερνήσεων. Η σημερινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ξεπερνάει κάθε όριο και δείχνει που το έχει οδηγήσει η ανασφάλεια και ανεπάρκεια διαχείρισης μιας μεγάλης κρίσης. Δεν θα το ακολουθήσουμε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως ξέρουμε. Οι πολίτες γνωρίζουν άλλωστε ποιος κάνει φθηνή και άθλια προπαγάνδα και ποιος κάνει τη δουλειά του. Το αποδεικνύουν με την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει στον ΣΚΑΪ αυτές τις δύσκολες ημέρες. Και αυτό είναι το μόνο που μας ενδιαφέρει γιατί οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται».

Οι δύο νέοι αρχηγοί και οι ευθύνες

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση πιέστηκε ώστε να αλλάξει τα πάντα και να δημιουργήσει επικοινωνιακό «γκελ». Να προκαλέσει στον κόσμο το αίσθημα της δικαίωσης των νεκρών με τον διωγμό κάποιων από τους υπαίτιους.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι οι επιλογές για νέοι αρχηγοί των Σωμάτων. Συγκεκριμένα, τη θέση του κ. Τσουβάλα αναλαμβάνει, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός Αριστείδης Ανδρικόπουλος και ως αρχηγός του ΠΣ ορίζεται ο μέχρι χθες Επιχειρησιακός Υπαρχηγός κ. Βασίλειος Ματθαιόπουλος.

Για τον πρώτο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε έντονη συνδικαλιστική δράση (με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) αλλά έχει υψηλή επιχειρησιακή πείρα. Πρόκειται, όμως για καθαρή κομματική επιλογή και τίποτε άλλο.

Η επιλογή του κ. Ματθαιόπουλου: Σπουδαίος πυροσβέστης και με μεγάλη πείρα, λέει το βιογραφικό του, αλλά ήταν ή όχι επιχειρησιακός υπαρχηγός και στη φωτιά της 23ης Ιουλίου;

Είναι δυνατόν δηλαδή να επιλέγεται για αρχηγός ένας υπαρχηγός που έχει την ίδια ευθύνη με τον κ. Τερζούδη. Ισως ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη μιας και ως επικεφαλής του επιχειρησιακού έργου της κατάσβεσης της πυρκαγιάς έχει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, και αυτό είναι μεγάλο.

Διώχνει η κυβέρνηση τον αρχηγό της Πυροσβεστικής θεωρώντας τον υπεύθυνο για την πυρκαγιά που έκαψε τους πάντες και κρατά τον υπαρχηγό και μάλιστα τον αναβαθμίζει;

Που ήταν ο κ. Ματθαιόπουλος το βράδυ της 23ης Ιουλίου; Δεν πήρε μέρος στον (αποτυχημένο) σχεδιασμό και την υλοποίηση όσων έγιναν τότε και κόστιζαν τη ζωή σε 90 ανθρώπους;

Τι λένε οι κακές γλώσσες για τις ανακρίσεις

Οι κακές γλώσσες λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να βάλει σε καίριες θέσεις ανθρώπους που ελέγχει απόλυτα διότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν ανακρίσεις, θα ληφθούν καταθέσεις, θα ανοίξουν στόματα για όσα έγιναν στις 23 Ιουλίου. Ανεξέλεγκτοι αρχηγοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μείζον πρόβλημα στην κυβέρνηση και το Μαξίμου. Ελεγχόμενοι όμως και αισθανόμενοι ότι «χρωστάνε» στον κ. Τσίπρα, μπορούν να κάνουν πολλά τους επόμενους μήνες που θα κριθούν οι ένοχοι και οι τιμωρίες για τους 90 νεκρούς.

Είναι φανερό πλέον ότι η κυβέρνηση αντί να πηγαίνει μπροστά, αντί να λύνει θέματα και να αναλαμβάνει ευθύνες, τελικά παίρνει βιαστικές, επικοινωνιακές και άκρως προκλητικές επιλογές. Νομίζουν στο Μαξίμου ότι η γραμμή Τσίπρα «φταίνε όλοι οι άλλοι, εγώ βγαίνω από το κάδρο» θα περάσει στην κοινωνία.