18.08.2019    00:45

Πως τα φέρνει η ζωή: Ανήμερα του «Όχι» που έγινε «Ναι», η τελευταία προεκλογική ομιλία Τσίπρα

Την αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας στην πλατεία Συντάγματος ρίχνει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας  την ημέρα που, ως τραγική ειρωνεία, συμπίπτει με την επέτειο του περίφημου δημοψηφίσματος για την έγκριση ή μη των «πολιτικών λιτότητας» από το λαό και το κλάμα της συντρόφου του Μπέτυς Μπαζιάνα

Τέσσερα χρόνια μετά, η κάλπη της προσεχής Κυριακής θα αποδείξει αν τελικά, ο πρωθυπουργός, θα έχει το ίδιο ταλέντο να γυρίσει το «παιχνίδι», όπως έκανε με το αποτέλεσμα της 5ης Ιουλίου, δηλαδή μετατρέποντας το “ΟΧΙ” σε “ΝΑΙ”, μια κωλοτούμπα που έφερε ένα νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα. Από τις αναμετρήσεις υψηλής έντασης και με συγκρουσιακό διακύβευμα, πέρασε το 2019 στα αφήγηματα περί «καλού» και «κακού» Μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχη να μην καταρρεύσει μετά την ήττα των ευρωεκλογών και να βρει το προεκλογικό αφήγημα του 2019, προκειμένου να διασωθεί, ύστερα από την τετραετή διακυβέρνηση, «κουβαλώντας» ένα σκληρό Μνημόνιο και μία συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Στον απολογισμό της τετραετίας, πάντως, αυτό που ομολογεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι πως «έχω εμπειρία, πλέον, ξέρω πως κυβερνάται μια χώρα» και πως «κοιμάμαι τα βράδια απολύτως ήσυχος με τη συνείδησή μου, πήγαμε τη χώρα μπροστά». Σε συνέντευξή του, στον Αντώνη Σρόιτερ και τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «πρέπει να είσαι έτοιμος να κάνεις συμβιβασμούς» και σημείωσε «δεν ήταν στόχος μου η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Ήξερα ότι αυτό θα προκαλούσε προβλήματα».

Παράλληλα, συνέκρινε και πάλι τον εαυτόν με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος εκδιώχθηκε πολλές φορές. Όμως, άφησε αποτύπωμα. Πιστεύω ότι και εμείς αφήσαμε αποτύπωμα. Παραλάβαμε μια ανεργία στο 28% και σήμερα είναι στο 18%. Σήμερα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα» σχολίασε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους πολίτες να αποφασίσουν «αν θα συνεχίσουμε την πορεία προς τα μπρος ή θα συνεχίσουμε προς τα πίσω».