20.03.2018    02:18

Ρήξη Τσίπρα με Τσακαλώτο: Λύση στο Eurogroup ή παραπομπή στη Σύνοδο

Αν και Γερμανία και  Βρυξέλλες διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι αρμόδιο για το ελληνικό θέμα είναι το Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει  να κυκλοφορεί το σενάριο ότι εάν σήμερα δεν πάρει μία θετική λύση για το χρέος από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, θα πάει την υπόθεση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 22 Ιουνίου και ότι ήδη ο Αλέξης Τσίπρας έχει έτοιμο το σχετικό αίτημα και έχει ενημερώσει τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν δύο ημέρες από πάνελ έστειλε με… ιδιαίτερο τρόπο το μήνυμα ότι το θέμα είναι αρμοδιότητος του Eurogroup και μόνο, λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφωνεί συνέχεια στην Ανγκελα Μέρκελ και εκείνη του απαντά «Αλέξη αυτό είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών».

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιούρκ Βαϊσγκέρμπερ απαντώντας σχετικά με τη συγκεκριμένη ελληνική πρόθεση, τόνισε ότι ναι μεν «υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όμως «αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup».

Νωρίτερα Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε με νόημα ότι «εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα του προσφέρει το Eurogroup την Πέμπτη και επιδιώξει την προσφυγή στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε οι ηγέτες απλά θα τον παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου»!

Αμηχανία και στο κόμμα 

Κατά τα λοιπά, μερίδα βουλευτών που πρόσκεινται στην πτέρυγα των «53» δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την τακτική που επέλεξε να υιοθετήσει η ηγεσία περί Συνόδου Κορυφής.
«Οι δανειστές είναι γνωστό ότι μας θέλουν ίσα ίσα με τη μύτη έξω από το νερό» έλεγε γνωστός βουλευτής στο iefimerida. Και εκφράζοντας την άποψή του για τον αν τελικά ήταν σωστό ο Τσίπρας να παραπέμψει το θέμα στη Σύνοδο- αν δε βρεθεί λύση σήμερα- έλεγε ότι δεν θα υπάρξει καμία θεαματική αλλαγή καθώς πάλι «θα σε παραπέμψουν σε eurogroup».