16.10.2019    23:45

Σάκης Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Λυπάμαι για την ταλαιπωρία των πολιτικών στην υπόθεση Novartis – Σήμερα καταθέτει η Τουλουπάκη

Τη λύπη του για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολιτικοί που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Novartis χωρίς τελικά να προκύψει κάτι σε βάρος τους εξέφρασε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους επτά πολιτικούς οι υποθέσεις των οποίων μπήκαν στο αρχείο από τη Δικαιοσύνη και για το αν νιώθει την ανάγκη να εκφράσει τη λύπη του, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι «εγώ χαίρομαι που δεν βρέθηκε τίποτα και εκφράζω τη λύπη για την ταλαιπωρία τους».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε, μάλιστα, ξεχωριστή αναφορά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΝΔ Παναγιώτη Πικραμμένο λέγοντας ότι «ειδικά για τον κ. Πικραμμένο νομίζω ότι ήταν εντελώς άδικη η ταλαιπωρία».

Παράλληλα έσπευσε να συμπληρώσει ότι «αυτά είναι βάσει των συνταγματικών διατάξεων για το πώς έρχονται οι φάκελοι παρεπομπών στη Βουλή και πρέπει να τους αλλάξουμε. Δεν μπορούμε να ταλαιπωρούμε τους ανθρώπους επειδή κάποιος μάρτυρας είπε κάτι για κάποιον πολιτικό».

H δικογραφία στη Βουλή 

Διαβιβάστηκε στην Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση Novartis στην οποία περιλαμβάνονται οι καταθέσεις Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου καθώς και του αντεισαγγελέα Αγγελή και στις οποίες υπάρχουν αναφορές στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η δικογραφία κρατείται κλειδωμένη μέχρι αύριο Τετάρτη που θα ανακοινωθεί εν Ολομέλεια η διαβίβασή της στην Βουλή, ενώ σήμερα αναμένεται να προσέλθει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη..

Από εκεί και πέρα ανοίγει και ο δρόμος για τις όποιες διαδικασίες θα ακολουθήσουν, αν δηλαδή θα προταθεί από την πλειοψηφία η σύσταση εξεταστικής επιτροπής (απαιτούνται 60 υπογραφές για να υποβληθεί προς την Ολομέλεια σχετικό αίτημα) για την διερεύνηση πολιτικών ευθυνών των εμπλεκομένων προσώπων, ή η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής (στην περίπτωση αυτή απαιτούνται 30 υπογραφές) η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος

Παράλληλα, χθες προσήλθε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, των δυο επίκουρων εισαγγελέων της Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, αλλά και κατά παντός άλλου υπεύθυνου για τα αδικήματα της κατάχρηση εξουσίας και της παράβαση καθήκοντος.

Ειδικότερα, στην 16σελιδη μήνυση του ο κ. Λοβέρδος αναφέρεται τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, στο γεγονός ότι οι μηνυόμενοι εισαγγελείς παρέλειψαν να συμπεριλάβουν στο φάκελο που διαβίβασαν στην Βουλή για τον ίδιο στοιχεία που επικαλέσθηκε στις εξηγήσεις που έδωσε ενώπιον τους, καθώς και «παρανομίες των εγκαλούμενων ως προς την προστασία των μαρτύρων».

Ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιερώνει ο κ. Λοβέρδος για «τον δόλο των εγκαλούμενων και τον ρόλο υπουργού της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα». Συγκεκριμένα αναφέρεται στη δήλωση στην οποία είχα προβεί ο τότε αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για τη Novartis στη Βουλή, λέγοντας «Θέλω να πω κι εγώ ότι έλαβα πριν από λίγο μερική ενημέρωση για τα στοιχεία της δικογραφίας και η πείρα μου ως εισαγγελέα με οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Κατά τον κ. Λοβέρδο «από τον συνδυασμό όσων προαναφέρθηκαν προκύπτει η επίταση του δόλου με την οποία λειτούργησαν οι εγκαλούμενοι εφαρμόζοντας την εντολή του προσώπου με το ψευδωνύμου Ρασπούτιν -του κατονομασθέντος Δημήτρη Παπαγγελόπουλου- να εμπλέξει πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης στη σκευωρία Novartis, να καταστρέψει τους ίδιους και τα κόμματα τους και όταν μετά από χρόνια απαλλαγούν, να έχουν προλάβει να ωφεληθούν οι τότε κυβερνώντες. Με άλλα λόγια αυτό που ανέφερε η Ελέν Ραϊκου δια των κύκλων της ότι ο Ρασπούτιν της έδινε ως οδηγία «κι ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν», είναι απολύτως χαρακτηριστικό του σκοπού και της στόχευσης της σκευωρίας Novartis, και εξηγεί με σαφείς όρους τις πράξεις και τις παραλείψεις των εγκαλούμενων, αποδεικνύοντας κι τον άμεσο δόλο με τον όποιο ενήργησαν.» αναφέρει στη μήνυση του ο κ. Λοβέρδος.

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην αναφορά που είχα καταθέσει ο ίδιος με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ τον Φεβρουάριο του 2017 και αφορούσε σε πράξεις του τότε υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Η αναφορά μας κατατέθηκε στις 21-2/2017, και στις 8 Μαρτίου 2017 όποτε και είχε αναλάβει η κυρία Τουλουπάκη στείλαμε συμπληρωματικά στοιχεία. Αρμόδιος τότε υπουργός ήταν ο κ. Κουρουμπλής και η μη τιμολόγησή του σήμαινε δώρο εκατομμυρίων ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι εγκαλούμενοι άφησαν παρανόμως να αποσβεσθεί η προθεσμία της Βουλής να εφαρμόσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών και απέστειλαν το σχετικό φάκελο μαζί με τον άσχετο, με την υπόθεση της μη τιμολόγησης φάκελο Novartis στις 6/2/2018. Ο δόλος εν προκειμένω των εγκαλουμένων κατά τη διάπραξη του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας έχει και την αντίστροφη φορά του άρθρου 239 ΠΚ. Δέκα αθώοι πολιτικοί να εμπλακούν στη σκευωρία Novartis και να ασκηθεί δίωξη έναντιον τους και ένας εξ αντικειμένου υπεύθυνος υπουργός της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα να αποφύγει τον έλεγχο των ενδεχόμενων ποινικών του ευθυνών».

Κατά την έξοδο του από το δικαστικό μέγαρο ο κ. Λοβέρδος, μεταξύ των άλλων, δήλωσε:

«Τίποτε, καμία και κανένας δεν θα σταθούν πάνω από την αλήθεια. Το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας έχει συντελεστεί. Εκείνοι που εμπλέκονται θα τιμωρηθούν όπως ο ελληνικός νόμος ορίζει. Είναι ζήτημα Συντάγματος και Δημοκρατίας.

Άδωνις Γεωργιάδης

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ρεβανσισμού. Όλη αυτή δυσώδης ιστορία δεν μπορεί να γίνει προσωπικό θέμα για τα πολιτικά πρόσωπα που ταλαιπωρήθηκαν. Είναι ένα ζήτημα προστασία της Δημοκρατίας» δήλωσε στο τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

O υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι «Θέλει να διαβάσω την κατάθεση του κ. Αγγελή. Εάν αληθεύουν όσα έγραψαν οι εφημερίδες δύσκολα θα βρεθεί πολιτικός που θα πει ότι αυτή η υπόθεση της σκευωρίας πρέπει να κουκουλωθεί».

Αμέσως μετά ο Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να υποστηρίξει ότι ο κ. Τσίπρας δεν πέταξε κανένα γάντι στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης.

«Δεν μας πέταξε κανένα γάντι. Μπορεί να καταθέσει ο ίδιος ο Τσίπρας πρόταση για εξεταστική επιτροπή. Να συγκεντρώσει 60 υπογραφές από το κόμμα του γιατί αυτός είναι που έχει το μεγαλύτερο συμφέρον να διερευνηθεί η ιστορία» είπε συγκεκριμένα.

Σε ότι αφορά τη στήριξη του κ. Τσίπρα στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε με νόημα: «Αν το κάνανε μαζί δύσκολα δεν θα στήριζε τον κ. Παπαγγελόπουλο».

Τάκης Θεοδωρικάκος

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 έκανε λόγο για «σοβαρότατη μεθόδευση» εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης για την υπόθεση Novartis.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι «δεν ξεχνάει κανείς ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε βγει την επόμενη του μεγάλου συλλαλητηρίου για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και είχε πει για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Δύο χρόνια μετά δεν έχει βγει τίποτα, δεν έχει υπάρξει καμία συγγνώμη και ο κ. Τσίπρας το υπερασπίζεται».

«Θα περίμενα από τον κ. Τσίπρα να πει «κύριε Πικραμμένε σας ζητώ συγγνώμη, κ. Σαμαρά, κ. Στουρνάρα σας ζητώ συγγνώμη»» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος σχολιάζοντας και τη στάση του πρώην πρωθυπουργού απέναντι στο θέμα στη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στα πλαίσια της ΔΕΘ.

«Αυτό δικαιολογεί απολύτως αυτό που λέμε διαφάνεια, να έρθει όλη η αλήθεια στο φως» είπε ο υπουργός Εσωτερικών ενώ στην ερώτηση αν θα υπάρξει προανακριτική ή εξεταστική επιτροπή απάντησε ότι «δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις της Βουλής όταν το θέμα έρθει στο κοινοβούλιο. Επομένως η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει για το τι προτείνουμε».