25.03.2019    20:47

Σε εξέλιξη η συνάντηση του ΑλέξηΤσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ έχουν συνάντηση αυτήν την ώρα στη Σόφια, αλλά μία άτυπη συζήτηση είχαν και χθες στο πλαίσιο του δείπνου των ηγετών της EE.

Ύστερα από αυτή τη συζήτηση, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας εμφανιζόταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων στο θέμα του ονοματολογικού, για την οποία έλεγε ότι «θα χρειαστεί λίγη δουλειά ακόμα από τις ομάδες διαπραγμάτευσης και τους υπουργούς Εξωτερικών και τουλάχιστον άλλη μία συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ».

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις που είχαν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και πΓΔΜ, Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ αντιστοίχως, διαφαίνεται ότι ο χρόνος δεν επαρκεί ώστε να δοθεί πρόσκληση στα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στις 11-12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες και παράλληλα να έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια που θα διασφαλίζει την erga omnes εφαρμογή της νέας ονομασίας. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, αυτό το ζήτημα φαίνεται ότι έχει βγει από το τραπέζι και αναζητούνται κάποια διπλωματικά «γλυκαντικά» για την πΓΔΜ ώστε με κάποιο τρόπο να ενισχυθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας που ήδη έχει.

Ο κ. Κοτζιάς (που προς έκπληξη πολλών δεν ήλθε στη Σόφια, αν και έχει σηκώσει όλο το βάρος της διαπραγμάτευσης) έχει ξεκαθαρίσει ότι τα χρονικά περιθώρια για τις εσωτερικές διαδικασίες στα Σκόπια δεν επιτρέπουν να δοθεί πρόσκληση στην πΓΔΜ τον Ιούλιο. Ωστόσο, δεν έχει πει το ίδιο για την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πρόσφατα στο Σούνιο ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι πιο σημαντική για τα Σκόπια από ό,τι η πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Το δύσκολο μέρος της διαπραγμάτευσης είναι όμως η διαμόρφωση του οδικού χάρτη και η αλληλουχία των κινήσεων τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όταν θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (28-29/6).

Υπάρχουν επίσης άγνωστοι παράγοντες όπως πχ αν ο κ. Ζάεφ θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα τώρα ή αργότερα. Ορισμένες ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση ότι δεν προτίθεται να το πράξει τώρα, αλλά να το αφήσει για μία μεταγενέστερη φάση, ενδεχομένως όταν θα πλησιάσει η στιγμή ένταξης στην ΕΕ, συνδέοντάς το με την αλλαγή της εσωτερικής ονομασίας. Δεν είναι επίσης σαφές ποιες ακριβώς εγγυήσεις θα μπορούσε να προσφέρει η πΓΔΜ πριν από μία συνταγματική αλλαγή για την οριστική υιοθέτηση του νέου ονόματος στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να μπορέσει η Αθήνα να εμφανιστεί διαλλακτικότερη στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Η σύναψη μίας διεθνούς συμφωνίας, σενάριο που βρίσκεται εδώ και μήνες στο τραπέζι και δεν είναι καινούρια ιδέα όπως εσχάτως παρουσιάζεται από ορισμένες πλευρές, θα εγκόλπωνε όλα τα στοιχεία ενός συμβιβασμού. Ισως μάλιστα να αποτελούσε μία καλή διέξοδο ώστε να υπερπηδηθεί, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, ο σκόπελος της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ εφόσον θα υπερτερούσε της εσωτερικής έννομης τάξης. Μία τέτοια συμφωνία, αφού υπογραφεί από τους δύο ηγέτες, θα πρέπει να έλθει στα Κοινοβούλια των δύο χωρών προς κύρωση – στοιχείο που θα δοκιμάσει τις αντοχές των πολιτικών δυνάμεων σε Αθήνα και Σκόπια.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ.