20.04.2018    15:15

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα με Μητσοτάκη στο Μαξίμου για το Κυπριακό

Το κατώφλι του Μαξίμου πέρασε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και να παρουσιάσει τις θέσεις της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ αναμένεται να μεταφέρει στον κ. Τσίπρα πως:

Στη Νέα Δημοκρατία  στηρίζουν σταθερά τις προσπάθειες Αναστασιάδη, προκειμένου να επιτευχθεί μια τέτοια λύση που να τύχει της έγκρισης, της συμφωνίας των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα, που θα πραγματοποιηθεί όπως προβλέπεται στη συμφωνηθείσα διαδικασία, αλλά και των Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, οι βασικές αυτές θέσεις συμπληρώνονται από δύο θεμελιώδεις αρχές:

– Η πρώτη είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται. Αρχή που έχει καθοριστεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δεν νοείται επιβολή θέσεων σε ανεξάρτητο Κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.
– Η δεύτερη, που έχει τη δική της μεγάλη βαρύτητα, είναι η διασφάλιση της εθνικής ομοψυχίας Αθηνών- Λευκωσίας.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν κρατά επτασφράγιστο μυστικό την απόφασή του για το αν θα μεταβεί τελικά στη Γενεύη, προφανώς επιδιώκοντας αυτό να το πράξει την τελευταία στιγμή αποφεύγοντας, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, μια διμερή συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Άγκυρα και ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους την ύστατη ώρα και κατά τη διάρκεια της πολυμερούς συνάντησης για την οποία παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι θα είναι «open end» ο Τούρκος ομόλογός του Μ. Τσαβούσογλου από τη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι «θα είναι το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας».

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό και με δεδομένη την ελληνική θέση για άρση του σημερινού καθεστώτος εγγυήσεων και σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, θέση την οποία επανέλαβε χθες, εν πτήση προς τη Γενεύη και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάσης, ο κ. Ερντογάν «ίσως επιχειρήσει να αιφνιδιάσει τους συνομιλητές του με μία πρόταση με προφανή στόχο να μεταθέσει την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών στην άλλη πλευρά».

Χθες με συνέντευξή του στον «Πολίτη», ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι στη Γενεύη θα είναι παρών ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από πλευράς Ε.Ε., ενώ ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την επιθυμία στη Γενεύη να παρίστανται τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και έκανε λόγο για  «παράξενη σιωπή» που επικρατεί από πλευράς της Τουρκίας.