18.07.2019    00:39

Σε εξέλιξη τα συλλαλητήρια σε 24 πόλεις υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας (Live & εικόνες)

Σε εξέλιξη είναι από τις 7.30 το απόγευμα τα συλλαλητήρια υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας που έχουν προγραμματισθεί σε 24 πόλεις της Ελλάδας.


Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η «Επιτροπή για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», η οποία σε ανακοίνωσή της καλεί τους πολίτες να προσέλθουν με ελληνικές σημαίες και χωρίς κομματικά σύμβολα. Χαρακτήρα κεντρικής συγκέντρωσης θα έχει το συλλαλητήριο στην Πέλλα, για συμβολικούς λόγους, ως γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο κόσμος ήδη έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται στην παλιά Πέλλα όπου θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, κρατώντας ελληνικές σημαίες και πανό.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έχει ανακοινώσει πως θα χαιρετίσει τις εκδηλώσεις στην Εδεσσα. «Αναγνωρίζουμε το ιερό δικαίωμα του οποιουδήποτε να κινητοποιείται, να εκφράζει την αντίθεσή του στην κυβερνητική ή οποιαδήποτε άλλη πολιτική. Αλλά, από εκεί και πέρα, υπάρχει μια εθνική γραμμή, την οποία υπηρετούμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Πληθαίνουν οι Μητροπολίτες που δηλώνουν συμμετοχή στα συλλαλητήρια

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι μητροπολίτες που δηλώνουν συμμετοχή στα προγραμματισμένα συλλαλητήρια. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την επίσκεψή του στο Οικολογικό Κέντρο Προσχολικής Αγωγής «Ξεκίνημα» στο Κορωπί ανέφερε ότι «η θέση της Εκκλησίας είναι σταθερή.
Η Εκκλησία είπε το όνομα Μακεδονία δεν είναι εύκολο εμείς να το δανείσουμε, να το δώσουμε». Βέβαια, προσέθεσε ότι «αυτά τα θέματα δεν αντιμετωπίζονται με συλλαλητήρια, με φωνές. Υπεύθυνη είναι η Βουλή, αυτοί θα αποφασίσουν, αυτοί θα αναλάβουν την ευθύνη. Και να πάμε λίγο περισσότερο; Η Βουλή δεν βγαίνει μόνη της, βγαίνει από τον λαό. Ο λαός λοιπόν πρέπει να σκεφτεί, να δει, να αποφασίσει και να κάνει».

Ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου απηύθυνε χθες «μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης, προσευχής και προσοχής, αφυπνίσεως και εγρηγόρσεως μπροστά στις προκλήσεις της εποχής μας. Ολοι μας ενωμένοι στον ειρηνικό αγώνα για την ελληνικότατη Μακεδονία μας και για το αρχαίο ελληνικό όνομά της, που δίκαια δεν το παραχωρούμε σε κανέναν. Η Μακεδονία ήταν και θα παραμείνει ελληνική».

Από την πλευρά του, με εγκύκλιό του ο μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ απηύθυνε προς τον κλήρο και τον λαό κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο. «Αντιστεκόμεθα και θα αντισταθούμε έχοντας ως όπλο ακαταμάχητο το ελληνικό ήθος και την ιστορική αλήθεια, τα οποία θα νικήσουν και αντιμετωπίσουν τις έχιδνες και παν δηλητηριώδες ερπετών εξ Σκοπίων αλλά και εκ τινών καρεκλοκενταύρων πολιτικάντηδων Ελλήνων».

Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Πέλλα, Εδεσσα, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Σιάτιστα στη Μακεδονία, αλλά και Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα.