23.10.2019    17:21

Λίστα Λαγκάρντ: 500.000 διεθνείς συναλλαγές Ελλήνων μέσω ελβετικών λογαριασμών έχουν οι εισαγγελείς

Στην επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για την πάταξη της διαφθοράς υπό τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο προχωρά η κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

Μετά  και τη νέα λίστα από τον Ερβέ Φαλτσιανί, όλα συνηγορούν στο ότι η κυβέρνηση ανεβάζει ρυθμούς στον τομέα της διαφθοράς, ο οποίος καθίσταται πρώτης προτεραιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν επικεφαλής θα είναι ο Δ. Παπαγγελόπουλος και θα μετέχουν ακόμη οι υπουργοί Τρ. Αλεξιάδης, Τ. Κουίκ, ο Γ.Βασιλειάδης, ο Γραμματέας του υπουργικού Συμβουλίου Μ.Καλογήρου καθώς και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Δ.Τζανακόπουλος.

Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση θα στηρίξει απόλυτα τις εισαγγελικές αρχές
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη τόνισε ότι «επισπεύδεται η κατάθεση νομοσχεδίου για την εθελούσια αποκάλυψη καταθέσεων», για να υπογραμμίσει ότι «έπειτα από την παραλαβή της καινούριας λίστας από τον κ. Φαλτσιανί και την κατάθεση της στη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση θα στηρίξει απόλυτα τις εισαγγελικές αρχές -ηθικά, πολιτικά και υλικά- για να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους». 

Την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή Βρυξέλλες-Παρίσι προκειμένου να παραλάβει τη νέα λίστα από τον Ερβέ Φαλτσιανί.

Λίστα με 500.000 διεθνείς συναλλαγές μέσω ελβετικών λογαριασμών
Σύμφωνα με τον -γνωστό από την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ- Ερβέ Φαλτσιανί, στη νέα λίστα υπάρχουν δεδομένα για περίπου 500.000 διεθνείς συναλλαγές μέσω ελβετικών λογαριασμών.  Ακολούθως ο κ. Καλογήρου επέστρεψε στις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό. Εκεί ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη συνάντηση και έλαβε εντολή να ενημερώσει άμεσα την ελληνική Δικαιοσύνη.

Μετά την παράδοση της νέας λίστας στους εισαγγελείς, το δεύτερο βήμα από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν η τροπολογία που πέρασε χθες από τη Βουλή και σύμφωνα με την οποία αποδεικτικά στοιχεία -όπως η συγκεκριμένη λίστα- που έχουν φτάσει στους οικονομικούς εισαγγελείς μπορούν να αξιοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία. Στόχος να μην μπορούν να μπουν -νομικά- εμπόδια σε έρευνες για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Τι είπε ο Τσίπρας στο υπουργικό για το μυστικό ραντεβού 
Ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής θα έρθει κατά προτεραιότητα προς ψήφιση τον Ιανουάριο, ώστε να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους στο παρελθόν απέκρυψαν έσοδα μεταβιβάζοντάς τα σε τράπεζες του εξωτερικού. «Αν δεν το κάνουν, έχουμε τους τρόπους να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν και με το παραπάνω», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι ο γ.γ. της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε στο εξωτερικό με τον Ερβέ Φαλτσιανί, την «πηγή» της λίστας Λαγκάρντ. «Εμείς δεν κρύβουμε τα στοιχεία σε συρτάρια, εμείς κινούμαστε δραστήρια», τόνισε, για να ανακοινώσει ότι «ο κ. Καλογήρου παρέλαβε μια λίστα, ένα στικάκι με εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές, τις οποίες και κατέθεσε χθες στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις απαραίτητες ενέργειές τους, τις οποίες είμαστε βέβαιοι ότι θα διεξαγάγει». «Αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές, γιατί υπάρχει κυβέρνηση με πολιτική βούληση», υπογράμμισε.