19.01.2018    01:52

Στην «κατάψυξη» η χώρα το Σάββατο: Χιονιάς προ των πυλών – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Παρασκευής και προς τα ξημερώματα Σαββάτου, με κύριο χαρακτηριστικό τις πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Στην Αθήνα οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η θερμοκρασία θα πέσει από αργά το βράδυ και η χιονόπτωση θα αρχίσει τις πρώτες πρωινές ώρες. Εντωμεταξύ, όμως, μέχρι το απόγευμα η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα, ενώ δεν αποκλείεται να βγει και ήλιος!

Αυτό θα συμβεί γιατί πολύ απλά θα συγκρουστούν αέριες μάζες, η μια ψυχρή και η άλλη πιο θερμή που όμως μεταφέρουν και υγρασία στα νότια της Αττικής. Η υγρασία αυτή που θα μεταφέρουν οι νοτιάδες όταν θα συγκρουστεί πάνω από την Αττική με τον παγωμένο αέρα που έρχεται από τα βόρεια – βορειοδυτικά Βαλκάνια θα μετατραπεί σε χιόνι.

Το Σάββατο 07/01 οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην ανατολική και νότια χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, ενώ πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικά στη Β. Ελλάδα η θερμοκρασία θα παραμείνει συνεχώς σε πολύ χαμηλά επίπεδα και επομένως απαιτείται αυξημένη προσοχή για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Παρόμοια χαρακτηριστικά του καιρού αναμένονται την Κυριακή 08/01 και Δευτέρα 09/01.

Στην Αττική περιμένουμε στα νότια νεφώσεις με χιονόνερο η παροδικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονοπτώσεις οι οποίες κατά περιόδους στα βόρεια θα είναι πυκνές. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία από -02 (μείον δυο) έως 02 βαθμούς Κελσίου. στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Θεσσαλονίκη νεφώσεις με παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στο Θερμαϊκό 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία από -06 (μείον 6) έως -01 (μείον 1) βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και την Θράκη νεφώσεις με κατά περιόδους χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία από -10 (μείον 10) έως 00 ηθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο νεφώσεις με χιονόνερο η κατά περιόδους χιονοπτώσεις που στην Πελοπόννησο θα είναι πιο πυκνές. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο ιόνιο 7 έως 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία από -04 (μείον 4) έως 05 βαθμούς Κελσίου. στην ήπειρο από -10 (μείον 10) έως -2 (μείον 2) βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο νεφώσεις με χιονοπτώσεις οι οποίες κατά τόπους θα είναι πυκνές. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία από -04 (μείον 4) έως 3 βαθμούς Κελσίου. στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με χιονόνερο η παροδικές χιονοπτώσεις στα πεδινά και σποραδικές καταιγίδες στα θαλασσιά και παραθαλάσσια τμήματα. χιονιά στα ορεινά και ημιορεινά τα όποια θα είναι κατά τόπους πυκνά στην Κρήτη (ενδεικτικό υψόμετρο 200 μετρά). Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία από 02 έως 04 και στην Κρήτη έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο, χιονιά στα ορεινά – ημιορεινά και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου χιονοπτώσεις οι οποίες κατά περιόδους θα είναι πυκνές. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα βόρεια έως 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.