15.08.2018    20:05

Στην κυκλοφορία το βιβλίο για τον «Λευκό Οίκο του Τραμπ»

Το «εκρηκτικό» βιβλίο του Μάικλ Γουλφ για τον «Λευκό Οίκο του Τραμπ», που αρχικά προβλεπόταν να κυκλοφορήσει την ερχόμενη Τρίτη, θα κυκλοφορήσει νωρίτερα, σήμερα Παρασκευή, παρά τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσει την κυκλοφορία του.

Ο δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου, Τσαρλς Τζ. Χάρντερ, προσπάθησε χθες χωρίς επιτυχία να απαγορεύσει την κυκλοφορία του βιβλίου που περιγράφει τη σκοτεινή εικόνα ενός δυσλειτουργικού Λευκού Οίκου στο φόντο μηχανορραφιών γύρω από έναν Ντόναλντ Τραμπ που χλευάζεται από τους ίδιους του συνεργάτες του για την ανεπάρκεια και την ανικανότητά του να διοικεί. Αυτή η νομική προσπάθεια έγινε την επομένη της πολύ έντονης αντίδρασης του Τραμπ, που κατηγόρησε τον πρώην σύμβουλό του Στιβ Μπάνον ότι «έχασε τα λογικά του».

Σε ένα κυρίως συμβολικό διάβημα, απηύθυνε επιστολή στον συγγραφέα του Μάικλ Γουλφ και τον Στιβ Ρούμπιν, πρόεδρο του εκδοτικού οίκου Henry Holt and Co., απαιτώντας από αυτούς να «σταματήσουν αμέσως» τη διανομή του βιβλίου, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για δυσφήμιση.

Όμως η απάντηση του εκδότη, που είναι πιθανότατα κατευχαριστημένος για αυτή τη μεγάλη προβολή, ήταν να επισπεύσει την κυκλοφορία του βιβλίου κατά τέσσερις ημέρες: ενώ αρχικά επρόκειτο να κυκλοφορήσει την Τρίτη, θα κυκλοφορήσει τελικά σήμερα.

«Να ‘μαστε. Μπορείτε να το αγοράσετε (και να το διαβάσετε) αύριο. Κύριε πρόεδρε, ευχαριστώ», έγραψε ο Μάικλ Γουλφ σε ανάρτησή του στο Twitter την Πέμπτη.

Ο φόβος του Τραμπ και η Μελάνια που κοιμάται σε χωριστό κρεβάτι

Το βιβλίο, του οποίου την εγκυρότητα αμφισβητεί ο Λευκός Οίκος, βασίζεται σε περισσότερες από 200 συνεντεύξεις.

Στις σελίδες ο αναγνώστης θα διαβάσει για την ομάδα του Τραμπ που τρομοκρατήθηκε με την νίκη του, για την Μελάνια που έκλαιγε από λύπη τη νύχτα της νίκης του συζύγου της, για τον οργισμένο πρόεδρο με γνωστούς ηθοποιούς που δεν παρευρέθηκαν στην ορκωμοσία του και για τον τρόπο με τον οποίο «βλέπει» την νέα του κατοικία.

«Λίγο τρομακτικός» είναι ο Λευκός Οίκος για τον πλανητάρχη αναφέρεται στο βιβλίο, που δεν αφήνει εκτός σχολιασμού την αγαπημένη κόρη Ιβάνκα που αναμιγνύεται σε μεγάλο βαθμό στις πολιτικές υποθέσεις του πατέρα της και κατέχει βασικό ρόλο στο κυβερνητικό του επιτελείο.

Το φως της δημοσιότητας βλέπει και η πληροφορία που θέλει τον Τραμπ να μην κοιμάται στον Λευκό Οίκο με την σύζυγό του Μελάνια. Είναι η πρώτη φορά, από την εποχή του Κένεντι, που προεδρικό ζεύγος προβαίνει σε τέτοια επιλογή.

Στην προεδρική του κατοικία, ο Τραμπ είχε επίσης παραγγείλει ειδική κλειδαριά ασφαλείας όπως και δεύτερη τηλεόραση για να έχει δύο οθόνες εντός του δωματίου του.

Αδυναμία στις συζύγους φίλων του έχει, όπως γράφει ο Γουόλφ, ο Τραμπ ο οποίος πιστεύει ότι εάν δεν έχει ερωτικές σχέσεις με αυτές η ζωή του δεν έχει νόημα. Έχει προσπαθήσει, μάλιστα, να πείσει γυναίκα φίλου του ότι ο σύζυγός της δεν είναι αυτός που πιστεύει ότι είναι.

Όπως αποκαλύπτει ακόμη το βιβλίο, η Ιβάνκα σχεδίαζε με τον σύζυγό της, Τζάρεντ Κούσνερ, να αναδειχθεί σε πρώτη γυναίκα πλανητάρχη.

Με ειρωνική διάθεση μιλά για την κόμμωση του πατέρας της, ενώ ο σύζυγός της Κούσνερ και ανώτατος σύμβουλος του Τραμπ σε ερώτηση της επικεφαλής του γενικού επιτελείου του Λευκού Οίκου, για τις προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης, δεν ήξερε τι να απαντήσει.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, ο Τραμπ θαυμάζει τον μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ, ο θαυμασμός όμως δεν είναι αμοιβαίος αφού ο μιντιάρχης έχει αποκαλέσει τον πρόεδρο ηλίθιο.