22.03.2019    21:06

Στη ΔΕΘ το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου – Τι θα πει ο Τσίπρας στην ομιλία του

Στη Θεσσαλονίκη εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου, με τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης και την ομιλία του πρωθυπουργού σήμερα το απόγευμα.

Με δεδομένη τη δύσκολη πορεία της οικονομίας, ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται να δώσει υποσχέσεις για νέες παροχές, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα προσπαθήσει να δώσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται κατά της διαπλοκής.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Βελλίδειου θα στείλει μήνυμα σταθερότητας και αποφασιστικότητας να προχωρήσει μπροστά και θα κάνει απόλυτα σαφές ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή νερά, έξω από το μνημόνιο.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, η ομιλία του θα είναι θετική και αισιόδοξη, με έμφαση στην ανάπτυξη, την υγιή επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων και τη διασφάλιση εργασιακών θέσεων και δικαιωμάτων και ασφαλώς την καταπολέμηση της διαπλοκής.

Περιθώρια για παροχές δεν υπάρχουν, ενώ θα επισημάνει ότι τα 246 εκατομ. ευρώ από τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών θα κατανεμηθούν για την ενίσχυση των νοσοκομείων και την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Το σίγουρο είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δώσουν την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση για νέες παροχές χωρίς αντίκρισμα.
Πάντως, ο πρωθυπουργός δε θα αφήσει αναξιοποίητη και την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, αναφέροντας στην ομιλία του πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα επιχειρήσουν να αλλάξουν την ευρωπαϊκή ατζέντα.
Όπως αναμένεται να πει, στη Διακήρυξη της Συνόδου στην Αθήνα καταγράφονται με σαφήνεια οι στόχοι για αλλαγή πορείας από τις πολιτικές λιτότητας και αυστηρής εποπτείας στις πολιτικές με αναπτυξιακό πρόσημο, που θα δώσουν απάντηση στην ανεργία και θα στηρίξουν την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στο ευρωπαϊκό ιδεώδες.
Συγκέντρωση και διαμαρτυρία προς το κέντρο της πόλης έχουν προγραμματίσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ξεχωριστή κινητοποίηση θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ.