10.12.2018    20:39

Στον κορυφαίο ερευνητή, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Κίττα το βραβείο «Αλκμαίων»

 

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, η Επιστημονική Επιτροπή του νοσηλευτικού κέντρου απένειμε την τιμητική διάκριση «Αλκμαίων» για το 2017 στον ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπηρεσιακό υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστο Κίττα, συνεχίζοντας για τρίτη χρονιά το θεσμό τιμητικών εκδηλώσεων για διακεκριμένους εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας.

Δάσκαλος πολλών γενεών, ο καθηγητής κ. Χρ. Κίττας συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της Παθολογοανατομίας στη χώρα μας. Στη διάλεξή του στο Ερρίκος   Ντυνάν Hospital Center, κατά την τελετή της τιμητικής διάκρισης, ανέπτυξε το θέμα «Η μαύρη τρύπα μετά την έκρηξη στις ιατροβιολογικές επιστήμες: Που οδηγεί;», ενώ στο σημαντικό έργο και την πορεία του αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ΕΝΗC κ. Γεώργιος Παπάζογλου, ο αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Βασιλογιαννακόπουλος, η πρόεδρος της European Society of Pathology, κα Κωνσταντίνα Τηνιακού, ο  διευθυντής του Γ’ Χειρουργικού Τμήματος, καθηγητής κ. Διονύσιος Βώρος και η διευθύντρια του Παθολογοανατομικού Τμήματος ΕΝΗC, κα Πετρούλα Αραπαντώνη-Δαδιώτη. Χαιρετισμό στην εκδήλωση βράβευσης απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center κ. Γεράσιμος Τσιαπάρας.    

Με την θεσμοθέτηση τoυ ετήσιου βραβείου «Αλκμαίων» (ο οποίος θεωρείται πατέρας της Ανατομίας και υπήρξε δάσκαλος του Ιπποκράτη), η Επιστημονική Επιτροπή του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center φιλοδοξεί να συμβάλλει στην προώθηση της ελληνικής ιατρικής και μέσω της ανάδειξης του έργου και αναγνώρισης της διαδρομής των κορυφαίων εκπροσώπων της. Υπενθυμίζεται ότι στην αφετηρία του νέου θεσμού, το 2015, η τιμητική διάκριση είχε απονεμηθεί στον καθηγητή Χειρουργικής κ. Ιωάννη Δ. Παπαδημητρίου, ο οποίος παρέστη και στην απονομή της διάκρισης στον καθηγητή κ. Χρ. Κίττα, ενώ το 2016 είχε βραβευθεί ο πρωτοπόρος λοιμωξιολόγος κ. Γ. Κ. Δαΐκος

Ο καθηγητής κ. Χρ. Κίττας συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων Ελλήνων εργαστηριακών γιατρών-ερευνητών, με επιστημονικό έργο το οποίο έχει διεθνή αναγνώριση και αποδοχή. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1946 και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνοντας τις σπουδές του στο εξωτερικό. Το 1975 έγινε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1983 εξελέγη υφηγητής της Παθολογικής Ανατομικής στην Ιατρική Σχολή. Το 1983 εξελέγη επίκουρος καθηγητής, το 1990 αναπληρωτής και το 1993 καθηγητής Ιστολογίας και Εμβρυολογίας.  Έχει 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά καθώς και 100 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Από το 1993 έως το 2013 ήταν διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής.

Παράλληλα με το επιστημονικό έργο του, συμμετείχε ενεργά στη διοίκηση του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Έχει διατελέσει κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού (2003-2006) και από το 2006 έως το 2009 ήταν πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο Μάιος – Ιούνιος 2012, εξάλλου, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.