20.01.2019    14:00

Στουρνάρας: Πληρώνουμε την έλλειψη ισχυρών θεσμών στη χώρα μας

Τα τελευταία χρόνια πληρώνουμε την έλλειψη ισχυρών θεσμών στη χώρα μας οι οποίοι θα την προφύλασσαν από εκτροχιασμούς, δηλώνει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Τονίζει πως το πιο ανησυχητικό είναι ότι εν έτει 2018, ενώ έχουμε κάνει πρόοδο στα δημοσιονομικά, έχουμε διολισθήσει πίσω στο 2009 σε ότι αφορά την ποιότητα των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Σε ερώτηση σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, επισημαίνει ότι η φράση «καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια» δεν έχει καν νομικό ή πραγματικό νόημα. Αφού μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση.

Επαναλαμβάνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αυτό που λέει είναι ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού».

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις και έχει υπογράψει συμφωνίες τις οποίες «εάν αθετήσει, οι συνέπειες θα είναι δραματικές». «Από πλευράς αγορών κατ’ αρχάς. Για παράδειγμα, μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Για να το μειώσουμε θα χρειαστεί άλλη διαπραγμάτευση» προσθέτει ο κ. Στουρνάρας.