20.02.2019    08:20

Τι συζήτησαν Τσίπρας – Κοτζιάς μετά τις διαρροές για το όνομα των Σκοπίων

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά και τη συνάντηση της Τετάρτης του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στους οποίους παρουσίασε τις προτάσεις του και τη διαρροή για τα ονόματα που προτάθηκαν.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να μην περιλαμβάνεται με κάποια μορφή ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

«Δεν προτείνω ονομασίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού», σημείωσε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την εκτίμηση πως δεν θα γινόταν αποδεκτή από τους πολίτες της ΠΓΔΜ μια λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία».

Είπε επίσης ότι οι επόμενοι δύο μήνες είναι μια καλή περίοδος για να υπάρξει πρόοδος στις διαβουλεύσεις και δήλωσε «πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά». Η τοποθέτηση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ έρχεται σε αντίθεση με την άποψη που διατύπωσε ο διαπραγματευτής της χώρας Βάσκο Ναουμόφσκι, ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της συνεχίζει να μιλά για «παράθυρο ευκαιρίας επίλυσης του Σκοπιανού», ενώ αφήνει να διαρρεύσει ότι υπάρχουν έντονες διαφωνίες ανάμεσα στον διαπραγματευτή της γειτονικής χώρας Ναουμόφσκι και τη νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ που «θα φανούν το επόμενο διάστημα».