24.02.2018    04:07

Στρατόπεδο φιλοξενίας προσφύγων στην Αθήνα ζητούν Γιούνκερ – Μέρκελ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Der Spiegel, τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο κύμα των προσφύγων και για αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μεταθέσει την πρώτη υποδοχή των προσφύγων από τους υπερβολικά επιβαρημένους δήμους Λέσβου και Κω στην ηπειρωτική χώρα.

Η σκέψη είναι να δημιουργηθεί στην Αθήνα ένα τεράστιο κέντρο για 40-50.000 ανθρώπους, σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις το οποίο θα διοικείται από υπαλλήλους της Frontex και της ‘Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.Σε αυτό το ζήτημα, η κυβέρνηση έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της, καθώς υπάρχει η ανησυία πως κάτι τέτοιο θα μετατραπεί αυτόματα σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Το περιοδικό μάλιστα αναφέρει: «Γιούνκερ και  Μέρκελ πρέπει βέβαια να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το σχέδιο. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι hot spot με τόσους πολλούς πρόσφυγες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άσχημες εικόνες που θα έμοιαζαν με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πέραν αυτού μια εισβολή ξένων υπαλλήλων θα »ξυπνούσε» σε πολλούς Ελληνες αναμνήσεις από την κρίση χρέους και τη μισητή τρόικα».Η θέση της Κομισιόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, είναι τμήμα των προτάσεων για άμεσα μέτρα με τα οποία προσέρχεται ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη Σύνοδο για το προσφυγικό μεταξύ ηγετών χωρών της ΕΕ και βαλκανικών χωρών που έχει συγκαλέσει για την Κυριακή.

Σύμφωνα με το «Spiegel», «η Μέρκελ θέλει στην μίνι Σύνοδο για το προσφυγικό που θα συνεδριάσει την Κυριακή, θέλει να πετύχει μια ουσιαστική βελτίωση της δουλειάς των hot spots, επιδιώκοντας η κατανομή των προσφύγων εντός ΕΕ να γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα πρώτης υποδοχής».

Ο επικεφαλής της επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει ένα σχέδιο 16 σημείων κατά την ειδική συνεδρίαση για το προσφυγικό που θα αφορούν πρακτικά ερωτήματα. Πού μπορούν να στεγαστούν αξιοπρεπώς οι πρόσφυγες; Πώς μπορούν και με ποιο πλάνο να αντιμετωπιστούν με ανθρώπινο τρόπο; Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθεί η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και του χώρου Σένγκεν.

Όπως διεμήνυσε στο γερμανικό περιοδικό και ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, «θα πρέπει να σταματήσει αυτό το παιχνίδι, η ευθύνη και οι απεγνωσμένοι άνθρωποι απλά να φορτώνονται στους γείτονες».

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει τέλος, ότι στην Ελλάδα ήδη γίνεται η συντεταγμένη καταγραφή των προσφύγων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά οι περισσότεροι εκ των 4.000 προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου – από φόβο μήπως απελαθούν ή σταλούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν θέλουν να ζήσουν.