24.06.2019    23:40

Συναγερμός! – Σχέδια της ΕΕ για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα – Εγκλωβισμένοι χιλιάδες μετανάστες στη χώρα

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που συνεχίζουν φτάνουν κατά χιλιάδες στην Ελλάδα, όμως εγκλωβίζονται εδώ, καθώς τα σύνορά μας προς τα Σκόπια, από όπου επιχειρούν να φύγουν, παραμένουν στην ουσία ερμητικά κλειστά.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως χθες Κυριακή οι Σκοπιανοί άνοιξαν το πέρασμα στην Ειδομένη μόλις για 400 πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ, μετά τις 21:00 το βράδυ, την ώρα που στον απέραντο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στο σημείο αυτό υπολογίζεται πως περιμένουν περί τα 6.000 άτομα.

Ο αριθμός αυτός άλλωστε, μεγαλώνει καθημερινά, αφού πρόσφυγες και μετανάστες από όλη τη χώρα πορεύονται με κάθε μέσο, λεωφορεία, ταξί, ακόμα και με τα πόδια προς το πέρασμα, που παραμένει η μόνη διέξοδος από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη.metanastes3

Ενώ όμως χιλιάδες φτάνουν καθημερινά στα νησιά, από εκεί στον Πειραιά και πλέον σε πρόχειρα καταλύμματα σε όλη τη χώρα, μόλις μερικές εκατοντάδες, στην καλύτερη περίπτωση, περνούν τα σύνορα εξόδου.

Ακόμη 1.810 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά. Οι νέες αφίξεις έφτασαν στο λιμάνι με το οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», το οποίο παρέλαβε 1.360 άτομα από τη Μυτιλήνη και 450 από τη Χίο. Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να φιλοξενηθούν προσωρινά σε επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.
Στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ βρίσκονται ήδη περίπου 1.500 άνθρωποι, μετά τη μεταφορά περίπου 600 ατόμων στα Διαβατά.prosfyges_metanastateutiko-620x320
Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αναμένεται να καταπλεύσει το πρωί και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 2, μεταφέροντας 183 άτομα από τη Λέρο.
Σημειώνεται ότι ο ΟΛΠ, σε μια προσπάθεια να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, διέθεσε από την Κυριακή το απόγευμα και την πέτρινη αποθήκη, ενώ ήδη έχει ανοίξει για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων τέσσερις επιβατικούς σταθμούς.

eidomeni_metanastesΤι ετοιμάζει η EE

Το ενδεχόμενο μιας μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικής κρίσης, που μπορεί να ξεσπάσει άμεσα στην Ελλάδα, εξετάζεται πλέον ανοιχτά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Και το «άμεσα» τοποθετείται σε ακριβώς μία εβδομάδα, όταν θα γίνει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Η Ε.Ε., μέχρι στιγμής, έχει χρησιμοποιήσει σε χώρες εκτός ορίων της δύο βασικά σχέδια για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης από αυξημένες προσφυγικές ροές. Αυτά βρίσκονται υπό επεξεργασία και τώρα για την περίπτωση της Ελλάδας, ενώ η τελική πρόταση της επιτροπής, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, μπορεί να είναι έτοιμη ακόμα και τις επόμενες ημέρες.

Οπως λένε ευρωπαϊκές πηγές, η ομάδα του Ολλανδού Μάρτιν Φερβέι, του επικεφαλής για την ευρωπαϊκή Task Force που έχει αναλάβει και την επίβλεψη της προόδου στα θέματα της προσφυγικής κρίσης, βρισκόταν έως πρόσφατα στην Ελλάδα με σκοπό να καταγράψει τις ελλείψεις αλλά και τις υποδομές που ήδη υπάρχουν, μία εργασία που γίνεται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το πρώτο σχέδιο είναι αυτό που εφαρμόζεται σε μία σειρά από χώρες της Αφρικής, αλλά και στον Λίβανο και την Ιορδανία, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές (στην περίπτωση του Λιβάνου φτάνουν και το 50% του πληθυσμού της χώρας). Εκεί η Ε.Ε., μέσω του αρμόδιου επιτρόπου για ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτική προστασία, Χρ. Στυλιανίδη, έχει συμβάλει με το να προσφέρει τη χρηματοδότηση σε έναν διεθνή οργανισμό, όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών – δηλαδή στήσιμο σκηνών, παροχή τροφής, ύδρευσης, αποχέτευσης, φύλαξης, ιατρικής βοήθειας κ.λπ.kastelorizo_metanastes

Το μεγαλύτερο αρνητικό στο σχέδιο αυτό είναι ότι δημιουργείται μία συγκεκριμένη περιοχή που θα επωμιστεί το βάρος ενός καινούργιου προσφυγικού πληθυσμού, και στην περίπτωση της Ελλάδας αναμένεται να δημιουργηθούν αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής ή των περιοχών όπου θα αποφασιστεί η δημιουργία τέτοιων προσφυγικών καταυλισμών.

Το δεύτερο σχέδιο είναι να δίνονται σε πρόσφυγες χρήματα σε μορφή κουπονιών (voucher) με τα οποία θα μπορούν να νοικιάσουν διαμερίσματα ή δωμάτια σε ξενοδοχεία και συγχρόνως να παρέχονται και άλλα κουπόνια για αγορές τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, ή άλλες αγορές. Αυτός είναι ένας τρόπος να μην περιθωριοποιηθούν οι πρόσφυγες, αλλά και να δοθεί μία ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς η χώρα επωμίζεται οικονομικό βάρος με τις αυξημένες προσφυγικές ροές.
Αυτό το σχέδιο έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο, σε Τσετσένους πρόσφυγες στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ η παροχή κουπονιών για σίτιση έχει χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια λιμού στη Σομαλία.metanastes_skopia

Στην Ειδομένη η κατάσταση είναι καζάνι που βράζει

Σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα με τα σώματά τους, πρόσφυγες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν χθες για την άρνηση της ΠΓΔΜ να ανοίξει το πέρασμα προς την Ευρώπη. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καθώς τουλάχιστον 6.000 πρόσφυγες περιμένουν να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή φωνάζοντας: «Ανοίξτε τα σύνορα». Σαν να μην έφτανε αυτό, δε, οι αρχές της ΠΓΔΜ «επέστρεψαν», ταυτόχρονα, στην Ελλάδα, δέκα μετανάστες από Αφγανιστάν και Πακιστάν!metanastes

Ασφυξία σε Ελληνικό, Σχιστό, Ελαιώνα, πλατεία Βικτωρίας

Τα hot spot και τα κέντρα υποδοχής είναι παντού ασφυκτικά γεμάτα. Στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 1.000 πρόσφυγες. Στην πλατεία Βικτωρίας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με τους περισσότερους μετανάστες που είναι από το Αφγανιστάν να απειλούν με απεργία πείνας. Στη Βόρεια Ελλάδα στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.