22.04.2018    15:36

Συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό

Με τη στάση της Άγκυρας να είναι ο μεγάλος άγνωστος, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντάται σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς και αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εν όψει της πολυμερούς στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν κρατά επτασφράγιστο μυστικό την απόφασή του για το αν θα μεταβεί τελικά στη Γενεύη, προφανώς επιδιώκοντας αυτό να το πράξει την τελευταία στιγμή αποφεύγοντας, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, μια διμερή συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των εγγυήσεων και των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Άγκυρα και ο Τούρκος πρόεδρος θα επιδιώξουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους την ύστατη ώρα και κατά τη διάρκεια της πολυμερούς συνάντησης για την οποία παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι θα είναι «open end» ο Τούρκος ομόλογός του Μ. Τσαβούσογλου από τη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι «θα είναι το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας».

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό και με δεδομένη την ελληνική θέση για άρση του σημερινού καθεστώτος εγγυήσεων και σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, θέση την οποία επανέλαβε χθες, εν πτήση προς τη Γενεύη και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάσης, ο κ. Ερντογάν «ίσως επιχειρήσει να αιφνιδιάσει τους συνομιλητές του με μία πρόταση με προφανή στόχο να μεταθέσει την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών στην άλλη πλευρά».

Χθες με συνέντευξή του στον «Πολίτη», ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι στη Γενεύη θα είναι παρών ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από πλευράς Ε.Ε., ενώ ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την επιθυμία στη Γενεύη να παρίστανται τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και έκανε λόγο για  «παράξενη σιωπή» που επικρατεί από πλευράς της Τουρκίας.