20.01.2019    14:02

Σόιμπλε: Με τα συνθήματα που υιοθετεί ο Σούλτς (Make Europe Great Again) θυμίζει Τραμπ

Επίθεση στον Μάρτιν Σουλτς εξαπέλυσε ο κεντροδεξιός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι η χρήση του συνθήματος «Make Europe Great Again» («Ας κάνουμε την Ευρώπη ξανά μεγάλη») από υποστηρικτές του θα εξομοιώσει τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο καγκελάριο με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ηγετικό στέλεχος της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU), ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στο Der Spiegel, σημείωσε ότι «εάν ο Σουλτς επιτρέψει στους υποστηρικτές του τη χρήση ανάλογων συνθημάτων, τότε θα μοιάζει, λέξη προς λέξη με τον Τραμπ».

Σε μια εποχή, συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, «που ο λαϊκισμός κατακτά λαούς ανά τον πλανήτη, οι πολιτικοί δεν πρέπει να μιλούν με τον τρόπο που το κάνει ο κ. Σουλτς. Εάν θέλει να πολεμήσει τον λαϊκισμό, όπως ισχυρίζεται, πρέπει να λάβει υπ’ όψη του αυτά τα ζητήματα».

Το επίμαχο σύνθημα, καθώς και το #MEGA χρησιμοποιήθηκαν από μικρή ομάδα υποστηρικτών του κ. Σουλτς στο Διαδίκτυο.

Σε απάντηση στα βέλη του κ. Σόιμπλε, ο Ραλφ Στέγκνερ, ανώτερο στέλεχος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), του οποίου υποψήφιος για την καγκελαρία είναι ο κ. Σουλτς, συμβούλευσε τον υπουργό Οικονομικών «να λέει λιγότερα πράγματα που να αναδεικνύουν πόσο λίγα πράγματα γνωρίζει για την καθημερινότητα των συμπολιτών του».

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές) έχει συγκυβερνήσει με το SPD μεταξύ του 2005 και του 2009, καθώς και από το 2013 μέχρι σήμερα.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Σόιμπλε σχολίασε και το ζήτημα της «αντισυστημικότητας» της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία.

«Ο άνθρωπος ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για δεκαετίες, τελευταία και πρόεδρός του. Εάν αυτό δεν σε κάνει τμήμα του συστήματος, τότε τι σε κάνει;», κατέληξε ο βετεράνος της γερμανικής Κεντροδεξιάς.