22.04.2019    13:59

Ταυτοποιήθηκε ο μακελάρης του Reina – Είναι Ουζμπέκος τρομοκράτης του ISIS

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης με 39 νεκρούς, σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, πρόκειται για Ουζμπέκο τζιχαντιστή και μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της τουρκικής αστυνομίας, ταυτοποίησαν τον δράστη και, όπως αναφέρει η Hurriyet, πρόκειται για έναν 34χρονο Ουζμπέκο, ο οποίος ανήκει στον πυρήνα της Κεντρικής Ασίας του ΙSIS.turkey_tromokratia

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στους κόλπους της οργάνωσης ο δράστης είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Εμπού Μοχάμεντ Χορασάνι. Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση του δημοσιεύματος.

Ο άνθρωπος αυτός εισέβαλε στο νυχτερινό κέντρο Reina της Κωνσταντινούπολης μόλις 75 λεπτά μετά την έλευση του 2017 και άνοιξε πυρ, αδιακρίτως, σκοτώνοντας 27 ξένους και 12 Τούρκους που διασκέδαζαν στο κλαμπ. Παρά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε παραμένει ασύλληπτος με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκεται ακόμη στην Κωνσταντινούπολη.

Την περασμένη εβδομάδα η τουρκική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη περιλαμβανομένου ενός βίντεο χωρίς ήχο που φέρεται να τράβηξε στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης με selfie stick.tromokratis1

Το Ουζμπεκιστάν διεξάγει μία σκληρή εκστρατεία καταστολής ενάντια στους ακραίους ισλαμιστές. Περισσότεροι από 500 Ουζμπέκοι φέρεται ότι είναι ενταγμένοι στις τάξεις των τζιχαντιστών, σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την Κεντρική Ασία, περιλαμβανομένων του Κιργιστάν και του Ουζμπεκιστάν, καθώς και από τις μουσουλμανικές περιοχές της Ρωσίας, το Νταγκεστάν και την Τσετσενία, πιστεύεται ότι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στις επιθέσεις αυτοκτονίας με 47 νεκρούς στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Reina.