23.09.2019    13:02

Τα «μπουμπούκια» του νόμου Παρασκευόπουλου: Παλαιοί γνώριμοι της αντιτρομοκρατικής οι δράστες της ληστείας στο ΑΧΕΠΑ

Δύο γνωστοί αντιεξουσιαστές από τους οποίος ο ένας είχε κατηγορηθεί  το 2010 για κατοχή όπλων κι  εκρηκτικών κι είχε αποφυλακισθεί με το «νόμο Παρασκευόπουλου», κι ο άλλος είχε συλληφθεί για ληστεία τράπεζας στην οδό Ιπποκράτους πριν από 13 χρόνια ως μέλος των «ληστών με τα μαύρα» (έδρασε την περίοδο 2003-2005)   είναι οι δύο συλληφθέντες από την Αντιτρομοκρατική για την απόπειρα ληστείας, το πρωί της Τετάρτης- , στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη.

Στα μέλη της εν λόγω ομάδας είχαν, αρχικά, αποδοθεί επτά ένοπλες ληστείες σε τράπεζες της Αθήνας, από το 2002 έως το 2006. Ωστόσο, ο 40χρονος είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλάκιση μόνο για τη ληστεία στη Σόλωνος και είχε αποφυλακιστεί πριν μερικά χρόνια.

Ο δεύτερος συλληφθείς, 35 ετών, είχε αρχικά συλληφθεί το 2010 σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στη Νέα Σμύρνη, στο πλαίσιο των ερευνών για την εξάρθρωση της οργάνωσης «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Είχε αποφυλακιστεί και είχε επιστρέψει στην παρανομία και μετά από λίγα χρόνια, το 2016, συνελήφθη εκ νέου μετά από καταδίωξη στη Σπάρτη, μαζί με ακόμη έναν καταζητούμενο αναρχικό, πριν αποφυλακιστεί ξανά πέρυσι.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εξετάζουν το ενδεχόμενο οι δύο συλληφθέντες , που ήταν υπό παρακολούθηση, να σχεδίαζαν σειρά ληστειών για να χρηματοδοτήσουν μία νέα ένοπλη οργάνωση.

Όλα συνέβησαν περίπου στις 12.00, όταν δύο άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους ακινητοποίησαν υπαλλήλους της εταιρείας security που μετέφεραν χρήματα για εφοδιασμό ΑΤΜ.

Με την απειλή όπλων, οι δράστες άρπαξαν το ένα από τα δύο βαλιτσάκια που κουβαλούσαν οι υπάλληλοι και κινούμενοι εντός του νοσοκομείου έφτασαν στην οδό Αγίου Δημητρίου, όπου και επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε ΙΧ προκειμένου να τραπούν σε φυγή. Άμεσα συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής. Μαζί τους συνελήφθη και μια 39χρονη γυναίκα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες φέρονται να γνώριζαν τη μεταφορά του μεγάλου χρηματικού ποσού προς το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης του νοσοκομείου, καθώς σήμερα γίνεται η παραλαβή της μισθοδοσίας από το προσωπικό.

Σημειώνεται πως η ειδική υπηρεσία της Αστυνομίας γνώριζε ότι τα δυο άτομα είχαν σχεδιάσει τη συγκεκριμένη ληστεία. Αστυνομικοί από την Αθήνα παρακολουθούσαν τη δράση των δυο ατόμων και γι’ αυτό το λόγο τους συνέλαβαν αμέσως. Ο ένας από τους δράστες παρίστανε τον γιατρό και φορούσε ιατρική ποδιά ενώ ο δεύτερος παρίστανε τον ασθενή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως αυτή την στιγμή γίνονται κατ’ οίκον έρευνες για τους δράστες.

H ανακοίνωση του νοσοκομείου

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του προσωπικού φύλαξης του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και της αστυνομίας, για την αντιμετώπιση του περιστατικού ένοπλης ληστείας, που σημειώθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι σήμερα, την ώρα που γινόταν ο εφοδιασμός αυτόματου μηχανήματος ανάληψης (ΑΤΜ) με χρήματα, όπως επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση του διοικητή του νοσοκομείου, Αναστάσιου Σπανού.

Ο κ.Σπανός επισημαίνει ακόμη ότι δεν δημιουργήθηκε πανικός, ούτε υπήρξε τραυματισμός, παρότι η ληστεία πραγματοποιήθηκε σε ώρα που το νοσοκομείο ήταν γεμάτο από ασθενείς, συνοδούς και εργαζομένους.

Αναλυτικότερα, το κείμενο της επίσημης ανακοίνωσης του διοικητή του ΑΧΕΠΑ και προέδρου του διοικητικού του συμβουλίου, Αναστάσιου Σπανού, ακολουθεί: «Σήμερα Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019 και περί την 12η μεσημβρινή έγινε ένοπλη ληστεία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.

Συγκεκριμένα και ενώ γινόταν η φόρτωση του αυτόματου μηχανήματος ανάληψης μετρητών με χρήματα, εμφανίστηκαν δύο ένοπλοι ντυμένοι με ιατρικές μπλούζες και μάσκες και απαίτησαν από τους υπαλλήλους της χρηματαποστολής τις κασετίνες με τα χρήματα.

Ο υπάλληλος της εταιρείας που μετέφερε τα χρήματα έριξε τη μία κασετίνα καταστρέφοντας έτσι τα χρήματα αυτής, ενώ οι ένοπλοι άρπαξαν τη δεύτερη κασετίνα και τράπηκαν σε φυγή εντός του νοσοκομείου.

Η κινητοποίηση του προσωπικού φύλαξης του νοσοκομείου ήταν άμεση, όπως άμεση ήταν και η κινητοποίηση της αστυνομίας που κατέφθασε στο χώρο του ΑΧΕΠΑ με μεγάλη δύναμη.

Οι ένοπλοι ληστές, οι οποίοι έφεραν τη μία κασετίνα με τα χρήματα, ύστερα από καταδίωξη συνελήφθησαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν δημιουργήθηκε πανικός, ούτε υπήρξε κάποιος τραυματισμός , παρά το γεγονός ότι η ένοπλη ληστεία πραγματοποιήθηκε  σε ώρα που το νοσοκομείο ήταν γεμάτο από ασθενείς και συνοδούς, και από εργαζόμενους σε αυτό (πρωινό ωράριο λειτουργίας)».