05.12.2019    18:47

Τζέρι Ράις: Εργαζόμαστε για θετικό αποτέλεσμα – Η ελάφρυνση του χρέους προϋπόθεση για τη συμμετοχή μας

Το ΔΝΤ εργάζεται για ένα θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ενώ επιμένει στην ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος.

«Εστιάζουμε στο πώς θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί επί της αρχής και αυτό εξαρτάται όχι μόνο από την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και την ελάφρυνση χρέους» επανέλαβε στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον. «Η απόφαση του Eurogroupεπιτάχυνε τις συζητήσεις για το χρέους» παραδέχθηκε, προσθέτοντας ότι «δουλεύουμε με τους εταίρους για πρόοδο το συντομότερο δυνατόν».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή η μη του Ταμείου στο πρόγραμμα, ο κ. Ράις σημείωσε επίσης ότι «δεν είχαμε ποτέ πει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας» και πρόσθεσε πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου θα συζητήσει για την Ελλάδα «όταν υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος».

Διευκρίνισε εξάλλου πως δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για την επόμενη αποστολή στην Αθήνα. «Είμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους για το θέμα» είπε.

Ο κ. Ράις αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Όπως είπε η διόρθωση στις αγορές ήταν μάλλον αναπόφευκτη, δεδομένης της μεγάλης ανόδου των τιμών ενεργητικού τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο πρόσθεσε πως παρά την πρόσφατη μεταβλητότητα, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παραμένουν θετικές για την οικονομική ανάπτυξη. «Οι αγορές συνεχίζουν να λειτουργούν ομαλά. Η παγκόσμια ανάκαμψη θα συνεχιστεί» κατέληξε.